Pro Silva S3: Tehokone rannikon harvennuksille

31.07.2021 16:00

bronet1.jpg

Ab Bromarv Skogstjänst otti kesäkuun alussa käyttöön uuden Pro Silva S3 harvesterin. Kyseessä on jo yrityksen kolmas Pro Silva harvesteri peräkkäin.

Lars Lindström aloitti metsäkoneyrittäjänä vuonna 2008 mutta sitä ennen oli kertynyt jo paljon kokemusta koneilla operoinnista.

- Meillä on Bromarvissa maatila missä aikanaan oli karjaakin mutta nykyään isä Ralf viljelee peltoja ja hoitaa metsää. Yläasteen jälkeen menin Tammisaareen metsäopistoon metsuri linjalle ja sitten Mustasaaren ammattiopistoon metsäkoneenkuljettaja kouluun. Sieltä valmistuttuani vuonna 1998 aloitin Seleniuksen Puulla harvesterikuskina mutta puolen vuoden päästä piti lähteä armeijaan, mistä päästyäni siirryin Ten Timberille ensin ajokonekuskiksi ja sitten jatkoin harvesterilla. Parin vuoden päästä työt loppui ja menin hetkeksi SSAB Lappohjan tehtaalle mutta veri veti metsään joten muutin Porvooseen kun pääsin ajokonekuskiksi Rainer Bäckmanille puoleksitoista vuodeksi. Sitten muutin takaisin kotiin ja tein isän kanssa hetken timpurin hommia kunnes 2008 perustin Ab Bromarv Skogstjänstin. Osakkaaksi tuli Johan Rostedt joka on tänäkin päivänä mukana ja ajamassa yrityksemme kuormatraktoria, muistelee Lars Lindström uransa vaiheita.

bronet2.jpg

(kuva: - Pro Silvan uusi ohjaamo on valoisa ja viihtyisä työpaikka. Nyt ohjaamo myös pyörii  joten näkyvyys on kouralle aina hyvä ja kun peruuttaa ei tarvitse enää leikkiä pöllöä, naurahtaa koneyrittäjä Lars Lindström.)

Pro Silva harvestereita vuodesta 2008

Yrityksen ensimmäiseksi koneeksi hankittiin käytetty Pro Silva 810 harvesteri varustettuna Waratah 460 kouralla, millä aloitettiin harvennushakkuut Södra Skogsreviretille, jonka kanssa hyvä yhteistyö jatkuu edelleen.

- Vuonna 2011 harvesteri päivittyi uuteen Pro Silva 810 koneeseen ja kouraksi tuli Log Max 4000. Ja kun kokemukset oli merkistä oikein hyviä niin vuonna 2016 tilalle vaihdettiin uusi Pro Silva 910 harvesteri Log Max 4000B kouralla. Vuonna 2017 Pro Silva teki koneeseemme telavarustelun ja teimme sillä kesäisin pehmeiden maiden korjuuta hyvällä menestyksellä. Ajoimme koneella yli 7500 tuntia ja nyt se meni vaihdossa tähän uuteen Pro Silvan Keijo Ojalan myymään S3 harvesteriin, missä on Waratah H212 koura. Ensimmäinen ajokone, käytetty John Deere 810D, tuli meille vuonna 2012, sitten se päivittyi 2016 uuteen J810E malliin ja nyt huhtikuussa ajoon otettiin uusi 910G joista kaikista kaupat on tehty John Deeren Antti Haralan kanssa, kertoo Lindström.

bronet3.jpg

(kuva: Bromarv Skogstjänstin uudessa Pro Silva S3 harvesterissa on Waratah 212H koura on varustettu SuperCut 100S-sahayksikölllä, jossa on parannettu automaattinen kiristys ja huoltamisen helppous. Nosturina yli 10 metriin ulottuva 13-sarjan Kesla.)

Kehittynyttä tekniikkaa

Uusi Pro Silva S3 on vakuuttanut Lindströmin heti ensimmäisistä tunneista lähtien.

- Kone on kehittynyt todella paljon jos vertaa edellisiin malleihin. Suurin rakenteellinen muutos on se että tämä on 6-pyöräinen kun aiemmat Pro Silvat oli 4-pyöräisiä. Lisäpyöräpari tekee koneesta vakaamman ajaa ja kantavuutta on paremmin pehmeillä maille, joissa käytämme edessä Kopan kantavia teloja. Myös ohjaamo on täysin uudistunut ja se pyörii, joten näkyvyys on kouralle aina hyvä ja kun peruuttaa ei tarvitse enää leikkiä pöllöä, naurahtaa Lindström.

