Yhteystiedot

Metsäalan Ammattilehti
Vironkatu 9,
00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi
Puh. 050 412 9030

Kävijälaskuri (1.1.2009 alkaen)

Käyntejä kotisivuilla:17004243 kpl

Hyviä uutisia (päivittyy 24h/vrk):

9.4.2020 15:11Suomen metsät ovat tiheytyneet ja järeytyneet - vanhojen puiden määrä on ennallaanLue lisää »9.4.2020 9:00Uusia työkaluja metsätalouden vesiensuojeluunLue lisää »8.4.2020 19:11Koneosapalvelun toimitilojen laajennus Vilppulassa on valmistunutLue lisää »

Hyviä uutisia (päivittyy 24h/vrk):

9.4.2020 15:11Suomen metsät ovat tiheytyneet ja järeytyneet - vanhojen puiden määrä on ennallaanLue lisää »9.4.2020 9:00Uusia työkaluja metsätalouden vesiensuojeluunLue lisää »8.4.2020 19:11Koneosapalvelun toimitilojen laajennus Vilppulassa on valmistunutLue lisää »

Doosan 140 LCR + Logset TH45: Onnistunut kaivukoneharvesteri

26.03.2020 18:04

doosannet1.jpg

Doosan -koneiden  maahantuoja RealMachinery  on kehittänyt hakkuutyöhön toimivan kokonaisuuden tela-alustaisen lyhytperäisen Doosan 140 LCR kaivukoneen ympärille. 

(kuva yllä: Laaka Forest Oy urakoi talvet metsässä Doosan 140 LCR kaivukoneella, minkä RealMachinery varusteli harvesterikäyttöön Kuopion toimipisteessään. Kourana on Logset TH45 ja ohjausjärjestelmänä uusi TOC-2. Kesällä koneella tehdään metsämaanmuokkausta ja maarakentamista.)

RealMachineryn Kuopion toimipaikassa on varusteltu jo puolen tusinaa Doosan -harvestereita, joista viisi on toimitettu vientimarkkinoille ja yksi kotimaahan.

- Meillä on Kuopiossa vankkaa metsäkonealan osaamista; itsellä lähinnä myyntipuolesta ja korjaamopäällikkö Antti Partasella niiden huoltopuolesta, kertoo RealMachineryn konemyyjä Asko Partanen.  

Doosan 140 LCR käy mainiosti harvesterin alustaksi. 

- Lyhytperäinen kone on tasapainoinen ja sen hydrauliikka sekä muu tekniikka soveltuu hyvin harvesterikäyttöön. Ulottuvuutta löytyy koneen keskilinjasta sahauspisteeseen TMK -ylettimellä 10,5 metriä ja kaivukoneen puomi tarjoaa tunnotonta voimaa järeimpienkin puiden käsittelyyn.Telalaput ovat suorat 900 milliset mitkä mahdollistavat koneen etenemisen pehmeissä suokohteissakin. Peruskonetta on varusteltu metsäkäyttöön mm. tuulilasin, katon ja kylkien suojauksilla sekä tehokkailla työvaloilla. Kehittämämme harvesteri-konsepti on mahdollista toteuttaa myös pykälää suurempaan Doosan 160 HLC-malliin, ilmoittaa Partanen.

doosannet3.jpg

(kuva: Lyhytperäinen Doosan liikkuu metsässä puita kolhimatta ja 900 mm leveät telalaput mahdollistavat hyvän etenemiskyvyn pehmeiköillä.)

Onnistunut kouravalinta

Harvesteripääksi Doosaniin on valittu Logset TH45 mikä on tarkoitettu pienten ja keskikokoisten puiden hakkuisiin. Sen kompakti ja kevyt rakenne mahdollistaa nopean ja sujuvan työskentelyn tiheissäkin leimikoissa. Hakkuulaitteessa on kaksi hydraulista syöttöpyörää ja tukipyörä, jotka vähentävät kitkaa ja parantavat syöttönopeutta. Hydrauliikan virtauksenjakoventtiilin avulla paine ja virtaus jakautuu tasaisesti kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa, jolloin syöttö ja karsinta toimivat aina parhaalla mahdollisella tavalla.

- Logset TH45 on osoittautunut juuri oikeaksi harvesteripääksi tähän koneeseen. Ohjausjärjestelmänä on Logsetin uusi edistyksellinen TOC-2, mikä on saatu pelaamaan loistavasti kaivukonekäytössä. Konetta käytetään UltraGrip -kahvoista ja lisäksi ohjaamoon on asennettu tabletti-PC tiedonsiirtoa ja metsäyhtiöiden ohjelmistoja varten, sanoo Partanen.

doosannet2.jpg

(kuva: TMK-jatkopuomin kanssa ulottuvuutta on 10,5 metriä. Puomin päässä olevalla tassulla ja pääpuomilla painamalla konetta on kätevä siirrellä.)

Urakointia monitoimikoneella

Laaka Forest Oy Sotkamosta on ollut tärkeässä roolissa Doosan -harvesterin kehitystyössä yhdessä RealMachineryn ja Logsetin kanssa. Projekti jatkuu edelleen niin että koneesta hiotaan vieläkin valmiimpi tuote tuleville asiakkaille. 

