Metsäkuljetus Meriläinen tekee metsämaan muokkausta kaivukoneilla

20.10.2020 15.22

hit1.jpg

Metsäkuljetus Meriläinen Oy tekee metsämaan muokkausta kaivukoneilla Pohjois-Karjalan alueella ja laajemminkin.

(kuva: Metsäkuljetus Meriläinen Oy tekee metsämaan muokkausta kahdella Hitachi ZX135US-6 kaivukoneella. Kuvassa ollaan laikkumätästämässa Heinävedellä.)

Mika Meriläinen aloitti uransa harvesterin kuljettajana ja lähti metsäkoneyrittäjäksi vuonna 2005.

- Urakoin yli kymmenen vuoden ajan Metsäkympin alihankkijana Keski-Suomessa ja mukaan toimintaan tuli myös kaivukoneilla tehtävä metsämaan muokkaus. Viitisen vuotta siten muutin takaisin kotiseudulle Joensuuhun ja metsäkoneurakointi jatkui kolmella ketjulla Stora Ensolle sekä kaivukoneilla Metsähallitukselle, minkä kanssa hyvää yhteistyötä on tehty jo kahdeksan vuoden ajan. Viime keväänä myin pois metsäkoneet jonka jälkeen on keskitytty täysin kaivukonehommiin metsässä, kertoilee Meriläinen.

hit2.jpg

(kuva: - Hitachin metsäalustainen kone on kaikin puolin onnistunut kokonaisuus näihin hommiin, sanoo Mika Meriläinen.)

Tällä hetkellä metsämaan muokkausta tehdään kahdella Hitachilla ja lisäksi kahden alihankkijan voimin.

- Itseni lisäksi koneitamme ajaa ammattimiehet Vesa Hassinen ja Valtteri Korhonen. Yhteistyökumppaneina urakoilla on Metsä ja Maansiirto Kastinen Ilomantsista sekä Henri Karvinen Kiihtelysvaarasta, joiden kanssa homma pelaa, kehuu Meriläinen.  

Hitachi vakuuttanut

Ensimmäisen Hitachin, käytetyn pitkäperäisen ZX210LC-3 -mallin Meriläinen osti vuonna 2012.  

- Koneella tehtiin lähinnä kannonnostoa mihin se soveltui oikein hyvin - sitten kantohommat väheni ja myin koneen pois. Kun vuonna 2015 lyhytperäinen Kobelco upposi suohon niin pahasti että se meni lunastukseen, löytyi tilalle Rotatorilta vähän ajettu, kaapelitöissä ollut metsäalustainen Hitachi ZX135US-5, kertoo Meriläinen.

hit4.jpg

(kuva: - Mättäät pitää olla huolellisesti tehty: leveyttä 50 cm, pituutta 70 cm, syvyyttä 20 cm ja istutusmaata 10 cm paksuudelta mihin taimi laitetaan potilla, esittelee Mika Meriläinen.)

Metsäalustainen Hitachi vakuutti Meriläisen ominaisuuksillaan.

- Ajoimme koneella noin seitsemän tuhatta tuntia ilman mitään teknisiä murheita. Hitachin metsäalusta ja -varustelu on mietitty juuri suomalaisiin käyttötarpeisiin. Jotain alustasta kertoo se että olemme työskennelleet Hitacheilla metsämaastossa yli 11 000 tuntia eikä telat ole pudonneet kertaakaan pois paikaltaan. Niinpä kun vaihto tuli ajankohtaiseksi tein kaupat viime keväänä uudesta 6-sarjalaisesta ZX135 US-6 mallista. Kun sitten saimme Metsähallituksen kanssa sopimuksen 700 hehtaarin laikkumätästys urakasta muutamaksi vuodeksi eteenpäin, niin tarvimme lisää konekapasiteettia ja Rotatorin Vesa Vartiainen löysi meille parikymmentätuntia ajetun samanlaisen 6-sarjalaisen esittelykoneen mikä otettiin kesän alla käyttöön. Nyt molemmat koneemme ovat täysin identtisiä myös varustelun suhteen, mikä helpottaa operointia, toteaa Meriläinen. 

hit3.jpg

(kuva: Metsäkuljetus Meriläinen käyttää A. Hirvonen Oy:n valmistamia Väkevä -kääntömätästyskauhoja mitkä on muotoiltu juuri oikein.)

Tehtävään varusteltu

Hitachin metsävarusteluun kuuluu korotettu alavaunu 900 millisillä lapuilla, tukisukset molemmin puolin, alavaunun panssaroinnit ja hyvät työvalot sekä kamerajärjestelmä mikä näyttää kuvaa koneen molemmilta sivuilta ja takaa.

hit8.jpg

(kuva: Metsäkuljetus Meriläinen on täydentänyt Hitachin kattavaa metsävarustelua mm. lisävaloilla ja työkalulaatikolla.)

