Ympäristöystävällistä kierrätys- ja kuljetuspalvelua Keski-Suomessa

06.04.2021 18:31

karjala1.jpg

Karjalaisen NostoKuljetus Oy on keskisuomalainen kierrätys- ja kuljetuspalveluita tarjoava yritys. Toimipiste ja vuonna 2020 täysin uudistunut jätekeskus sijaitsee Laukaan Leppävedellä.

Karjalaisen suku on tarjonnut laadukasta logistiikkaa jo yli 90 vuoden ajan. Jukka ja Riitu Karjalainen perustivat vuonna 1998 Karjalaisen Rahti Oy:n Laukaan Vehniälle. Myöhemmin toiminta on laajentunut Jyväskylässä sijaitsevaan kappaletavaraterminaaliin verkoston kattaessa koko Suomen. Janne ja Markus Karjalainen perustivat vuonna 2011 Karjalaisen NostoKuljetus Oy:n. Myöhemmin yhtiön osakkaaksi on tullut Ossi Peteri. Karjalaisen NostoKuljetus Oy tarjoaa kierrätys- ja kuljetuspalveluita Keski-Suomessa.

karja1.jpg

(kuva: Pääasiassa Leppäveden kierrätysterminaalissa prosessoidaan erilaisia rakennusjätteitä, mitä saadaan laajasti Keski-Suomen alueelta.)

Jätteet käsitellään uusiokäyttöön

Karjalaisen NostoKuljetus Oy:n uuden jätekeskuksen modernien materiaalienkäsittelylaitteiden, toimitilojen ja käsittelyprosessien myötä jätteet päätyvät entistä tehokkaammin uusiokäyttöön.

- Saapuva sekalainen rakennusjäte ohjautuu jätekeskuksella ensin esilajitteluun, jossa suurikokoiset jätteet lajitellaan erilleen. Työmailla valmiiksi erilliskerätyt jätteet ohjataan suoraan välivarastoihin odottamaan jatkojalostusta. Materiaalivirtoja seurataan painoperusteisesti 20 kg tarkkuudella, niin laitoksen sisällä, kuin saapuvan ja lähtevän materiaalin osalta, kertoo Karjalaisen NostoKuljetus Oy:n kalustopäällikkö Ossi Peteri.

karja2.jpg

(kuva: - Lajitteluprosessissa pyritään mahdollisimman puhtaaseen lopputulokseen jolloin jatkojalustus on helpompaa. Syntyneiden materiaalien kysyntä ja hinta vaihtelee paljon markkinatilanteen mukaan, joten yksi prosessimme vahvuus on sen helppo muunneltavuus, toteaa kalustopäällikkö Ossi Peteri.)

Esilajittelun jälkeen sekalainen jäte ohjautuu rejektinkäsittelyyn. Käsittely sisältää mm. tasoseulonnan, tuuliseulonnan, käsilajittelun ja laadunvarmistuksen. Käsittely tehdään aina materiaalin koostumuksen mukaan.

- Lopuksi jätteet jatkojalostetaan jätekeskuksella uusiokäyttöä varten, taikka viedään toiseen laitokseen jatkojalostukseen. Jätekeskuksellamme murskataan mm. puujätteet polttoaineeksi, sekä betoni- ja kiviainekset maanrakennus materiaaleiksi. Jätteistä valmistamamme raaka- ja polttoaineet tutkitaan laboratorio-analyysein ennen niiden toimittamista jatkokäyttöön, jonka avulla varmistetaan raaka- ja polttoaineiden asianmukainen laatu, opastaa Peteri. 

karja3.jpg

(kuva: Prosessin ydin on Keestrack K3 tasoseula, mihin kierrätysmateriaalia syötetään Liebherr LH22 materiaalinkäsittelykoneella. Lisäksi prosessiin kuuluu tuuliseula ja käsinlajittelupiste sekä laadunvarmistus.)

Rakennusjäte pääroolissa

Pääasiassa Leppäveden kierrätysterminaalissa prosessoidaan erilaisia rakennusjätteitä, mitä saadaan laajasti Keski-Suomen alueelta rakennusliikkeiden työmailta, maarakennusurakoitsijoilta, purkupuolen urakoitsijoilta ja yksityistalouksilta. Terminaalissa käsitellään lisäksi mm. lämpölaitoksilta tulevaa tuhkaa.

