Metsän digitaalinen kaksonen mallintaa metsän kasvua ja terveydentilaa

06.10.2020 8.53

suomi_satelliitti.jpg

Euroopan avaruusjärjestö ESA on valinnut VTT:n johtaman konsortion kehittämään metsien digitaalisen kaksosen esiastetta. Digitaalisen kaksosen avulla voidaan mallintaa metsän kasvua ja terveydentilaa sekä hiilivarastojen muutoksia. Näin voidaan myös ennustaa kehitystä eri ilmastoskenaarioissa.

Metsän digitaalisen kaksosen kehittäminen on osa suurempaa kokonaisuutta, joka tähtää maapallon digitaalisen kaksosen luomiseen. Tämä on yksi Euroopan komission vihreän kehityksen ohjelman ja EU:n datastrategian tavoitteista. Työ käynnistyy kuuden eri ekosysteemin mallintamisella: metsän lisäksi digitaaliset kaksoset luodaan ruokajärjestelmistä, ilmastosta, hydrologiasta, valtameristä ja Etelä-Mantereesta. Mallinnuksilla saatavaa tietoa voidaan hyödyntää ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. 

Metsän digitaalisen kaksosen avulla simuloidaan metsien kehitystä. ”Digitaalinen kaksonen tuottaa tietoa siitä, miten hiili kiertää metsissä ja kuinka ihmisten toimet vaikuttavat metsien hiilivarastoon”, kertoo VTT:n johtava tutkija Matti Mõttus

Malli kohdistuu Euroopan metsiin ja sitä testataan ensimmäiseksi Suomessa, Saksassa ja Romaniassa. Myöhemmin mallia voitaisiin soveltaa koko maapallolle. ”Toivon, että tästä syntyy tutkijoille, päättäjille ja yrityksille keskeinen työväline, jonka avulla ymmärretään metsien merkitys isossa mittakaavassa.”

Metsän digitaalista kaksosta kehitetään kansainvälisen konsortion voimin. Mukana on Helsingin yliopisto, Romanian metsäntutkimusinstituutti sekä yrityksiä Suomesta, Saksasta ja Puolasta. Työssä hyödynnetään nykyisiä ja tulevia kaukokartoitussatelliitteja, laskentapalveluja sekä sää- ja ilmastoaineistoja. 

Mallinnuksen kehittäminen Suomessa korostaa suomalaisen metsä- ja teknologiaosaamisen korkeaa tasoa. Hanke liittyy tiiviisti VTT:n muihin metsän mallintamisen ja tietoealustojen kehittämishankkeisiin, erityisesti Forestry Thematic Exploitation Platform -hankkeeseen ja Forest Flux -hankkeeseen.

”Suomessa on laaja-alaista metsänmallinnuksen osaamista aina perustutkimuksesta kaukokartoituksen soveltamiseen ja alustatalouteen. Lisäksi meillä on verkostoitunut tutkimus- ja yritysmaailma sekä todistetusti kykyä tällaisten tutkimushankkeiden toteuttamiseen. Digitaalisen kaksosen kehittäminen ESAlle vahvistaa edelleen metsän satelliittikaukokartoituksen osaamiskeskittymää Suomessa”, Mõttus päättää.

24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin

Siirry arkistoon »