Fortum ja Metsä Group käynnistävät 50 miljoonan euron biokiertotaloutta edistävän T&K-ohjelman

19.06.2020 11:00

upis1.jpg

Fortum ja Metsä Group käynnistävät Business Finlandin kanssa yhteistyössä maailmanluokan T&K-ohjelman, joka keskittyy uusiutuvista ja kestävistä lähteistä saatavaan sellukuituun.

Nelivuotisen ExpandFibre-ohjelman tavoitteena on kehittää ainutlaatuisia teknologioita ja älykkäitä liiketoimintakonsepteja, joiden avulla oljesta ja puusta tuotetusta sellusta saadaan valmistettua tekstiilikuituja ja muita uusia biotuotteita. Business Finland on myöntänyt ohjelmalle 20 miljoonan euron rahoituksen veturiyritysten haastekilpailussa.

ExpandFibre tulee olemaan osa maailmanlaajuista innovaatioekosysteemiä. Sen myötä projektin yhteistyökumppanit Fortum ja Metsä Group haluavat rohkaista ekosysteemissä mukana olevia yrityksiä panostamaan entistä enemmän biokiertotaloutta edistäviin hankkeisiin. Ekosysteemin jäsenet voivat hakea rahoitusta Business Finlandilta tai Euroopan Unionilta. 

Suomi on jo nykyään kiertotalouden kärkimaa ja biotuotteiden kuten sellun, paperin, kartongin ja puutuotteiden valmistaja ja viejä. Maamme tunnetaan myös korkealaatuisesta biomassan hyödyntämisestä, alan teknologiatoimittajista, koulutusohjelmista sekä suunnittelu- ja T&K-palveluista. ExpandFibre-ohjelma rakentuu tälle monipuoliselle osaamisalustalle. Ohjelman tavoitteena on tarjota valikoiduille markkinoille uusia massatuotantoon soveltuvia biotuotteita, joiden hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi verrattuna samankaltaisiin, fossiilisista raaka-aineista tehtyihin nykytuotteisiin.

“Olemme todella iloisia voidessamme aloittaa innovatiivisen kumppanuushankkeen ExpandFibren kanssa ja uskomme, että yhteistyöstä tulee palkitsevaa koko ekosysteemille. Fortum jatkaa myös yhteisön sisällä uraauurtavan biotuotevisionsa toteuttamista, jossa maatalouden tuotannon sivuvirroista saatava olkiraaka-aine ohjataan teolliseen prosessointiin ympäristöystävällisten materiaalien ja kemikaalien valmistusta varten. Tavoitteenamme on kehittää kaikista oljen pääkomponenteista eli selluloosasta, hemiselluloosasta ja ligniinistä korkean lisäarvon lopputuotteita”, kertoo Bio2X-ohjelman kehitysjohtaja Risto Sormunen Fortumilta.

“Metsä Groupin toiminta perustuu kestävästi hoidettuihin suomalaismetsiin. Konsernille keskeinen T&K-tavoite on löytää uusia, lisäarvoa tuovia käyttötapoja pohjoisesta puusta saatavalle sellukuidulle. Olemme iloisia ExpandFibre-ohjelman myötä syntyneestä kumppanuudesta Business Finlandin ja Fortumin kanssa. Odotamme innolla yhteistyötä, jossa luomme uusia teknologioita ja konsepteja osana laajempaa innovaatioekosysteemiä”, sanoo Niklas von Weymarn, Metsä Groupin innovaatioyhtiön Metsä Springin toimitusjohtaja. 

ExpandFibre on ainutlaatuinen yhteistyöhanke, joka käynnistyy kesän 2020 aikana ja jatkuu elokuun 2024 loppuun asti. Ohjelmassa keskitytään seitsemään tutkimusteemaan: 

  • Tekstiilit
  • Biokomposiitit
  • Pakkausmateriaalit
  • Muut uudet kuitutuotteet
  • Hemiselluloosa
  • Ligniini
  • Oljen hankinta ja fraktiointi 

Kaikki ExpandFibre-ohjelmalle olennaiset arvoketjut perustuvat uusiutuviin ja kestäviin raaka-aineisiin eli olkeen ja pohjoiseen puuhun. ExpandFibre haluaa haastaa teemoihin liittyvien arvoketjujen toimijoita mukaan rakentamaan maailmanluokan innovaatioekosysteemiä, joka mahdollistaisi uusien biotuotteiden kaupallistamisen ja kestävän liiketoiminnan synnyttämisen.

03.08.2021 15:04OOO Ponssen toimitusjohtaja Jaakko Laurila: Venäjän metsäteollisuus vahvassa nosteessa
03.08.2021 14:01Nokian Renkaat Oyj Puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu 2021: Volyymit ja tulos kasvoivat vahvasti
03.08.2021 11:00Kesla Oyj puolivuosikatsaus: Saadut tilaukset ja tilauskanta nousivat ennätyksellisen korkealle tasolle
03.08.2021 10:20Meijjänperän Rekkatapahtuma Pyhäjärvellä 6.-7.8. - lähde mukaan mukavaan tapahtumaan
03.08.2021 9:07Nyt Terminatoreita hetitoimituksiin - ja edullisesti !!!
02.08.2021 17:25Varustaudu syksyn savotoille Iggesundin harvesterivarusteilla
02.08.2021 13:22Jari Vesala VAK:n myyntipäälliköksi
02.08.2021 11:00Kuorma-autojen ensirekisteröinnit hyvässä nosteessa
02.08.2021 10:33HUOMIO! Nyt kannattaa markkinoida - lähde mukaan ilmoituksella syksyn Metsäalan Ammattilehteen
02.08.2021 9:11Sveitsissä kokeillaan vetykäyttöisiä kuorma-autoja jakelukäytössä

Siirry arkistoon »