KOMATSU 100 JA METSÄKONEET 60 VUOTTA: Komatsu Forest rakentaa juhlavuotena uuden tehtaan, esittelee uuden ilmeen ja tuo markkinoille uutta teknologiaa

12.05.2021 18:10

flaggi1.jpg

Komatsu viettää parhaillaan 100-vuotisjuhlavuottaan. Tähän liittyen järjestetään useita tapahtumia, ja samalla kaikkien Komatsu-yritysten ilme muuttuu yhtenäiseksi ympäri maailmaa. 

Myös Komatsu Forest siirtyy uuteen sinivalkoiseen lookiin. Koneiden väritys ei muutu, ne pysyvät tutun punaisina. Sopivasti juhlavuoteen osuu myös 60 vuoden virstanpylväs metsäkonevalmistuksen aloittamisesta.

Uumajaan on valmistumassa maailman modernein metsäkonetehdas, jossa tuotanto aloitetaan elokuussa. Koronapandemia siirtää uuden tehtaan asiakasvierailut seuraavan vuoden kevääseen. Metsäkoneiden markkinoilla koronan vaikutus on ollut vähäistä, volyymit ovat hyvällä tasolla ja koko ajan kehitetään uutta. Virallinen Komatsun syntymäpäivä on 13.5.1921. Nyt sata vuotta myöhemmin juhlapäivän aattona on hyvä hetki esitellä metsäkonealan lehdistölle mitä tuoterintamalla juuri nyt tapahtuu.

flaggi3.jpg

Smart Crane – enemmän kuin pelkkä kärkiohjaus

Smart Crane -kuormaimen ohjaus perustuu Komatsun kehittämään digitaaliseen hydrauliventtiilien ohjaukseen eli pari vuotta sitten lanseerattuun SmartFlow-tekniikkaan sekä kuljettajan uuteen luonnollisempaan tapaan hahmottaa ja toteuttaa kuormaimen hallinta.

SmartFlow-ohjaus toi kuormaimen käyttäytymiseen vakauden ja tarkkuuden, Smart Crane muuttaa perinteisen tavan ohjata kuormainta. Se ohjaa automaattisesti vaakatasossa liikuttaessa kuormaimen pään pysymään asetetulla tasolla samoin pystysuorassa liikkeessä pitämään kuormaimen pään etäisyyden koko ajan samana. Kuljettajalle tämä tarkoittaa yksinkertaisempaa ja luonnollisempaa tapaa kuormaintyöskentelyyn. Aikaisemmin paljon tarkkuutta ja keskittymistä vaatineen työn kuormaimen ohjauksessa hoitaa nyt Smart Crane.

flagggi66662.jpg

(kuva: Samuli Ollila Komatsu Forestin teknisestä tuesta esitteli Smart Crane järjestelmää lehdistölle 12.5. Pirkkalassa.)

Uuden järjestelmän tavoitteena on kohottaa kuormatraktorityön tuottavuutta ja vähentää toistuvien tarkkuutta vaativien työvaiheiden kuljettajalle aiheuttamaa kuormitusta. Kuormaimen käytön yksinkertaistumisen myötä Smart Crane nopeuttaa vähäisemmällä kokemuksella olevien kuljettajien tuottavamman kuormaintyöskentelyn omaksumista, luonnollisesti se parantaa myös kokeneiden kuljettajien työsuoritusta.

Ensimmäinen Smart Crane -järjestelmällä varusteltu kone on tullut Suomeen, ja metsäkonealan lehdistöllä on mahdollisuus kokeilla sitä lehdistöpäivänä. Komatsu Forestin konetyön ekspertit ovat jo testanneet uutta järjestelmää. He ovat vakuuttuneita Smart Cranen tarjoamista ylivoimaisista ominaisuuksista:

flaggi4444.jpg”Niin luonnollinen, että Smart Cranen käytön omaksuin hetkessä, koska juuri tuollaisena ihminen kuormaimen hallinnan mieltää. Täydellinen onnistuminen kehittäjiltä.” Näin totesi Komatsu Forest Oy:n metodikouluttaja Kimmo Perälä (kuvassa) ensimmäisen testisessionsa jälkeen.