- Ajamme rakennusjätettä terminaaliin nosturi- ja koukkuautoillamme ja sitä toimittavat myös muut kuljetusliikkeet omalla kalustollaan. Lisäksi tarjoamme vaihtolavat vuokralle työmaille kilpailukykyiseen hintaan. Vaihtolava on hyvä vaihtoehto esimerkiksi rakennusjätteiden keräykseen, jolloin työmaat pysyy siistinä, sanoo Peteri.

Täysin uudistettu terminaali tarjoaa mahdollisuuden materiaalivirtojen kasvattamiseen jatkossa.

- Nyt meillä on tilaa ja kapasiteettia vastata asiakkaiden kasvaviin kierrätystarpeisiin. Tärkeimpiä toimintaamme ohjaavia arvoja ovat rehellisyys, ahkeruus ja asiakastyytyväisyys, joka on näkynyt lisääntyvissä ja pitkissä asiakassuhteissamme, Peteri toteaa.

karja4.jpg

(kuva: Karjalaisen NostoKuljetuksella on käytössä omaa kuljetuskalustoa ja punnitus tapahtuu terminaalissa uudella Tamtron Scalex autovaa´alla.)

Yhteistyöllä parhaaseen lopputulokseen

Karjalaisen NostoKuljetuksen jätekeskuksen prosessisuunnitelma ja siihen parhaiten sopivat laitteet mietittiin yhdessä HS Tekniikka Oy:n Harri Sorvojan kanssa.

- Harrilla on vankka kokemus jätteiden käsittelyn prosesseista ja yhdessä suunnittelemalla saimme luotua tehokkaan toimintamallin juuri meidän tarpeisiimme, kehuu Peteri.

Prosessin ydin on Keestrack K3 tasoseula, mihin kierrätysmateriaalia syötetään Liebherr LH22 materiaalinkäsittelykoneella. Materiaalivirtojen käsittelyssä on myös pyöräkuormaajia ja kaivukone.

- Keestrackilla syntyy yhdellä ajolla kolmea eri jaetta; lisäksi prosessiin kuuluu tuuliseula ja käsinlajittelupiste sekä laadunvarmistus, opastaa Peteri.

karja5.jpg

(kuva: Kierrärysmateriaalia voidaan purkaa myös halliin, missä sen esilajittelu tapahtuu säältä suojassa.)

Markkinatarpeeseen muuntuva prosessi

Sekalaisesta rakennusjätteestä syntyy puuta, betonia, tiiltä, muoveja, lasia, kipsiä, villaa ym. rejektejä mitkä myydään eteenpäin jalostettuna materiaalina uudelleen hyödynnettäväksi. 

- Lajitteluprosessissa pyritään mahdollisimman puhtaaseen lopputulokseen jolloin jatkojalustus on helpompaa. Syntyneiden kierrätysmateriaalien kysyntä ja hinta vaihtelee paljon markkinatilanteen mukaan, joten yksi prosessimme vahvuus on sen helppo muunneltavuus, toteaa Peteri.  

14.04.2021 13:01Täyssähköisyys poistaa päästöt lähijakelusta: Mercedes-Benz eSprinter
14.04.2021 12:11Valmet toimittaa uuden haihduttamon Södra Cell Mönsteråsin sellutehtaalle Ruotsiin
14.04.2021 9:03Nuorten ammattitaitokilpailu Taitaja järjestetään toukokuussa
13.04.2021 19:00Metsä Fibre ja Eltel ovat allekirjoittaneet sopimuksen voimajohdon rakentamisesta Kemin uudelle biotuotetehtaalle
13.04.2021 17:22Taimikoita hoidetaan hyvin - hoitomäärissä yhä kirittävää
13.04.2021 15:00Juha-Matti on työyhteisön hyvä tyyppi
13.04.2021 10:32Volvo FM palkittiin ohjaamon erinomaisesta suunnittelusta
12.04.2021 17:04Alumiinivanteet tuoneet hyötyä hakekuljetuksiin jo vuosikymmenten ajan
12.04.2021 15:20Uuden PONSSE Scorpionin Future Cabin -ohjaamolle arvostettu Red Dot -tuotesuunnittelupalkinto
12.04.2021 9:33HUOMIO ILMOITTAJAT: Metsäalan Ammattilehden 35-v. juhlanumero ilmestyy toukokuussa!

Siirry arkistoon »