AMMATTILEHTI KOEAJAA: RAM 1500 TRX - Peto on irti!

01.08.2021 15:11

ramnet1.jpg

Amerikkalaisten autovalmistajien vuosikymmeniä jatkunut hevosvoimakina sai alkuvuodesta 2021 uuden käänteen, kun lava-autovalmistaja RAM toi markkinoille yli 700 hevosvoimaisen RAM 1500 TRX Pick-Upin. Kuten päähaastaja Ford on myös RAM nimennyt erikoismallinsa dinosaurusten mukaan, eikä kyseessä ole mikä tahansa kasvissyöjä, vaan Raptoreita metsästävä hirmulisko.

(kuva yllä: RAM 1500 TRX on kaikin puolin perus-RAMia kookkaampi, tehokkaampi ja massiivisempi. Lokasuojien levitysten ansiosta leveyttä on reilut 10 cm vakiomallia enemmän. Varta vasten tätä automallia varten kehitettyjen 35-tuumaisten Goodyear Wrangler Territory All-Terrain 325/65R/18 -renkaiden ja korkeamman jousituksen ansiosta auto näyttää korkealta myös ollen sitä.)

Nouseminen yli 700 hevosvoimaisella polttomoottorilla varustetun RAM 1500 TRX (lausutaan muuten T-Rex) lava-auton urheilullisesti alcantaralla ja nahalla verhoillun monitoimiohjauspyörän taakse tarjoaa samaa jännitystä kuin pikkupoikana astuessani ensimmäistä kertaa Linnanmäellä puuvuoristoradan vaunuun: hauskaa on luvassa, mutta kuinka paljon ja missä kohtaa saa kirkua. Palaamme tähän tuonnempana.

Yhdysvalloissa autokaupan vetävinä moottoreina toimivat kolmen suuren General Motorsin, Fordin ja Fiat Chrysler (FCA) -yhtymän lava-autot. Edellä mainittujen valmistajien Full Size -luokan lava-automyynti ylti vuonna 2020 2,2 miljoonaan autoon, mikä kattaa liki 15 prosenttia Yhdysvaltojen vuotuisesta reilun 14 miljoonan uuden auton markkinasta. Ford on pysynyt lava-autojen markkinajohtajana viimeiset 44 vuotta, reilulla marginaalilla ja ilman huolta paikan menettämisestä. RAM:in tapauksessa matkaa ravintoketjun huipulle on vielä liki neljännesmiljoonan ajoneuvon verran. 

RAM paljasti jo viisi vuotta takaperin tuovansa markkinoille kaikkien aikojen tehokkaimman lava-auton. Ja voi pojat millainen siitä sitten tulikaan... 

ramnet2.jpg

(kuva: Korkealuokkaisilla materiaaleilla kauttaaltaan verhoillussa ohjaamossa kelpaa matkustaa. Lähes kaikkia auton lukuisia toimintoja ohjataan 12-tuumaisen näytön kautta.)

Ahdin määrää tahdin

Tyrannosauruksen kovin juttu löytyy moottoritilan puolelta, minne on sovitettu kookkaan Ram-Air -imuilmakotelon alle remmiahdettu ja iskutilavuudeltaan 376 kuutiotuumainen eli 6166 cm3 V8 HEMI -bensiinimoottori. Moottori on lainattu liki sellaisenaan saman konsernin Dodge Demon Hellcat -mallista. Lohko on valurautaa ja nokka-akseli on sovitettu 90-asteen kulmassa toisiinsa nähden olevien sylinterilohkojen väliin. Puolipallonmuotoisilla palotiloilla varustetut sylinterikannet ovat alumiinia. Venttileitä on kaksi per sylinteri ja avaava venttiilikoneisto toimii perinteiseen tapaan työntötankojen ja rullakeinuvipujen avuin.

Hihnakäyttöisen SuperCharger -ahtimen ansiosta moottorista saadaan tavallisella pumppubensiinillä huipputehoa kunnioitettavat 702 hv(532 kW) / 6100 r/min. ja vääntömomenttia 882 Nm / 4800 r/min. Remmiahtimen ansiosta ahdin vastaa kaasupolkimen komentoihin viiveettömästi ja kunnioitusta herättävän vinkunan saattelemana. Mainittakoon että suoritusarvot ilmoitetaan amerikkalaisen SAE J2723 standardin mukaan.  

ramnet3.jpg

(kuva: 6,2 litran V8 HEMI SuperCharger remmiahtimineen on otettu Dodge Demon Hellcat mallista. Käyntiääni on kunnioitusta herättävä.)

