Ideachipilla Mäntyharjulla tekemisen meininki - nyt myös puutavara-autojen varustelut ammattitaidolla

03.04.2021 10:40

ideac1.jpg

Ideachip Machine Oy on metsäalan kuljetusyritysten ja energia-alan toimijoiden monipuolinen palvelutalo Mäntyharjulla. Edustuksessa olevien laadukkaiden tuotteiden eli Palfinger Epsilon nostureiden, Jyki perävaunujen sekä Jenz hakkureiden ja Morbark murskainten lisäksi tarjotaan kattavat huolto-, varaosa- ja asennuspalvelut vankalla ammattitaidolla.

(kuva: Uutena palveluna Ideachip Machine on aloittanut puutavara-autojen päällerakenteiden asentamisen eli autot varustellaan ajoon valmiiksi asiakkaan tarpeisiin räätälöitynä.)

Syksyllä 2016 uusiin toimitiloihin, puutavara-autojen ajoreittien solmukohtaan muuttanut Ideachip Machine on vakiinnuttanut paikkansa alan ammattilaisten keskuudessa.

- Hallissa on ollut täysi kapasiteetti lähes koko vuoden ajan ja myös talvelle on jo jotain töitä tiedossa. Teemme nosturiasennuksia ja -huoltoja, perävaunu- ja päällerakenneremontteja sekä asennamme hakkureita. Uutena palveluna olemme aloittaneet puutavara-autojen päällerakenteiden asentamisen eli varustelemme autot ajoon valmiiksi asiakkaan tarpeisiin räätälöitynä, kertoo Ideachip Machine Oy:n Teppo Humalainen.

ideac8.jpg

(kuva: Ideachip Machine tarjoaa kattavat huoltopalvelut ja varaosat puutavara-yhdistelmille ja nostureille; kuvassa remontissa Jyki perävaunu.)

Nosturit todella kovassa käytössä - Z-malli suosituin

Viime aikoina nosturikauppa on piristynyt ja investointeja tehdään sillä kuormattavaa riittää.

- Puutavaranosturit ovat erittäin kovassa käytössä kasvaneiden yhdistelmien ja kuormaamisen lisääntymisen johdosta, mikä johtuu mm. junaanajon yleistymisestä jolloin ajomatkat ovat lyhyet ja nosturia tarvitaan sekä kuorman tekemisessä että purkamisessa. Niinpä autoihin valitaan aiempaa järeämpiä ohjaamonostureita - meillä suosituin malli on tällä hetkellä Palfinger Epsilon M12Z keskitolppaversiona, LS-hydrauliikalla ja hydraulisella esiohjauksella. Z-malleja myydään jo enemmän kuin suorapuomisia sillä ne tarjoavat enemmän kuormatilaa eikä aikaa kulu tehtailla nosturiin kiipeillessä ja sitä siirrellessä pois purkukoneen tieltä. Seurannan perusteella Z-nosturilla varustettu auto tulee keskimäärin tuntia nopeammin päivän päätteeksi autoilijan hallin pihaan kuin suorapuolisella nosturilla varustettu, sanoo Humalainen.

ideac3.jpg

(kuva: Ideachip Machinen myynnissä suosituin nosturimalli on tällä hetkellä Palfinger Epsilon M12Z keskitolppaversiona, LS-hydrauliikalla ja hydraulisella esiohjauksella. Vaikka ohjaamo alkaa olla jo vakiovaruste niin puunajossa käytetään edelleen avomallejakin.)

Ennakoiva huolto lisääntynyt

Lisääntynyt kuormaaminen näkyy myös huoltohallissa. 

- Vaikka nosturit ovat entistä järeämpiä niin kun paljon mätetään ne myös kuluvat. Puutavara-autoilijat ovatkin alkaneet tehdä aikaisempaa enemmän järkevää ennakoivaa huoltoa, jolloin toimintavarmuus paranee ja myös kuormaamisen tehokkuus. Ja kun huollot tehdään ennakkoon niin selvitään yleensä pienemmillä kuluilla kuin jos nosturi ajetaan loppuun ja rikki, muistuttaa Humalainen.

Palfinger Epsilon osoittanut toimivuutensa

Palfinger Epsilon nosturit vastaavat suomalaisten asiakkaiden haasteisiin.

- Vaikka meillä nosturit ovat kovemmalle kuin ehkä missään muualla maailmassa niin Palfinger Epsilon toimii luotettavasti. Hyvänä esimerkkinä juuri huoltoon tullut vuosimallin 2016 Z-malli millä on kuormattu todella paljon ja siihen vaihdetaan nyt vasta teleskoopin letkut eikä teknisiä murheita ole ollut ollenkaan, sanoo Humalainen.

