Metsäpöly mullistaa kosmetiikka-alaa

17.06.2021 11:33

metsapoly.png

Suomalainen Moi Forest -yritys on kehittänyt maailman ensimmäiset voidepohjaiset tuotteet, jotka sisältävät ADELE-hankkeen tuloksena syntynyttä mikrobiuutetta.

Uusi suomalainen tutkimusinnovaatio tarjoaa täysin uudenlaisen lähestymistavan ihonhoitoon. Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteishankkeessa pystyttiin kehittämään metsän maaperästä mikrobiuute, joka sisältää tuhansia hyödyllisiä bakteereja ja muita mikrobeja. Innovaatiota on pystytty hyödyntämään jo kaupallisesti, kun uusi suomalainen startup-yritys Moi Forest kehitti ”metsäpölyyn” perustuvan luonnonkosmetiikka-sarjan.

Metsän maaperän mikrobeja hyödyntävän tutkimushankkeen taustalla on kaupungistumisen vaikutus ihmisten muuttuneeseen luontosuhteeseen. Kaupungistumisen myötä valtaosa ihmisistä on siirtynyt asumaan ympäristöön, jossa päivittäinen yhteys luontoon on kadonnut. Samalla altistuminen metsän maaperän hyville mikrobeille on vähentynyt  ja erilaiset terveys- ja iho-oireet lisääntyneet. 

Kaupungistumisen ja ylihygienisten elinolojen lisääntyminen on muokannut ihmisen mikrobistoa niin, että mahdollisten taudinaiheuttajien lisäksi olemme menettäneet suuren joukon terveyttämme ylläpitäviä mikrobeja. Suomalaiset tutkijat ryhtyivät selvittämään, miten voisimme palauttaa näitä ihmisen terveyttä edistäviä mikrobeja elinympäristöömme. Yhtenä ratkaisuna ongelmaan löytyi metsämulta, jossa elää hyvin hitaasti lisääntyviä mikrobilajeja.

Metsämullassa on muun muassa bakteereja, arkeoneja ja erilaisia mikrobien osasia. Voidaan puhua mikrobiekosysteemistä, joka saa immuunisysteemimme reagoimaan positiivisella tavalla. Metsämullalla on kyky antaa harjoitusta immuunisysteemillemme, ja siten siitä tulee vahvempi. Vahva immuunisysteemi osaa erottaa asiat, joihin ei tarvitse reagoida niistä asioista, joihin tarvitsee reagoida. Esimerkiksi allergioissa ja autoimmuunisairauksissa on kyse siitä, ettei immuunipuolustus ole saanut riittävää harjoitusta ja siksi se hyökkää joko omia solujamme tai muita meille turvallisia asioita vastaan. 

ADELE-ekosysteemihanke 

Helsingin ja Tampereen yliopistojen toteuttaman ADELE-hankkeen tarkoituksena on löytää keinoja, miten alati lisääntyviä allergioita ja autoimmuunisairauksia voitaisiin ehkäistä. Tutkimuksessa yhdistetään terveystietoja, biologista dataa ja kaupunkisuunnitteluun liittyviä havaintoja. Suomalaisissa tutkimuksissa on havaittu, että iholle levitetty metsämikrobiuute muuttaa kahden viikon käytön aikana elimistön mikrobiomia tasapainoisempaan suuntaan vaimentaen tulehdusta*.

”Sitten kun mikrobiuutettamme sisältäviä kuluttajatuotteita on saatavilla, nekin ihmiset, jotka eivät voi, osaa tai halua mennä luontoon voivat saada osan luonnon hyödyistä.”, kertoo ympäristöekologian dosentti (Helsingin yliopisto) ja Luken tutkija Aki Sinkkonen

Helsingin ja Tampereen yliopistojen toteuttamasta ja Business Finlandin rahoittamasta ADELE-ekosysteemihankkeessa tutkittiin mikrobialtistuksen vaikutuksia ihmisen vastustuskykyyn. Hankkeen pyrkimyksenä on kehittää markkinoille ihmisen immuunipuolustusta vahvistavia, luonnon mikrobeja sisältäviä tuotteita. Tutkimustulosten perusteella kosketus luonnon monimuotoiseen mikrobistoon on hyödyllistä ihmisen terveyden kannalta.

”Jo kahden viikon altistus voi parantaa kaupungissa asuvan ihmisen mikrobiston monimuotoisuutta”, toteaa Tampereen yliopiston virologian professori MD, PhD Heikki Hyöty.

05.08.2021 14:55Metsäkonehuolto Kähkönen - Vihreiden koneiden huoltoa Nakkilassa vuosikymmenten kokemuksella
05.08.2021 12:33Pitkäaikaiset helteet ovat vauhdittaneet kirjanpainajien ensimmäisen sukupolven kehittymään ennätysnopeasti
05.08.2021 9:09Kodinkoneiden kauppa käy vilkkaana
05.08.2021 9:00Metsästyskausi käynnistyy 10.8.2021
04.08.2021 12:40Hyötyautokauppa jatkaa kasvuaan Euroopassa - Ensirekisteröinnit kasvussa kaikissa ajonevuoluokissa
04.08.2021 11:55Metsäkoneteloissa oltava vaihtoehtoja erilaisiin korjuuolosuhteisiin
04.08.2021 11:00Uusiutuvan energian direktiivin päivitys bioenergia-alan kiikarissa
03.08.2021 15:04OOO Ponssen toimitusjohtaja Jaakko Laurila: Venäjän metsäteollisuus vahvassa nosteessa
03.08.2021 14:01Nokian Renkaat Oyj Puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu 2021: Volyymit ja tulos kasvoivat vahvasti
03.08.2021 11:00Kesla Oyj puolivuosikatsaus: Saadut tilaukset ja tilauskanta nousivat ennätyksellisen korkealle tasolle

Siirry arkistoon »