OOO Ponssen toimitusjohtaja Jaakko Laurila: Venäjän metsäteollisuus vahvassa nosteessa

03.08.2021 15:04

laurila1a.jpg

Venäjällä on metsäteollisuudessa hyvä veto päällä, mikä näkyy tietenkin myös metsäkonekaupassa. Kuluvasta vuodesta onkin odotettavissa jopa historian paras CTL-koneiden myynnissä.

(kuva yllä: Parhaimmissa puunkorjuuolosuhteissa yhdellä Ponssen koneparilla korjataan puuta tienvarteen noin 200 000 kuoretonta kuutiometriä vuodessa. Suurimmat konekohtaiset tuotokset syntyvät Keski-Siperiassa. Puunkorjuun tuottavuus on noussut tasaisesti tehokkaampien teknologisten ratkaisujen ja erityisesti korkeatasoisen huollon ja koulutuksen ansiosta. Suuri merkitys on luonnollisesti paikallisilla Venäläisillä konekuskeilla.)

Venäjä on jo pitkään panostanut metsävarannoiden oman jalostusasteen nostoon. Suuressa maassa korjataan puuta tällä hetkellä noin 235 miljoonaa kuutiota vuodessa josta markkinapuun osuus on jotain 65 % luokkaa ja valtavat puuvarannot mahdollistaisivat korjuumäärien merkittävän noston tulevaisuudessa.

- Metsäalan kehitys on ollut Venäjällä positiivista jo pitkään eli puusta jalostetaan sahatavaraa ja muita puuteollisuuden tuotteita vientiin sekä omiin tarpeisiin. Saha- ja vaneriteollisuudessa onkin kunnon buumi päällä ja myös puurakentaminen lisääntyy koko ajan, joten mekaaniseen teollisuuteen investoidaan merkittävästi. Myös sellu- ja paperiteollisuuden tuotteiden näkymät ovat hyvät ja kapasiteettia nostetaan - esimerkiksi Ilim Pulp investoi parhaallaan Irkutskin alueen tuotantolaitoksiinsa, mikä nostaa alueen puunkorjuumäärää useammalla miljoonalla kuutiolla, kertoo OOO Ponssen toimitusjohtaja Jaakko Laurila.

laurila2a.jpg

(kuva: - Venäjällä metsäkoneiden kokonaismarkkina saattaa nousta tänä vuonna jopa yli 800 uuteen CTL-koneeseen, mikä olisi kaikkien aikojen ennätysmäärä, sanoo OOO Ponssen toimitusjohtaja Jaakko Laurila.)

Pyöreän puun vientikielto vauhdittaa investointeja

Vauhdittaakseen oman jalostusasteen nostoa ja alan investointeja Venäjä on päättänyt uusista rajoituksista jalostamattoman raakapuun viennille ulkomaille vuonna 2022. Kielto koskisi voimaan tullessaan käsittelemätöntä havupuuta ja arvokasta lehtipuuta. Tämän hetken tiedon mukaan koivu ja hake eivät kuulu vientikiellon piiriin.

- Uskoisin että vientikiellossa tullaan näkemään jotain poikkeamia ja ainakin siirtymäaikoja, mutta se kuvastaa hyvin Venäjän tahtotilaa oman metsäteollisuuden ja sen jalostusasteen vahvistamisessa. Ja vaikka monien sivutuotteiden hyödyntäminen laahaa vielä muun kehityksen perässä niin hakkeen ja pellettien tuotanto ja käyttö lämmityksessä lisääntyy koko ajan, toteaa Laurila.

Uusia metsäkoneita myydään ennätystahtia

Uusien metsäkoneiden myynti tippui vuoden 2020 alkupuolella reippaasti lähinnä korona pandemian vaikutuksesta ja puutuotteiden markkinatilanteen rauhoitettua. Kuitenkin syksyä kohti mentäessä kauppa lähti melkein yhtä rajusti ylöspäin.

