JL-Forest Oy: Laadukasta korjuujälkeä hyvällä konekalustolla

20.02.2021 13:15

jl1.jpg

JL-Forest Oy on puunkorjuuyritys Turengista, Hämeenlinnan läheltä, joka urakoi puuta Koskisen Oy:lle Kanta-Hämeen ja pohjoisen Uudenmaan alueilla. 

(kuva yllä: JL-Forest Oy: Ponsse Scorpion tekee kakkosharvennusta Lopella.)

JL-Forestin nimi juontaa kahden yrittäjän etu- ja sukunimen kirjaimista, jotka eivät kuitenkaan ole sukua toisilleen.

- Aika usein meitä luullaan veljeksiksi tai ainakin serkuksiksi mutta sukunimissämme on kuitenkin yhden kirjaimen ero, toteavat Jarkko Lehtonen ja Jarkko Lehtinen

jl2.jpg

(kuva: JL-Forest Oy:n yrittäjät Jarkko Lehtonen (vas.) ja Jarkko Lehtinen lähtivät metsäkoneyrittäjiksi 13 vuotta sitten. Sitä ennen oltiin jo pitkään työparina konekuskeina.)

Kuskeista yrittäjiksi

Jarkkojen yhteistyö alkoi jo kauan ennen JL-Forestin perustamista, mikä tapahtui vuonna 2007. Jarkko Lehtosen isä Kari Lehtonen ja Jarkko Lehtisen appiukko Lasse Heinonen olivat yrittäjinä puunkorjuuyhtiössä Lehtinen & Heinonen, missä molemmat Jarkot toimivat nuoresta lähtien työparina konekuskeina.

- Neljännesvuosisadan olemme molemmat jo konetta ajaneet; itse kävin välillä ATT-Forestin palveluksessa viiden vuoden ajan ennen JL-Forestin perustamista, sanoo Jarkko Lehtinen.

jl3.jpg

(kuva: Jo yli kolmasosa JL-Forestin työmaista on harvennuskohteita ja niiden määrä on koko ajan kasvanut. Korjuujälki on yritykselle ykkösasia eikä pelkät kuutiot.)

Hallittua kasvua

JL-Forestin urakointi alkoi John Deere koneketjulla ja hiljalleen koneita on tullut lisää:

- Tänä päivänä meillä on kaksi Ponssen harvesteria, kolme Ponssen ajokonetta ja yksi John Deeren ajokone. Töitä on ollut hyvin ja juuri äsken teimme kaupat Ponssen Joel Uusi-Mikkolan kanssa käytetystä, ikäisekseen vähän ajetusta vuosimallin 2015 Scorpion harvesterista, missä on pitkä puomi ja H6 koura erityisesti harvennuksille. Nyt harvestereita on jatkossa kolme kappaletta. Joelin kanssa on hyvä vääntää kauppaa vaikka aina me sille hävitäänkin, naurahtavat JL-Forestin miehet.

jl7.jpg

(kuva: Ponsse Scorpion on tehokone myös päätehakkuilla. Kuljettajat kehuvat sen ergonomiaa mikä auttaa jaksamaan pitkissäkin vuoroissa.)

Scorpion täyttänyt Ergon isot saappaat

Ensimmäinen Ponsse eli Ergo harvesteri tuli taloon vuonna 2011 ja samana vuonna yrityksen luottokuski Esa Sinkkonen (kuva) tuli töihin muutettuaan Kiteeltä Hämeeseen.

jl4.jpg- Olen aikanaan ajanut pitkään vihreillä koneilla ja nekin ovat oikein hyviä. Kun Ponsse Ergon kanssa pääsi sinuiksi mietin aina että voikohan sitä parempaa harvesteria tulla mutta sitten kun ajoon tuli vuonna 2016 ensimmäinen Scorpion niin kyllä se Ergon suuret saappaat vaan täytti. Ja vuonna 2018 tullut tuoreempi Scorpion on hioutunut vieläkin paremmaksi. Erityisesti harvennuksilla Scorpion on aivan loistava kun näkyvyys on joka suuntaan esteetön eikä puomi ole koskaan edessä. Korjuustamme jotain 35 % on harvennuksia ja tuntuu että ne vain lisääntyvät. Toki Scorpion on vallan tehokas myös aukolla ja sen hyvä ergonomia auttaa jaksamaan pitkissäkin vuoroissa, kertoilee Sinkkonen. 

jl34.jpg

(kuva: Kaksi Ponsse Buffaloa ja yksi Elk muodostavat ajokoneiden rungon ja ne ovat osoittautuneet todellisiksi työjuhdiksi.)