Perävaunukauppa käy tasaisesti

Perävaunukaupassa vuosi 2020 oli Ideachip Machinelle jopa yllättävänkin hyvä.

- Uusia 5-akselisia Jykin vaunuja on toimitettu asiakkaille tasaisesti ja tilauksessa on nytkin muutamia. Myös huolloissa vaunuja käy tasaiseen tahtiin ja teemme lisäksi niihin laajemmatkin peruskunnostukset, kommentoi Humalainen.

uusihakkuri.jpg

(kuva: Ideachip Machine toimitti vuoden 2020 aikana uusia Jenz hakkureita puolen tusinaa.  Kuvassa Inkoon Hakepalvelu Oy:n Jenz HEM 583 DQ Hybrid autohakkuri minkä päällerakentaminen tehtiin Mäntyharjulla.)

Bioenergiakalustoon investoidaan 

Jos vuosi 2020 oli Ideachip Machinelle positiivinen puutavara-autojen ympärillä niin myös bioenergiakoneiden kauppa on käynyt hyvin.

- Uusia Jenz hakkureita meni 2020 asiakkaille puoli tusinaa joten kyseessä oli yksi parhaista vuosista Jenz-myynnissä Suomessa. Olemme toimittaneet kaksi järeää puoliperävaunun päälle asennettua JENZ 820 DL hakkuria joissa moottorina CAT 800 hv, kolme JENZ 583 DQ Hybrid kuorma-autohakkuria joiden 540 hv voimanlähteen kaikki teho saadaan rummulle kun nosturi ym. toiminnot saa voimansa kuorma-auton moottorilta ja Suomen ensimmäisen JENZ 593 traktorihakkurin 1,4 metriä leveällä rummulla, luettelee Ideachip Machine Oy:n Jukka Humalainen.

Vuodenvaihteessa Ideachip Machinella alkoi JENZ 583 DL Hybrid hakkurin asennus uuden Sisu Polar kuorma-auton päälle. 

- Asentaminen sujui nopeasti sillä Sisu on tehnyt auton projektia varten mahdollisimman valmiiksi jo tehtaalla, kuten pedin nosturille ja asennuslevyn minkä päälle hakkuri asennetaan kääntökehälle pyöriväksi, kertoilee Humalainen.

Jenzin kasvu jatkuu

Jenzin tehtaalla Saksassa valmistusmäärien kasvu jatkuu vuodesta toiseen - niin myös 2020 ja ennusteiden mukaan kuluvana vuonnakin.

- Keski-Euroopassa panostetaan metsäenergiaan tosissaan ja hakkureita tarvitaan koko ajan enemmän. Vaikka Jenz hakkureiden tilauskannat ovat suuret niin tuotantoon tehtyjen investointien ja kehitystoimien ansiosta toimitusajat alkavat olla nyt inhimillisellä tasolla. Hakkurikauppa on lähtenyt tänä vuonna mukavasti matkaan myös Suomessa, toteaa Humalainen.

ideac7.jpg

(kuva: Kierrätysteräksen kuljetukseen tehtiin auton päällerakenteet, kontti ja nosturiksi asennettiin uusi Palfinger Epsilon Q150Z. Konttirakenteita on tehty myös energiapuun ajoon.)

14.04.2021 13:01Täyssähköisyys poistaa päästöt lähijakelusta: Mercedes-Benz eSprinter
14.04.2021 9:03Nuorten ammattitaitokilpailu Taitaja järjestetään toukokuussa
13.04.2021 19:00Metsä Fibre ja Eltel ovat allekirjoittaneet sopimuksen voimajohdon rakentamisesta Kemin uudelle biotuotetehtaalle
13.04.2021 17:22Taimikoita hoidetaan hyvin - hoitomäärissä yhä kirittävää
13.04.2021 15:00Juha-Matti on työyhteisön hyvä tyyppi
13.04.2021 10:32Volvo FM palkittiin ohjaamon erinomaisesta suunnittelusta
12.04.2021 17:04Alumiinivanteet tuoneet hyötyä hakekuljetuksiin jo vuosikymmenten ajan
12.04.2021 15:20Uuden PONSSE Scorpionin Future Cabin -ohjaamolle arvostettu Red Dot -tuotesuunnittelupalkinto
12.04.2021 9:33HUOMIO ILMOITTAJAT: Metsäalan Ammattilehden 35-v. juhlanumero ilmestyy toukokuussa!
12.04.2021 9:32Kattoteltasta ratkaisu majoituspulmiin

Siirry arkistoon »