Koneurakointi Mikander Oy: Urakointia Savossa ja Pirkanmaalla tehtävään soveltuvalla kalustolla

04.04.2021 12:02

mik1.jpg

Koneurakointi Mikander Oy urakoi puuta Savon ja Hämeen alueilla kahdella metsäkoneketjulla. Töitä on ollut viime aikoina hyvin ja kun metsäalan tulevaisuuskin näyttää valoisalle niin konekantaan on tehty jälleen viime aikoina investointeja.

(kuvat: Koneurakointi Mikanderin kuormatraktoreina on Ponsse Buffalot joista uudempi vuosimallia 2018 oleva kone otettiin käyttöön viime syksynä (alla) - myös vanhempi Buffalo kantaa edelleen puut luotettavasti laaniin.)

mik6.jpg

Leppävirtalainen Jukka Mikander on urakoinut metsässä lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.

- Olen maatalon poikia ja varsinaisen koneurakoinnin aloitin vuonna 1981 traktorikaivurilla, millä tehtiin pelto- ja salaojia. Syvän laman jälkimainingeissa ostimme 1994 serkkuni Lasse Mikanderin kanssa käytetyt Timberjackin kuormatraktorit joilla aloimme ajamaan puuta Ensolle. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta metsäkoneista juuri ollenkaan mutta pikku hiljaa tekeminen alkoi sujumaan. Vuosi myöhemmin hankimme ensimmäisen moton ja siitä alkoi korjuutoiminta kehittymään, kertoilee Jukka Mikander. 

mik2.jpg

(kuva: Jukka Mikander on urakoinut metsässä lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. - Töitä on ollut viime vuodet hyvin ja metsäalan tulevaisuus näyttää kaikin puolin valoisalle, kommentoi Jukka Ponsse Buffalon ohjaamosta.)

Metsäkoneurakointia kahdella alueella

Tänä päivänä Koneurakointi Mikander tekee puuta Leppävirran alueella Versowoodille ja Pirkanmaalla Metsä Groupille.

- Poikani Juha-Matti vastaa Pirkanmaan urakoinnista ja Jari-Pekka Savon toiminnoista yhdessä erittäin osaavien kuljettajien kanssa. Meillä on hyvä porukka mikä puhaltaa yhteen hiileen tiukoissakin paikoissa eikä huumori lopu koskaan, kehuu Mikander. 

Hyvänä vuotena puuta korjataan noin 180 000 kuutiota.

- Välillä työtilanne alkoi olla haastava mutta viime vuodet kehitys on onneksi ollut posiviitista, mikä on mahdollistanut  konekaluston päivittämisen. Jos konekanta vanhenee liikaa niin tuottavuus laskee ja aika menee kalliiden remonttien kanssa painiessa. Ja kyllä ammattikuljettajilla pitää olla nykyaikaiset ja ergonomiset vehkeet mikä on tärkeä asia työterveydenkin kannalta, pohtii Mikander. 

mik5.jpg

(kuva: Maaliskuussa 2021 Koneurakonti Mikanderin harvesterikalusto päivittyi uudella Ponsse Ergolla varustettuna H7 kouralla.)

Ponssella koneet ja palvelu pelaa

Ensimmäisen Ponssen koneen Mikander osti vuonna 1998 legendaariselta metsäkonemyyjä Erkki Karppiselta ja siitä lähtien on urakoitu vain Vieremällä valmistetuilla koneilla.

- Erkki oli aikanaan maailman paras myyntimies ja hoiti asiakassuhteet viimeisen päälle hienosti. Sitten Ponsse-kauppaa tehtiin Risto Suorsan kanssa ja jatkossa neuvotellaan Asko Heikkisen tai Joel Uusi-Mikkolan kanssa, riippuen mille alueelle investointeja olemme tekemässä. Kaupanteon lisäksi Ponssella pelaa myös varaosa- ja huoltopalvelut mallikkaasti, mikä on tietenkin aivan ehdoton asia pävittäisessä tekemisessä. Ponsse pitää muutenkin asiakkaistaan huolen ja yhdesssä touhutaan paljon myös vapaa-aikana erilaisten harrastusten parissa. Metsätyöt ovat raskasta hommaa ja päivät pitkiä, joten vastapainoa pitää olla niin keholle kuin mielellekin että jaksaa arjessa, sanoo Mikander joka viilettää jääkiekkokaukaloissa Ergo joukkueen kapteenina ja keskushyökkäjänä rangaistuslaukausten erikoismiehenä:

- Lisäksi harrastan metsästystä ja moottoripyöräilyä yhdessä kollegoiden kanssa - välillä on päästy prätkäreissuille ympäri maailmaakin.

mik3.jpg

(kuva: Koneurakointi Mikander ja Metsä-Raution Hannu Rautio ovat yhdessä miettineet viisaan kameraratkaisun harvestereihinsa. Kouran ripukkeen alapuolle asennettu kamera näyttää puun päältäpäin, jolloin sen mutkaisuuden näkee ilman että puuta tarvitsee syöttää ohjaamoa kohti mikä parantaa kuljettajan turvallisuutta.) 

mik4.jpg

Kehitys menee eteenpäin

Koneurakointi Mikanderin konekanna muodostaa tällä hetkellä Ponsse Ergo ja Scorpion harvesterit sekä kaksi Buffalo kuormatraktoria.

- Ponssen tekniikka on luotettavaa ja tuottavuus korkealla tasolla. Kehitys menee jatkuvasti eteenpäin erityisesti automaatiossa ja tietojärjestelmissä, minkä on saanut taas ilokseen huomata uudemmissa koneissamme. Viime syksynä meille tuli parin vuoden ikäinen Buffalo ja se on varsinkin mukavuudeltaan aivan eri tason kone kuin edelleen hyvin palveleva vanhempi Buffalomme. Ja nyt maaliskuussa saimme aivan uuden Ergo harvesterin varustettuna H7 kouralla, mitä pojat kehuvat aivan mahtavaksi peliksi. Itse ajan Pirkanmaan alueella Scorpionilla mikä mullisti monin tavoin harvesterityöskentelyn ja vanhemmalla Buffalolla millä saa edelleen puut tehokkaasti laaniin, kertoilee Jukka Mikander.    

14.04.2021 9:03Nuorten ammattitaitokilpailu Taitaja järjestetään toukokuussa
13.04.2021 19:00Metsä Fibre ja Eltel ovat allekirjoittaneet sopimuksen voimajohdon rakentamisesta Kemin uudelle biotuotetehtaalle
13.04.2021 17:22Taimikoita hoidetaan hyvin - hoitomäärissä yhä kirittävää
13.04.2021 15:00Juha-Matti on työyhteisön hyvä tyyppi
13.04.2021 10:32Volvo FM palkittiin ohjaamon erinomaisesta suunnittelusta
12.04.2021 17:04Alumiinivanteet tuoneet hyötyä hakekuljetuksiin jo vuosikymmenten ajan
12.04.2021 15:20Uuden PONSSE Scorpionin Future Cabin -ohjaamolle arvostettu Red Dot -tuotesuunnittelupalkinto
12.04.2021 9:33HUOMIO ILMOITTAJAT: Metsäalan Ammattilehden 35-v. juhlanumero ilmestyy toukokuussa!
12.04.2021 9:32Kattoteltasta ratkaisu majoituspulmiin
12.04.2021 8:11Nurminen Logistics vuokraa Luumäen terminaali- ja toimistokiinteistönsä kansainväliselle ympäristöystävällisen energian tuottajalle

Siirry arkistoon »