Lohjan biokaasulaitos vihittiin käyttöön

02.06.2021 10:12

Lohjan_biokaasulaitos_gasum.jpg

Gasumin Lohjan biokaasulaitoksen avajaisia vietettiin tänään 2.6.2021 virtuaalisin menoin. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä avasi uuden laitoksen. Laitoksella pääkaupunkiseudun biohajoavista jätteistä tuotetaan uusiutuvan biokaasun lisäksi luomuviljelyyn soveltuvaa orgaanista kierrätyslannoitetta. Uusiutuvan biokaasun jatkuvasti kasvava kysyntä nostaa biokaasun raaka-aineeksi kelpaavien orgaanisien jätteiden tarvetta.

Energiayhtiön Gasumin uusin biokaasulaitos Lohjan Munkkaalla avattiin virallisesti 2. kesäkuuta, 2021 virtuaalisella avajaistilaisuudella. Laitoksen avasi maa- ja metsätalousministeri Jari LeppäLohjan biokaasulaitos käsittelee vuosittain tuottaa vuosittain noin 60 000 tonnia biomassaa, josta se tuottaa 40 GWh liikenteen uusiutuvaa polttoainetta biokaasua. Määrä vastaa peräti 4 000 henkilöauton vuotuista kulutusta.

”Biokaasun kysyntä kasvaa jatkuvasti, ja se on esimerkiksi raskaalle liikenteelle tällä hetkellä ehdottomasti paras keino vähentää päästöjä. Kysynnän myötä myös biokaasun raaka-aineita eli orgaanisia jätteitä tarvitaan jatkuvasti enemmän. Lohjan biokaasulaitos tarjoaa pääkaupunkiseudun yrityksille mahdollisuuden päästä osaksi kiertotaloutta ja puhtaampaa tulevaisuutta kierrättämällä biojätteensä täysin uusiutuvaksi biokaasuksi”, sanoo Johan Grön Gasumin biokaasun johtaja.

Biokaasun avulla polttoaineen elinkaaren aikaisia päästöjä voidaan vähentää jopa 90 prosenttia. Lisäksi biokaasulla kulkevat ajoneuvot eivät tuota juuri lainkaan liikenteelle tyypillisiä typpioksidi- ja rikkioksidipäästöjä.

Biokaasun tuotantopotentiaali huomioidaan hallitusohjelmassa

Suomessa biokaasun merkitys liikenteen päästöjen vähentäjänä tunnistetaan hyvin. Kansalliseen fossiilittoman liikenteen tiekarttaan on listattu useita toimenpiteitä, joiden avulla kaasuliikennettä voidaan lähivuosina tukea. Lisäksi Suomelle on laadittu hallitusohjelmaan kirjattu kansallinen biokaasuohjelma, jonka toteuttamisella pyritään tulevaisuudessa ottamaan tehokkaammin käyttöön biokaasun tuotantopotentiaali.

”On hienoa olla mukana avaamassa Lohjan biokaasulaitosta. Biokaasun edistäminen tukee erityisesti siirtymää fossiilisista raaka-aineistoa kohti uusiutuvia. Kiertotalouden edistäminen ja kestävä kehitys on hallitusohjelman keskiössä. Biokaasutuotannon lisääntymisen kautta tarjolle tulee entistä enemmän kierrätysravinnepohjaisia lannoitevalmisteita. Maatalouden tärkein tehtävä on tuottaa hyvää ja ravitsevaa ruokaa”, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.

Biokaasun sivutuotteena laitos tuottaa orgaanisia kierrätyslannoitteita, jotka soveltuvat erityisesti luomuviljelyyn. Kierrätyslannoitteelle on tarvetta pääkaupunkiseudun maanviljelyksessä, kun alueella on paljon luonnonmukaisesti viljeltyä peltoalaa. Kierrätyslannoitteiden etu fossiilisiin lannoitteisiin verrattuna on niiden sisältämä orgaaninen aines, joka vaikuttaa positiivisesti peltojen kasvukuntoon ja säänkestävyyteen.

Gasumilla on nyt yhteensä 17 biokaasulaitosta Suomessa ja Ruotsissa, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista biokaasun tuottajista. Yhtiö avasi aiemmin keväällä Ruotsin Nymöllaan 80 GWh nesteytetty Stora Enson sellutehtaan yhteydessä toimivan biokaasulaitoksen, joka käyttää raaka-aineenaan tehtaan prosessivesiä. 

Yhtiö vauhdittaa biokaasun tarjontaa rakentamalla uusia laitoksia ja laajentamalla biokaasun hankintaa muiden toimijoiden tuotantolaitoksista. Gasum rakentaa parhaillaan myös vuoden 2023 alkuun mennessä valmistuvaa teollisen kokoluokan lantapohjaista biokaasulaitosta (120 GWh/a) Göteneen, Ruotsiin. 

21.06.2021 10:45Transporterista Carsport Premium Edition
20.06.2021 9:00Pro Silva esitteli uuden S5 harvesterin - mallisto nyt erittäin kattava
18.06.2021 23:44KATSO TÄSTÄ 18.6. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
18.06.2021 11:22Stora Enso avaa uuden dispersiopäällystelinjan Forshagassa
18.06.2021 10:00Suomen Metsämuseo Luston arkkitehtuurikilpailun ratkaisusta 30 vuotta
17.06.2021 11:33Metsäpöly mullistaa kosmetiikka-alaa
17.06.2021 11:11Kantorahatulot laskivat vähän koronavuonna 2020
17.06.2021 9:00Hyundai kasvattaa parheautotarjontaansa täysin uudella mallilla
16.06.2021 16:33Metsä Fibre ja Kelvion B. V. tekivät sopimuksen tehokkaiden jäähdytystornien toimittamisesta Kemin biotuotetehtaalle
16.06.2021 16:00Metsäkoneenkuljettajien työkyky ja työhyvinvointi hyvällä tasolla nuoremmilla mutta heikkenevät iän karttuessa

Siirry arkistoon »