Sopivat ajokoneet

Kuormatraktoreissa Ponsse Buffalo on osoittautunut todelliseksi työjuhdaksi ja niitä on ajossa kaksi.

- Myös Ponsse Elk on hyvä ajokone tarpeisiimme samoin kuin 2016 uutena hankittu pyöriväohjaamoinen John Deere 1510E, kommentoivat Lehtonen ja Lehtinen. 

Kesäisin ajokoneita valjastetaan risunajoon jolloin varustukseen kuuluu takapankot, risukoura, vaaka ja paperinlevitin:

- Risunajoa on ollut hyvin ja käymme tekemässä sitä myös eteläisen Pirkanmaankin alueella.

jl7.jpg

(kuva: Vihreää väriä JL-Forestin kelta-mustaan konekantaan tuo pyöriväohjaamoinen John Deere 1510E kuormatraktori.)

Huoltosopimus on tätä päivää

Vuonna 2016 tulleesta Scorpionista lähtien kaikki uudet Ponssen koneet on otettu huoltosopimuksella.

- Ponsseissa on ollut todella vähän teknisiä murheita mutta siltä huoltosopimus on järkevä. Se mahdollistaa remonttikulujen ennakoinnin ja tarkan ohjelman ansiosta huollot tulee varmasti tehtyä ajallaan. Samalla myös paineiden mittaukset, pulttien kiristelyt ym. hoituu ammattilaisten toimesta. Näissä nykykoneissa on todella paljon tekniikkaa mikä vaatii huollon tekijöiltä oikeat laitteet ja erikoisosaamista. Ponssen Tampereen ja Hyvinkään huoltopisteiden hen- kilökunta ansaitsevat kehut pal- velustaan ja joustavuudestaa, sanovat Lehtonen ja Lehtinen.

Tekijälle olisi töitä hyvässä porukassa

Hiljalleen kasvaneen JL-Forestin palveluksessa on tällä hetkellä kahdeksan henkilöä yrittäjät mukaanlukien.

- Korjuujälki on meille ykkösasia eikä pelkät kuutiot, niin että metsänomistaja voi katsella tyytyväisenä tekemäämme työtä. Meillä on mahtava porukka ja olemme tähän asti onnistuneet saamaan hommiin motivoituneita ammattilaisia. Nyt kun tuli yksi harvesteri lisää ja isäni Kari eli kavereiden kesken Pantteri alkaa harjoittelemaan eläkkeellä olemista niin ainakin yhdelle tekijälle olisi jatkossa töitä, ilmoittaa Jarkko Lehtonen.

jl5.jpg

(kuva: JL-Forestin metsäkoneet kulkee leimikolta toiselle 5-akselisella Volvo ritiläautolla.)

  

 

03.08.2021 15:04OOO Ponssen toimitusjohtaja Jaakko Laurila: Venäjän metsäteollisuus vahvassa nosteessa
03.08.2021 14:01Nokian Renkaat Oyj Puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu 2021: Volyymit ja tulos kasvoivat vahvasti
03.08.2021 11:00Kesla Oyj puolivuosikatsaus: Saadut tilaukset ja tilauskanta nousivat ennätyksellisen korkealle tasolle
03.08.2021 10:20Meijjänperän Rekkatapahtuma Pyhäjärvellä 6.-7.8. - lähde mukaan mukavaan tapahtumaan
03.08.2021 9:07Nyt Terminatoreita hetitoimituksiin - ja edullisesti !!!
02.08.2021 17:25Varustaudu syksyn savotoille Iggesundin harvesterivarusteilla
02.08.2021 13:22Jari Vesala VAK:n myyntipäälliköksi
02.08.2021 11:00Kuorma-autojen ensirekisteröinnit hyvässä nosteessa
02.08.2021 10:33HUOMIO! Nyt kannattaa markkinoida - lähde mukaan ilmoituksella syksyn Metsäalan Ammattilehteen
02.08.2021 9:11Sveitsissä kokeillaan vetykäyttöisiä kuorma-autoja jakelukäytössä

Siirry arkistoon »