VJK Metsäkonepalvelu Oy: Monipuolista metsäurakointia

07.03.2021 16:00

vjk1.jpg

VJK Metsäkonepalvelu Oy on Mikkeliläinen metsänhoitotöihin ja hakkuiden organisointiin, koneelliseen aines- ja energiapuun korjuuseen sekä maanmuokkaukseen erikoistunut yritys. 

(kuva: - Asianmukaisesti tehdyt hoitotoimet varmistavat puuston tuottokyvyn ja metsäsi hyvinvoinnin. Hoidettu metsä on myös valmiimpi kohtaamaan luonnonilmiöt, kuten lumikuorman ja myrskyn, muistuttaa VJK Metsäkonepalvelu Oy:n Juha Kuukka.)

- Osaamisemme piiriin kuuluvat hakkuiden suunnittelu, koneellinen puunkorjuu, harvennus- ja uudistushakkuut, päätehakkuut, joukkokäsittelyt, tonttihakkuut sekä muut metsäkoneilla tehtävät työt. Työt hoidamme tehokkaasti maaston vaatimukset ja metsänomistajan toiveet huomioiden - korjuujäljestä tinkimättä. Lisäksi teemme metsäteiden ja laanien kunnostuksia kaivukoneella, kertoo yrittäjä Juha Kuukka.

Oikein ajoitetut metsänhoitotoimenpiteet ovat tuottavan metsänkasvattamisen perusta. 

- Asianmukaisesti tehdyt hoitotoimet varmistavat puuston tuottokyvyn ja metsäsi hyvinvoinnin. Hoidettu metsä on myös valmiimpi kohtaamaan luonnonilmiöt, kuten lumikuorman ja myrskyn, muistuttaa Kuukka.

vjk3.jpg

(kuva: VJK Metsäkonepalvelun leimikoista noin 35 % on harvennuksia ja loput päätehakkuita. Koneet on varusteltu työtehtävien mukaan; kuvassa Ponsse Wisent kuormatraktori Kopan kantavilla teloilla.)

Metsätöissä yli 50 vuoden historia

VJK Metsäkonepalvelun historia juontaa vuoteen 1969, jolloin Juha Kuukan isä Veijo aloitti Suomenniemellä puunajon Super Majorilla missä oli reki ja siinä vinssi. Ensimmäinen varsinainen metsätraktori, Valmet 870, saatiin käyttöön 70-luvun lopulla.

- Siitä lähti koneet kehittymään ja urakointi kasvamaan. Parhaillaan meillä oli 11 metsäkonetta 2000-luvun alussa. Tällä hetkellä operoimme viidellä metsäkoneella ja kaivukoneella millä tehdään metsämaan muokkausta. Ammattitaitoista henkilökuntaa on 6-8 riippuen korjuutilanteesta. Ja näyttää siltä että metsätyöt jatkuu meillä ehkä kolmannessakin polvessa sillä 3- ja 6-vuotiaat poikani ovat jo erittäin kiinnostuneita koneista, sanoo Kuukka.

vjk2.jpg

(kuva: VJK Metsäkonepalvelun kaikki koneet ovat tällä hetkellä Ponsseja; kuvassa ScorpionKing harvesteri.)

Osana KSH-Konetiimiä

VJK Metsäkonepalvelu toimii osana KSH-Konetiimiä joka on kolmen koneurakointiyrityksen omistama osakeyhtiö - mukana ovat lisäksi Metsä-Kiesit Oy ja Kaakon Koneurakointi Oy.

- KSH-Konetiimi on UPM:n avainyrittäjä alueellamme. Koneyrittäjien Liiton jäsenyrityksinä kuulumme myös PEFC-ryhmäsertifioinnin piiriin. Toimimme pääsääntöisesti Mikkelin ja Hirvensalmen kuntien alueella. VJK Metsäkonepalvelulla on neljä konetta UPM:n urakoilla ja lisäksi yksi kuormatraktori ajaa puuta Harvestialle, sanoo Kuukka joka toimii myös Etelä-Savon Koneyrittäjien hallituksen jäsenenä.

vjk5.jpg

(kuva: Metsäteiden ja laanien kunnostuksia tehdään tela-alustaisella Volvo kaivukoneella.)

Ponssella palvelu pelaa

VJK Metsäkonepalvelun kaikki metsäkoneet ovat tällä hetkellä Ponsseja.

- S15 tuli taloon vuonna 1985 mikä oli Mikkelin alueen ensimmäisiä Ponsseja ja siitä lähtien niitä on ollut käytössä ainakin yksi koko ajan. Kotimainen valmistaja on vakuuttanut hyvillä koneilla ja erityisesti palvelullaan; kaikki koneet menee välillä rikki mutta se ratkaisee miten nopeasti ja edullisesti ne saadaan takaisin tuottavaan työhön. Ja nyt kun Ponssella on Mikkelissä uudet tilat niin palvelu sen kuin paranee, toteaa Kuukka.