- Tämä uusi Doosan 140 LCR tuli meille marraskuussa 2018 ja alkuvuodesta 2019 se varusteltiin harvesteriksi. Talvet teemme sillä puuta ja kesät ollaan metsämaiden muokkauksessa sekä tehdään erilaisia maarakennustöitä. Kone muuntuu kätevästi harvesteriksi ja takaisin kaivukoneeksi. Muokkaustöissä käytämme omaa kehitystä olevaa kauhaa mikä soveltuu kaikkiin eri muokkausmenetelmiin, kertoilee Pekka Väisänen

doosannet7.jpg(kuva: Peruskone on varusteltu metsäkäyttöön mm. suojausten osalta.)

Lähes parikymmentä vuotta metsäkonealalla ollut Väisänen perusti Laaka Forestin seitsemän vuotta sitten yhdessä Pertti Partasen kanssa, jolla on kohta 40 vuoden kokemus metsätöistä. 

- Aloitimme pyöräalustaisilla metsäkoneilla ja teimme kaivukoneella muokkaushommia mutta nyt teemme kaikki työt tällä Doosanille. Urakoimme puuta Stora Ensolle ja Keitele Groupille Sotkamon kunnan alueella ja välillä Pohjois-Savon puolellakin.   

Laaka Forestin Doosaniin on kertynyt helmikuun loppuun mennessä noin 2000 käyttötuntia mistä reilut 600 on tehty puuta.

- Kaivukone on todella luotettava tekniikaltaan verrattuna kokemuksiimme pyörämotoista. Ja tehokkuus hakkuutyössä on ollut positiivinen yllätys: määrätyissä olosuhteissa kaivuri on pyörämoton tasolla tuottavuudessa samalla kun polttoaineenkulutus on vain jossain 12 litran pinnassa per tunti, laskee Väisänen.  

doosannet4.jpg

(kuva: Logsetin uusi TOC-2 ohjausjärjestelmä toimii hyvin myös kaivukonekäytössä.)

Tärkeässä roolissa koneen käytössä on Väisäsen mukaan kotimainen TMK-jatkopuomi. 

- Ajoin ensimmäisen talven tehtaan protopuomilla millä haettiin mittasuhteet, liikeradat ja puomin kärjen muoto juuri tälle konemallille optimaalisiksi. Sen perusteella TMK teki viime kesänä uuden puomin mikä on todella onnistunut. Kaivukoneisiin on historian aikana soviteltu erilaisia puomirakenteita mutta kyllä tämä koneen omaan alkuperäiseen puomiin ja jatkopuomiin perustuva ratkaisu on ainut toimiva. Koneen puomilla ja jatkopuomin tukitassulla painamalla saa konetta aviteltua kivikossa, ojien ylityksissä ja lavetille ajettaessa, perustelee Väisänen.   

doosannet5.jpg(kuva: Ohjaamoon on asennettu myös tabletti-PC tiedonsiirtoa ja metsäyhtiöiden ohjelmistoja varten.)

Ja pehmeillä mailla tai syvässä lumessa kaivukone liikkuu leveillä lapuilla todella helposti:

- Telat tamppaavat lumesta kantavan ladun ja pehmeillä mailla niiden suuri pinta-ala kantaa hyvin eivätkä pitkät telat avaa jokaista monttua auki, mikä helpottaa myös ajokonekuskia.

Logsetin TH45 koura ja TOC2 -mittalaite pelaa yhteen saumattomasti kaivukoneessakin.

- Tämä oli Logsetin uuden mittalaitteen ensimmäinen irtotoimitus kaivukonesovellukseen. Nyt kun ohjelmaa on vielä hieman viilattu niin kyllä puu huilaa ja mittaan ajo ei ole hakemista, sanoo Väisänen.

doosannet8.jpg

(kuva: - Meillä on Kuopiossa vankkaa metsäkonealan osaamista, sanoo RealMachineryn konemyyjä Asko Partanen.)

09.04.2020 15:11Suomen metsät ovat tiheytyneet ja järeytyneet - vanhojen puiden määrä on ennallaan
09.04.2020 9:00Uusia työkaluja metsätalouden vesiensuojeluun
08.04.2020 19:11Koneosapalvelun toimitilojen laajennus Vilppulassa on valmistunut
08.04.2020 12:11Taimikoiden ja nuorten metsien hoidon työnjäljessä ei paranemisen merkkejä
08.04.2020 8:00Kamerat taustapeilien tilalle - onko se edes mahdollista? Kaikki mitä olet aina halunnut tietää MirrorCam-kamerajärjestelmästä
08.04.2020 6:20KATSO TÄSTÄ! Ammattilehden Hyviä uutisia! uutislähetys - juontajana Helena Riihitupa
07.04.2020 16:00Dachserin kasvun keskiössä maantiekuljetukset
07.04.2020 12:30Toimiva ja kestävä JPRoller -suojaverho puutavaranostureihin
07.04.2020 11:19Kotkamillsin kartongeille Joutsenmerkki
07.04.2020 11:10Stora Enson eMetsässä on nyt lisää hyötytietoa metsänomistajille

Siirry arkistoon »