- Ennen poikkeuksellista vuotta 2020 Venäjälle myytiin uusia CTL-metsäkoneita todella paljon useamman vuoden ajan, joten luulen että jonkinlainen markkinan hiljentyminen olisi nähty ilman koronaakin. Tilanne kääntyi kuitenkin nopeasti paremmaksi ja tämän vuoden alku on tehty kauppaa jopa ennätyksellistä tahtia ja kokonaismarkkina saattaa nousta jopa yli 800 uuteen CTL-koneeseen, mikä olisi kaikkien aikojen ennätysmäärä. Toki lahes kaikilla valmistajilla on toimitusajat venyneet sillä koneiden kysyntä on hyvällä tasolla globaalisti ja korona aiheuttaa edelleen haasteita valmistusketjuihin. Varsinkaan täällä Venäjällä ostavat asiakkaat eivät ole tottuneet pitkiin toimitusaikoihin mikä saattaa vaikeuttaa päätöksentekoa. Myös vaihtokonekauppa rullaa hyvin ja hyvistä vaihtokoneista onkin jopa pulaa. Venäjällä vaihtokoneita tulee paljon vähemmän kuin esimerkiksi Suomessa sillä täällä noin 70 % kaupoista on suoria. Huolto- ja varaosaorganisaatiomme ovat kaikilla alueilla erittäin kiireisiä mika kertoo siitä että puunkorjuukapasiteetti on maksimaalisesti käytössä, analysoi Laurila.

laurila3a.jpg

(kuva: Ponsse avaa tulevana syksynä Tomskiin uuden täyden palvelun Siperian asiakaspalvelukeskuksen, mikä kuvassa valmistumisvaiheessa. Lisäksi uusi toimipiste avataan Tveriin mikä sijaitsee muutama sata kilometriä Moskovasta luoteeseen ja Segezhassa, Karjalassa on juuri otettu kayttoon uusi huoltohalli.)

Vihreä kulta on hyvä business

Kovasta kysynnästä ja vallitsevasta puutuotteiden markkinahintasosta johtuen puun myyminen ja jalostaminen on Venäjällä tällä hetkellä erittäin hyvää liiketoimintaa.

- Täällä on voittomarginaalit olleet alan toimijoilla yleensä aina kohdillaan ja juuri nyt katteet ovat todella kovat, joten investointikykyä ja -halua löytyy, puuta pyritään korjaamaan niin paljon ja tehokkaasti kuin mahdollista, sanoo Laurila.

Ponsse on Venäjän metsäkonemarkkinoilla vahvassa asemassa ja tulevaisuuteen tehdään jatkuvia investointeja. Yhteensä OOO Ponssen palveluksessa on Venäjällä 125 henkilöä ja dealereillä on toiminnan ympärillä noin 400 henkilöä eri puolilla Venäjää.

- Ponssen koneita on aktiivikäytössä Venäjällä noin kaksituhatta joten varaosa- ja huoltopalvelut pitää olla iskussa. Avaamme tulevana syksynä Tomskiin uuden täyden palvelun Siperian asiakaspalvelukeskuksen. Lisäksi uusi toimipiste avataan Tveriin mikä sijaitsee muutama sata kilometriä Moskovasta luoteeseen ja Segezhassa, Karjalassa on juuri otettu kayttoon uusi huoltohalli. Ponssen omien investointien ohella on parhaillaan valmistumassa viisi merkittävää dealerien asikaspalveluprojektia tärkeillä Venäjän metsänhakkuualueilla, kertoo Jaakko Laurila.    

20.09.2021 16:11Tehokkaassa STIHL HT 135 -oksasahassa on nyt uusi, entistä kevyempi kulmavaihde
20.09.2021 9:45Juupajoen Koskitien läpikulkuyhteys suljetaan liikenteeltä tietyön ajaksi
20.09.2021 8:22Valmet toimittaa ulkopakkauskartonkikonelinjan Kipas Kagıtille Turkkiin
19.09.2021 11:00Uusi puun varastointiopas valmistunut - tutustu tästä
19.09.2021 8:57Junavaunupankot ja Terminatorit palvelevat toisiaan
18.09.2021 12:33Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä kasvoi vuoden 2021 toisella neljänneksellä
17.09.2021 23:11KATSO TÄSTÄ 17.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
17.09.2021 10:12Ford tuo kevythybridivoimansiirron pienten pakettiautojen luokkaan
16.09.2021 17:00Metsä Group suunnittelee uuden kertopuu-tehtaan rakentamista Äänekoskelle
16.09.2021 12:21Ponsse webinaari harvennusratkaisuista 29.9. ilmoittaudu mukaan

Siirry arkistoon »