- Käytämme A. Hirvonen Oy:n valmistamia Väkevä -kääntömätästyskauhoja mitkä on muotoiltu juuri oikein, niin että työnjälki on laadukasta ja urakka sujuu nopealla tahdilla. Kauha on kiinnitetty puomin päähän matalarakenteisella Niskakankaan Terästuotteen kätevällä pikakiinnityslaitteella. Molemmissa koneissamme on myös valmius Engconin pyörittäjälle mitä tarvitaan tiehommissa tasauksessa ja luiskanteossa sekä talviteiden teossa. Lisäksi olemme varustelleet koneita mm. säilytyslaatikoilla, ruuan lämmittimillä ja lisävaloilla sekä tietokoneilla joissa pyörii tarvittavat ohjelmat kuten Woodforce. Asta-ohjelmaan kerätään tiedot tehdyistä mättäistä nappia painamalla, Meriläinen kertoo.

hit6.jpg

(kuva: Hitachin metsäalusta toimii haastavassakin maastossa. Tukisukset pitää 900 mm leveät telat luotettavasti paikoillaan.)

Tarkkaa työtä

Kuuselle mättäitä tehdään suositusten mukaan 1600 hehtaarille ja männylle 1800.

- Hyvänä päivänä ja osaavan kuskin tekemänä valmista istutuspohjaa syntyy yhdellä kaivukoneella kaksi hehtaaria. Mättäät pitää olla huolellisesti tehty: leveyttä 50 cm, pituutta 70 cm, syvyyttä 20 cm ja istutusmaata 10 cm paksuudelta mihin taimi laitetaan potilla. Niinpä kääntömätästyskauhan pitää olla oikein suunniteltu ja siihen tulee vaihtaa kärki- ja perälevy ennen kuin ne kuluu liikaa jolloin työnjälki alkaa kärsiä. Kun ollaan pehmeillä mailla ja kääntömättääseen alkaa tulla vesi läpi, pitää työmenetelmä vaihtaa ojitus- tai näverömätästykseen, opastaa Meriläinen.

hit7.jpg

(kuva: Hitachin metsäalustaiset mallit suojataan panssaroinneilla kriittisistä kohdista.)

Huoltopalvelut pelaa

Metsäkuljetus Meriläisen molemmissa Hitacheissa on huoltosopimus. 

- Vaikka koneet ovat todella luotettavia niin huoltosopimus on järkevä ottaa ja se helpottaa yrittäjän arkea kun loppuu öljyjen kanssa läträäminen. Rotatorin huolto- ja varaosapalvelut pelaavat esimerkillisen hyvin. Huollon ajankohta saadaan sovittua kuljettajillemme parhaaseen hetkeen ja Rotatorin miehet saapuvat paikalle kellontarkasti hoitaen asiat kuntoon, ilmoittaa Meriläinen. 

hit5.jpg

(kuva: Lyhytperäinen ja metsäalustainen Hitachi ZX135US-6 on viisas valinta metsässä tehtäviin kaivukonetöihin. Sen rakenteessa ja varustelussa on kuunneltu suomalaisia urakoitsijoita.)

hit10.jpg

(kuva: Vaikka kone on hyvä ja kuljettajat ammattilaisia, välillä suo saattaa yllättää. Tästäkin tilanteesta selvittiin ilman vahinkoja.)

17.04.2024 11.11MAN laajentaa eTruck-valikoimaa kolmesta yli miljoonaan vaihtoehtoon
17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 13.00Nimitykset: Juha-Matti Raatikainen Witraktorin liiketoimintajohtajaksi
16.04.2024 11.35Metsäteollisuus ry: Historiallisen korkeat kantohinnat - kaikelle puulle hyvä kysyntä
16.04.2024 11.11Trelleborg ja Mitas -renkaiden hintoihin korotuksia toukokuun alusta lukien
16.04.2024 11.00Metsäbiotalouden tiedepaneeli: Erot metsävaroissa ja niiden laskennassa mutkistavat EU:n yhteistä metsä- ja ilmastopolitiikkaa
16.04.2024 10.45Mikkeliin rakenteilla S ja V Variksen uusi Scania-palvelukeskus - avajaisia vietetään loppuvuodesta 2025
16.04.2024 10.00Uusi Dacia Duster sai Suomen hinnat
16.04.2024 9.00Nokian Renkaat esittelee Soil King VF -tuoteperheen suuritehoisille traktoreille
16.04.2024 7.00Tuulivoimapuistojen maankäytön sopimuksia helppo parantaa

Siirry arkistoon »