Kaksitoimikatalysaattorien puhdistamat pakokaasut johdetaan halkaisijaltaan kolmetuumaisten tuplapakoputkien kautta auton taakse, jossa kanssatielläliikkujille tarjoillaan moottorin kierrosten mukaan muuttuva ja vertaansa vailla oleva äänimaailma. Toisin kuin monissa nykyautoissa pakoäänet ovat auton matkustamon puolella varsin vaimeat. Nykyautoissa valitettavan yleiset äänentoistojärjestelmän avuin tuotettavat keinotekoiset moottoriäänet eivät ole tämän auton juttu. Toisaalta koeajossa ei tullut edes mieleen avata auton huippuluokan äänentoistoon yltävää medialaitteistoa, sillä remmiahtimen vaimean vinkunan täydentämä bensiini-V8-moottorin käyntiääni lähentelee täydellisyyttä. Kaiken huipuksi kuljettaja voi vaikuttaa edellä mainittuun äänimaailmaan ajotilaa vaihtamalla. 

ramnet4.jpg(kuva: Moottoritilasta, suojamuovien alta paljastuu lähimmälle kilpailijalle eli Fordille osoitettu viesti: Raptor-lisko on Tyrannosauruksen hampaissa.)

On liki uskomatonta että parilla napin painalluksella liki 3-tonnia painava ja sivistyneesti käyttäytyvä lava-auto muuttuu raivopäiseksi katukilpuriksi. Harmi vain että TRX:t on korkean omamassan johdosta rekisteröitävä Euroopassa kevyt kuorma-autoiksi, mikä tarkoittaa nopeudenrajoitinta ja 80 km/h kattonopeutta. Edellä mainittu muuten saavutetaan paikaltaan lähdettäessä nopeimmillaan noin neljässä sekunnissa. Ja jos palataan takaisin alussa mainittuun vuoristorataan, niin kiihtyvyys tuntuu vatsan pohjassa liki pitäen samalta, kuin kyyti kyseisessä laitteessa parhaimmillaan.

Niille harvoille ja valituille, joilla on mahdollisuus tai löytyy kanttia hankkia RAM 1500 TRX on pakko nostaa hattua!

ramnet5.jpg

(kuva: Maavaraa on riittävästi vaikeisiinkin maastoihin ja alustassa kaikki iskuille alttiit komponentit on suojattu asianmukaisesti.)

Alusta moottoria myöden

Valmistajan TRX:lle ilmoittamat polttoaineenkulutuslukemat saattavat aiheuttaa Eurooppalaisissa lataushybridihurmoksen vallassa elävissä autoilijoissa aikaan ahdistusta ja paheksuntaa. Kevyessä maantieajossa polttoainetta kuluu 16,8 l/100 km ja taajama-ajossa 23,5 l/100 km. Yhdistetyn ajotavan kulutukseksi ilmoitetaan 19,6 l/100 km. 

Remmiahtimen ja kuutiotuumien lisäksi polttoaineenkulutukseen ovat vaikuttamassa renkaat ja kaksivyöhykkeinen ilmastointilaite, mikä on jenkkityyliin vähintäänkin riittävän tehokas Suomen ilmastoon.

Renkaista puheenollen auton huippunopeus on rajoitettu kaikilla markkina-alueilla, tosin 190 km/h kohdalle. Syypää tähän on puute suurempia nopeuksia kestävistä renkaista 35-tuuman rengasvalikoimassa. 

Myös alusta on viritetty kovaa ajoa varten iskunvaimennuksesta vastaa elektronisesti eri ajotilanteiden mukaan säätyvät Bilstein Black Hawk e2 -vaimentimet. Myös pyöräntuenta on tehty kovaa käyttöä ajatellen. Etupyörien tukivarret on valmistettu taotusta alumiinista ja taka-akselin tuenta on toteutettu kierrejousin. Maavaraa on liki 12 tuumaa eli noin 30 cm. Korkeammasta maavarasta otetaan kaikki hyöty irti. Sen ansiosta taka-akselin joustovara on 13 tuumaa eli noin 33 cm. Perus Ramissa lukema on yli kymmenen senttimetriä pienempi. Kuljettaja voi ajotilavalikosta vaikuttaa paitsi moottorin myös jousituksen ja nelivetojärjestelmän toimintaan ja käytökseen. 

