Keksintöjä marjanpoimintaan - Patentti antaa yksinoikeuden käyttää keksintöä

24.06.2020 9.30

Marjastaminen on aina ollut keskeinen osa suomalaista kesän viettoa. Marjojen poimintaan on keksitty vuosien saatossa monenlaisia apuvälineitä, joista esittelemme osan tässä. 

Marjojenpoimimiskoje

  

Ruotsalaisen Anders Wikstrandin keksintö "bärplockningsapparat" - "marjojenpoimimiskoje" on tiettävästi vanhin Suomessa patentoitu marjapoimurikeksintö. PRH:n edeltäjä teollisuushallitus myönsi patentin vuonna 1910. Kojeen sivuosat ja katto ovat puusta tai rautalevystä sekä pohja ja takaosa taivutetuista rautalangoista. Vastaavan tyylisiä poimureita oli patentoitu aiemminkin Ruotsissa, mutta Wikstrandin ratkaisussa oli uutta automaattisesti avautuva ja sulkeutuva läppä, joka esti marjojen  putoamisen. Tämä yli 100 vuotta vanha marjapoimurimalli on osoittautunut ilmeisen käyttökelpoiseksi ja lähes samanlaisia poimureita näkee yhä käytössä.

Poimintalaite

Kalle Mäkeläiselle vuonna 1987 myönnetty patentti koskee poimintalaitetta, jolla metsämarjoja voidaan riipiä pensaasta erilliseen poiminta-astiaan. Poimintalaitteessa on kuppimainen koura marjojen irrottamiseksi. Kouraan liitettyyn varteen on kiinnitetty kädensija ja tukielin varren tukemiseksi poimijan käsivarren yläosaan. Laitteen avulla marjat voi tehokkaasti riipiä pensaasta suoraan poiminta-astiaan etäisyyden päästä ja kumartumatta. 

Marjanpoimintalaite

Pasi Takalon vuonna 1987 patentoima marjanpoimintalaite on edelleen kehitetty versio aikaisemmista poimintalaitteista. Siinä poimuriin on kiinnitetty kaksi vartta, varsia yhdistävä kädensija ja kyynärvarsituki. Varret on liitetty poimuriin nivelellä, jolloin kahvan avulla poimuria voidaan ranneliikkeellä kallistaa poimintaliikkeen mukaisesti. Poimuriosa voi olla esimerkiksi Wikstrandin mallin mukainen poimuri. 

Metsämarjojen poimimiseen tarkoitettu laite

Pentti Järvelän vuonna 1993 patentoima metsämarjojen poimimiseen tarkoitettu laite ratkaisee erään Wikstrandin poimurissakin esiintyvän ongelman: poimurin piikit keräävät itseensä helposti roskia, jolloin piikkien poimintateho heikkenee. Keksinnössä piikkeihin on asennettu puhdistinosa, joka liikkuessaan irrottaa roskat piikeistä. Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan puhdistusosan liike voidaan toteuttaa poimurin kädensijaan liitetyn vivun avulla.

Hillapoimuri

Kalevi Remeksen kehittämä hillapoimuri on rekisteröity hyödyllisyysmallilla 2016. Rekisteröinti on edelleen voimassa. Varren päästä seisten käytettävä poimuri on kehitetty erityisesti hillojen poimintaan. Keksinnössä olennaista on kumiset ja ontelomaiset huulet, joiden avulla kypsät hillat on helppo yksitellen poimia poimurin säiliöön. 

Patenttia voi hakea keksintöön, joka on

  • uusi
  • keksinnöllinen
  • teollisesti käyttökelpoinen

Patentoituihin keksintöihin voit tutustua maailmanlaajuisessa Espacenet-tietokannassa ja suomalaisiin patentteihin voit tutustua PatInfossa.

Espacenet-tietokanta

PatInfo-tietokanta

Lisää patenteista prh.fi-sivustolla.

17.04.2024 11.11MAN laajentaa eTruck-valikoimaa kolmesta yli miljoonaan vaihtoehtoon
17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 13.00Nimitykset: Juha-Matti Raatikainen Witraktorin liiketoimintajohtajaksi
16.04.2024 11.35Metsäteollisuus ry: Historiallisen korkeat kantohinnat - kaikelle puulle hyvä kysyntä
16.04.2024 11.11Trelleborg ja Mitas -renkaiden hintoihin korotuksia toukokuun alusta lukien
16.04.2024 11.00Metsäbiotalouden tiedepaneeli: Erot metsävaroissa ja niiden laskennassa mutkistavat EU:n yhteistä metsä- ja ilmastopolitiikkaa
16.04.2024 10.45Mikkeliin rakenteilla S ja V Variksen uusi Scania-palvelukeskus - avajaisia vietetään loppuvuodesta 2025
16.04.2024 10.00Uusi Dacia Duster sai Suomen hinnat
16.04.2024 9.00Nokian Renkaat esittelee Soil King VF -tuoteperheen suuritehoisille traktoreille
16.04.2024 7.00Tuulivoimapuistojen maankäytön sopimuksia helppo parantaa

Siirry arkistoon »