Smart Crane -konetta ryhdytään esittelemään yksilöllisesti asiakkaille lähipäivinä ja suuremmille asiakasryhmille koronatilanteen helpottuessa, toimitukset alkavat Suomessa loppuvuodesta.

flaggi2.jpg

Komatsu 825TX, koska pieniä koneita tarvitaan

Komatsun edellinen, Suomessa ja Baltiassa suosittu metsätraktorimalli 830.3 poistui markkinoilta noin 7 vuotta sitten, mikä aiheutti markkinoilla laajan protestiaallon näissä maissa. Suunta markkinoilla tuolloin oli kohti isompia kuormatraktoreita, perusteluna tehokkuus ja parempi tuottavuus. Kuitenkin kasvavat harvennusten pinta-alat ja pehmeiden maiden lisääntyvät kohteet ovat painaneet vaakaa toiseen suuntaan. Metsäteollisuus, metsänomistajat ja koneyrittäjät olivat yhtä mieltä: pikkukoneiden tarve kasvaa.

Komatsu kuunteli asiakkaita ja teki päätöksen uuden Komatsu 830 -kokoluokan koneen kehittämisestä. Syntyi uusi Komatsun TX-harvennuseksperttikokoluokka, kaksi konetta, joista pienempi, Komatsu 825TX, on kooltaan lähimpänä Komatsu 830.3 -konetta 9 tonnin kuormakapasiteetillaan. Intensiivinen kehitystyö ja uudet teknologiat ovat tehneet mahdolliseksi rakentaa suurin piirtein samankokoinen mutta selvästi tuottavampi ja kuljettajalleen mukavampi kuormatraktori. Koneen kaikki tehoa kuvaavat mittarit ovat selkeästi nousseet: moottorin, voimansiirron ja kuormaimen tehot ovat nousseet 20–40 % edeltäjäänsä verrattuna, painoa on koneeseen tullut parisen tonnia lisää.

Viimeisin kehityksen tulos on Komatsun TX-koneisiin harvennuskohteille kehitetty runkoratkaisu, jolla on minimoitu takavaunun raidepoikkeama ajourien kaarteissa. Pienen pintapaineen saavuttamiseksi Komatsu 825TX:n takatelille voidaan asentaa leveät ja symmetriset kantavat telat.

flaggi3333.jpg

(kuva: Komatsu Forestin Timo Korhonen (vas.), Jari Nurminen ja Seppo Kontteli kertoivat uutuustuotteista 12.5.2021 Pirkkalassa.)

Suomi ja Baltia yhdessä on Ruotsin kokoinen markkina

Komatsu Forest Oy:n pihamaalla seisova tuoteohjelman suurin kuormatraktori, Komatsu 895, on matkalla Viroon. Se muistuttaa Baltian kehittyneistä metsäkoneiden markkinoista, joista Komatsu Forestilla on nykyään vahva osuus. Baltia on markkina-alue, jossa tarvitaan kaikenkokoisia koneita; puusto on järeää, paikoin lehtipuuvaltaista, ajomatkat ovat reilusti pidempiä kuin mihin Suomessa on totuttu ja nykyään harventamisen suosio on kasvussa.

Komatsun laaja tuotevalikoima täyttää erinomaisesti koko tarpeiden kentän. Komatsu oli viime vuonna markkinajohtaja Baltiassa. Tuotevalikoimaa tärkeämpi syy ykköspaikalle kipuamiseen on ollut perusteellinen jälleenmyyntiketjun uudistaminen, joka on tapahtunut kuluneiden 4–5 vuoden aikana. Suomen ja Baltian kokonaiskonemarkkina vaihtelee 600–700 välillä, joka vastaa suuruudeltaan Ruotsin vuotuista kokonaismarkkinaa, joka on useana vuonna ollut maailman suurin metsäkoneiden (cut-to-length) markkina.

21.06.2021 10:45Transporterista Carsport Premium Edition
20.06.2021 9:00Pro Silva esitteli uuden S5 harvesterin - mallisto nyt erittäin kattava
18.06.2021 23:44KATSO TÄSTÄ 18.6. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
18.06.2021 11:22Stora Enso avaa uuden dispersiopäällystelinjan Forshagassa
18.06.2021 10:00Suomen Metsämuseo Luston arkkitehtuurikilpailun ratkaisusta 30 vuotta
17.06.2021 11:33Metsäpöly mullistaa kosmetiikka-alaa
17.06.2021 11:11Kantorahatulot laskivat vähän koronavuonna 2020
17.06.2021 9:00Hyundai kasvattaa parheautotarjontaansa täysin uudella mallilla
16.06.2021 16:33Metsä Fibre ja Kelvion B. V. tekivät sopimuksen tehokkaiden jäähdytystornien toimittamisesta Kemin biotuotetehtaalle
16.06.2021 16:00Metsäkoneenkuljettajien työkyky ja työhyvinvointi hyvällä tasolla nuoremmilla mutta heikkenevät iän karttuessa

Siirry arkistoon »