Enemmän maastossa ajavia kiinnostavat etu- ja takajättö- sekä ylityskulmat ovat ensiasennusrenkailla 30,2, 23,5 ja 21,9 astetta. Kovia lukemia yli kuusi metriä pitkälle ja liki 3,7 metrin akselivälin omaavalle jätille. 

ramnet7.jpg

(kuva: Varta vasten TRX -mallia varten räätälöity ja aktiivisesti säätyvä Bilstein Black Hawk e2 iskunvaimennus on kuin suoraan aavikkokilpurista.)

Ajotilat joka tilanteeseen

RAM TRX sisältää yhteensä viisi esiohjelmoitua dynaamista jousitusta ja vetotapaa muuttavaa ajotilaa maantielle: Auto, Sport, Tow, Snow ja Custom ajotilat ohjaavat erikseen nelivetojärjestelmää, polttoaineensyöttöä, vaihteistoa, jousitusta ja sähköistä ohjaustehostinta. Kaikissa eri ajotiloissa hyöynnetään aktiivista luistonestoa ja ajovakaudenhallintajärjestelmää. Näistä Custom-asetus tarjoaa kuljettajalle laajat mahdollisuudet henkilökohtaisen asetuksen luomiseen. 

Lisäksi TRX:ssä on kolme maastoajo eli Off-Road-tilaa -Mud/Snow, Rock ja Baja -joista kuljettaja voi valita parhaiten sopii ympäröivään maastoon sopivan asetuksen. Maantieasetusten tapaan myös maastoajotilat vaikuttavat vetotapaan, jousitukseen ja polttoaineen syöttöön. Lyhyessä kokeilussa eri ajotilojen väliset erot ovat tavallista selkeämmin havaittavissa. Ja etenkin Sport ja Baja -ajotilat ovat ihokarvoja pystyttäviä.

Mahdollisuuksien rajoissa

RAM lava-autojen virallisen maahantuoja Carvistan yrittäjä Janne Noukkala sanoo Suomeen tilatun kolmisenkymmentä RAM TRX:ää:

- Se onkin sitten toinen kysymys kuinka monta näitä lopulta saadaan maahan. Alun toistakymmentä myytiin heti kun saimme hinnat ja lopuille on kova kysyntä, kuten myös muille RAM lava-autoille. Amerikkalaiset ovat kovia kauppamiehiä ja niinhän siinä kävi että kovan kysynnän johdosta auton hintaa nostettiin tehtaalla reilusti. Käytännössä se tarkoittaa sitä että lopullinen hinta autolle saadaan tilausta tehtäessä.

Tällä hetkellä RAM 1500 TRX 4x4:n hintapyynti on 138 600 euroa. Sisältäen liki kaikki saatavilla olevat tehdaslisävarusteet. Toki lavakatteet ja sen tapaiset on hankittava erikseen ja nehän saa kätevästi Carvistalta. 

Se josta hintapyynti tuntuu kovalta, voi verrata pyyntiä vastaavan teholuokan autoihin miltä tahansa valmistajalta. Hintavertailun pohjalta RAM 1500 TRX vaikuttaisi oleva markkinoiden edullisin superauto.  

ramnet8.jpg

(kuva: RAM TRX sopii mainiosti myös uutis-studioksi; katso lähetys klikkaamalla kuvaa...)

20.09.2021 16:11Tehokkaassa STIHL HT 135 -oksasahassa on nyt uusi, entistä kevyempi kulmavaihde
20.09.2021 9:45Juupajoen Koskitien läpikulkuyhteys suljetaan liikenteeltä tietyön ajaksi
20.09.2021 8:22Valmet toimittaa ulkopakkauskartonkikonelinjan Kipas Kagıtille Turkkiin
19.09.2021 11:00Uusi puun varastointiopas valmistunut - tutustu tästä
19.09.2021 8:57Junavaunupankot ja Terminatorit palvelevat toisiaan
18.09.2021 12:33Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä kasvoi vuoden 2021 toisella neljänneksellä
17.09.2021 23:11KATSO TÄSTÄ 17.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
17.09.2021 10:12Ford tuo kevythybridivoimansiirron pienten pakettiautojen luokkaan
16.09.2021 17:00Metsä Group suunnittelee uuden kertopuu-tehtaan rakentamista Äänekoskelle
16.09.2021 12:21Ponsse webinaari harvennusratkaisuista 29.9. ilmoittaudu mukaan

Siirry arkistoon »