Myös koura ja nosturi soveltuu erinomaisesti Bromarv Skogstjänstin tarpeisiin, sillä ykkös- ja kakkosharvennuksia on leimikoista suurin osa.

- Joskus teemme loppuharvennustakin mutta päätehakkuuta todella vähän. Edellisellä koneella oltiin aukolla ehkä kaksikymmentä kertaa mutta hehtaareita syntyi reilusti alle kaksikymmentä. Uusi Waratah 212H koura syö puuta tehokkaasti ollen juuri sopivan kokoinen harvennushommiin ja Keslan nosturissa löytyy ulottuvuutta reilut 10 metriä, sanoo Lindström.

bronet4.jpg

(kuva: Pro Silvan suunnittelija Jukka-Pekka Syvälahti (vas.) ja tuotekehityksen Kalle Perttula (oik.) järjestivät Lars Lindströmille uuden Pro Silva S3 harvesterin käyttöönottokoulutuksen, missä käytiin perusteellisesti läpi koneen uusia teknisiä ominaisuuksia.)

Tehokasta hydrauliikkaa

Pro Silva S3 harvesterissa on uudistettu, taloudellinen ja yksinkertainen yksipiirinen hydraulijärjestelmä koneen ominaisuuksista tinkimättä. Uusi sähköisesti ohjattu erittäin suurikokoinen hydraulipumppu mahdollistaa taloudellisen ja tehokkaan toiminnan sekä älykkäät työskentelytilat eri tarpeisiin. Iso 280 cc pumppu tarjoaa liki 500 l/min tuoton, joten hakkuutyön tuottavuus on samalla tasolla kuin isoimmissa koneissa. 6-sylinterinen EU Stage V-päästötason Cummins B6.7 moottori tarjoaa 1150 Nm väännön ja tehoreservin myös vaativiin korjuuolosuhteisiin. Käyttötilanteeseen mukautuva hydrauliikan ohjaus ecoohjelmineen tekee työskentelystä polttoainetaloudellista myös pienirunkoisissa kohteissa.

- Hydostaattisella voimansiirrolla varustettu harvesteri tarjoaa ison koneen ominaisuudet kompaktissa kooossa. S3 on rakenteeltaan yksinkertainen ja toimintavarma kone, jonka ylläpitokustannukset ovat alhaiset kuten oli aiemmissakin Pro Silvan koneissa. Tässä uudessa mallissa huoltokohteet on aiempaa helposti saavutettavissa, kommentoi Lindström.

bronet5.jpg

(kuva: Uudessa Pro Silva S3 harvesterissa huoltokohteet on helposti saavutettavissa. Moottorina 6-sylinterinen EU Stage V-päästötason Cummins B6.7.)

Kesällä pehmeille maille

Vuodessa Bromarv Skogstjänst korjaa puuta noin 25 000 kuutiota.

- Operoimme noin sadan kilometrin alueella Bromarvista ja koneet kulkee leimikolta toiselle Sisu ritiläautolla. Työtilanne on hyvä sillä harvennettavaa rannikkoalueiden metsissä riittää. Juhannuksen jälkeen on tarkoituksena siirtyä pariksi kolmeksi kuukaudeksi pehmeiden maiden korjuuseen jos sää sen sallii, kertoilee Lars Lindström.  

bronet6.jpg

(kuva: Promarv Skogstjänst keskittyy täysin harvennushakkuisiin alueellaan - kuormatraktorina on huhtikuussa ajoon otettu John Deere 910G.)

20.09.2021 16:11Tehokkaassa STIHL HT 135 -oksasahassa on nyt uusi, entistä kevyempi kulmavaihde
20.09.2021 9:45Juupajoen Koskitien läpikulkuyhteys suljetaan liikenteeltä tietyön ajaksi
20.09.2021 8:22Valmet toimittaa ulkopakkauskartonkikonelinjan Kipas Kagıtille Turkkiin
19.09.2021 11:00Uusi puun varastointiopas valmistunut - tutustu tästä
19.09.2021 8:57Junavaunupankot ja Terminatorit palvelevat toisiaan
18.09.2021 12:33Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä kasvoi vuoden 2021 toisella neljänneksellä
17.09.2021 23:11KATSO TÄSTÄ 17.9. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
17.09.2021 10:12Ford tuo kevythybridivoimansiirron pienten pakettiautojen luokkaan
16.09.2021 17:00Metsä Group suunnittelee uuden kertopuu-tehtaan rakentamista Äänekoskelle
16.09.2021 12:21Ponsse webinaari harvennusratkaisuista 29.9. ilmoittaudu mukaan

Siirry arkistoon »