Koneita päivitetään tasaiseen tahtiin niin että tuottavuus pysyy korkealla ja kuljettajat viihtyvät työssään.

- Nyt on käytössä ScorpionKing ja Ergo 8wd harvesterit joiden perästä puut ajetaan laaniin Wisentillä, Buffalolla ja Elkillä, mikä on uusin koneemme. Seuraavaksi vaihtovuoroon tulee Ergo; kauppaa väännetään hyvässä hengessä Ponssen aluemyyntipäällikkö Ville Kautosen kanssa, jonka kanssa yhteistyö pelasi saumattomasti jo silloin kun hän työskenteli Mikkelin Ponssella asentajana, kehuu Kuukka. 

Koneista täysi hyöty oikeilla varusteilla

Koneet varustellaan tehtävien vaatimusten mukaan:

- Telapuolella todella hyvä tuote on Kopan kantavat telat mitkä ovat aivan ylivertaiset pehmeissä kohteissa. Viime kesänä korjasimme paljon talvikohteita mikä onnistui hyvin kun ajokoneessa oli alla leveät Kopat joista jää todella vähän maastovaurioita. Ja kun korjataan erilaisia puulajeja niin Moipun Sorter lajittelupankot ovat tosi kätevät. 

vjk4.jpg

(kuva: Keväisin ja kesäisin ajetaan paljon hakkuutähteitä UPM:lle. Ajokoneissa on levitykset kuormatiloissa, vaakat ja risukourat.)

Hakkuutähteiden ajoa vuodesta 1992 

VJK Metsäkonepalvelun leimikoista noin 35 % on harvennuksia ja loput päätehakkuita.

- Konekantamme sopii monipuoliseen korjuuseen ja ajamme myös paljon korjuutähteitä UPM:lle. Sesonki alkaa keväällä jolloin tähteitä ajaa kaksi konetta, joissa on levitykset kuormatiloissa, vaakat ja risukourat. Hankimme aikanaan Moipun giljotiinikouria ja niitä on edelleen yksi hallilla - tuote on hyvä mutta viime vuosina emme ole tehneet energiapuun korjuuta vaan keskitymme hakkuutähteiden ajoon tienvarteen, mistä suurin osa menee Etelä-Savon Energian Pursialan voimalaitokseen kaukolämmön raaka-aineeksi. Isä Veijo aloitti hakkuutähteiden korjuun vuonna 1992 jolloin sitä ihmeteltiin että mitä järkeä risuja on metsäkoneella kerätä… kertoilee Kuukka.

vjk6.jpg

(kuva: Tulevaa risunajokautta varten VJK Metsäkonepalvelu hankki käyttöön Prokop pikakiinnikkeen - kyseessä oli valmistajan sadas kappale.)

Prokop mahdollistaa nopean kouran vaihdon

Kun hakkuutähde sesonki etenee kesään lisääntyy sen rinnalla pyöreän puun ajo.

- Hankimme ensi kautta varten ajokoneeseen Prokop pikakiinnikkeen millä kuormatraktorin risukoura vaihtuu nopeasti puukouraan ja toisinpäin, joten työlaitteen saa vaihdettua muutamassa minuutissa tilanteen mukaan, sanoo Juha Kuukka. 

vjk7.jpg

(kuva: Prokop pikakiinnikkeen avulla kuormatraktorin risukoura vaihtuu nopeasti puukouraan ja toisinpäin.)

14.04.2021 13:01Täyssähköisyys poistaa päästöt lähijakelusta: Mercedes-Benz eSprinter
14.04.2021 12:11Valmet toimittaa uuden haihduttamon Södra Cell Mönsteråsin sellutehtaalle Ruotsiin
14.04.2021 9:03Nuorten ammattitaitokilpailu Taitaja järjestetään toukokuussa
13.04.2021 19:00Metsä Fibre ja Eltel ovat allekirjoittaneet sopimuksen voimajohdon rakentamisesta Kemin uudelle biotuotetehtaalle
13.04.2021 17:22Taimikoita hoidetaan hyvin - hoitomäärissä yhä kirittävää
13.04.2021 15:00Juha-Matti on työyhteisön hyvä tyyppi
13.04.2021 10:32Volvo FM palkittiin ohjaamon erinomaisesta suunnittelusta
12.04.2021 17:04Alumiinivanteet tuoneet hyötyä hakekuljetuksiin jo vuosikymmenten ajan
12.04.2021 15:20Uuden PONSSE Scorpionin Future Cabin -ohjaamolle arvostettu Red Dot -tuotesuunnittelupalkinto
12.04.2021 9:33HUOMIO ILMOITTAJAT: Metsäalan Ammattilehden 35-v. juhlanumero ilmestyy toukokuussa!

Siirry arkistoon »