Kolme turvallisuusvinkkiä metsässä kulkeville

19.11.2019 15.14

jukkakoivuluoto_112sovellus.jpg

Stora Ensossa turvallisuus on etusijalla kaikessa tekemisessä ja yhtiön tavoitteena on nolla työtapaturmaa. Myös muiden metsässä liikkuvien turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää.

Hakkuutyömaat sijaitsevat usein paikoissa, joissa liikkuu muitakin ihmisiä metsäretkellä, marjastamassa, hiihtämässä tai vaikka suunnistamassa. Mitä ulkoilijan tai korjuutyömaalla vierailevan pitää huomioida korjuutyömaan kohdalla?

Stora Enson metsäammattilaiset ovat koonneet kolme turvallisuusvinkkiä retkeilijöille, urheilijoille ja muille metsäluonnosta nauttiville.

1. Ole näkyvä!

Käytä värikästä vaatetusta. Huomioliivi on näkyvyydeltään paras, mutta myös muut värikkäät vaatteet toimivat. Oranssi, punainen ja kirkkaan sininen erottuvat hyvin metsässä.

Käytä heijastimia hämärän ja pimeän aikaan.

2. Pysyttele etäällä!

Pysyttele riittävän kaukana työskentelevästä metsäkoneesta. Turvaetäisyys on minimissään 90 metriä.

Jos tulet metsään autolla, pysäköi riittävän kauas työmaasta. Pysäköi tien sivuun ja varmista, että autosi ei jää piiloon puupinojen tai maastonmuotojen taakse.

3. Pysy pystyssä!

Varo korjuutyömaalla maassa olevia risuja sekä latvuksia. Niihin voi kompastua tai liukastua. Vain puu kaatuu metsässä.

Älä kiipeile puupinojen tai energiapuukasojen päällä. Erityisesti kanto- ja hakkuutähdekasat voivat sortua helposti. Tukit ja kuitupöllit voivat myös olla liukkaita, erityisesti tuoreena.

Lisäksi hakkuutyömaavierailulla

Käytä kypärää. Puihin jääneet oksat, katkenneet latvukset, kelot ja pökkelöt voivat olla vaarallisia.

Pidä matkapuhelinta mukanasi. Ilmoita saapumisestasi koneen kuljettajalle puhelimitse ja odota kunnes kuljettaja huomaa sinut. Kuljettajan puhelinnumero on puiden varastopaikalla varoitustaulussa.

Lataa puhelimeen 112-mobiilisovellus, jolla hätäkeskus voi tarvittaessa paikantaa sinut soittaessasi hätänumeroon.

Tavoitteena on nolla työtapaturmaa

Stora Enson Suomen puunhankinnassa työtapaturmista jopa puolet on liukastumisia ja kompastumisia. Koko Stora Enso -konsernissa yleisimmät työtapaturmat liittyvät laitteiden hallinnan menettämiseen, liukastumisiin ja kompastumisiin.

Vaaranpaikkojen havaitsemisen ohella lihasvoimaa, tasapainoa ja liikkumiskykyä edistävä liikunta on todettu tehokkaaksi keinoksi ehkäistä kaatumisia. Stora Enson puunhankinnassa käytetään mm. yhteistä mobiilisovellusta harjoitusvinkkien jakamiseen ja eri puolella maata työskentelevän henkilöstön liikkumisen kannustamiseen.

Lisäksi puunkorjuun ja -kuljetusten parissa työskentelevää henkilöstöä ja yhteistyökumppaneita muistutetaan asentamaan 112-sovellus omaan puhelimeen. Mahdollisessa hätätilanteessa pelastajat saavat sovelluksen avulla tarkan sijainnin selville myös metsätyömailla, jotka voivat olla etäällä taajamista.

23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Liikevoitto jäi heikoksi
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön
22.04.2024 8.55MAN käynnistää autonomisen kuorma-auton koeajot liikenteessä
21.04.2024 12.00Uusiutuvan dieselin käyttö raidekuljetuksissa pienentää WISA-vanerien hiilidioksidipäästöjä neljänneksen
21.04.2024 9.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
20.04.2024 17.00JENZ - synonyymi hakkurille on myös murskain

Siirry arkistoon »