Miksi työ ja tekijä eivät kohtaa? - Suuri työllistämiskeskustelu jätti vastauksen avoimeksi

14.11.2019 13:35

Tyolle_tekijat.jpg

Miksi Suomessa on 121 500 avointa työpaikkaa ja 226 000 työtöntä työnhakijaa? Kysymykseen koetettiin tänään löytää vastausta EVA(Elinkeinoelämän Valtuuskunta) Virkku -aamutapahtumassa. Työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmasta keskustelivat työministeri Timo Harakka, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Antti Kauhanen ja Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen.

Laaja-alaisen kuulijakunnan keränneessä tapahtumassa haettiin vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin: miksi työ ei löydä tekijäänsä? Onko syynä kelvoton koulutus, tympeät työnantajat vai kankeat kannustimet? Miten treffit työmarkkinoilla saataisiin onnistumaan?Valitettavasti tunnin mittainen paneelikeskustelu jätti vastaukset avoimiksi edellä mainittuihin keskeisiin kysymyksiin. 

Työministeri Timo Harakka nimeää hallituksen tärkeimmiksi toimenpiteiksi työllisyyden edistämiseksi palkkatuen lisäämisen ja työllisyyden hoidon siirron kuntien vastuulle. Tutkimusjohtaja Antti Kauhasen mukaan palkkatuen työllistämisvaikutukset ovat pitkässä juoksussa kuitenkin vaatimattomia. Kauhanen painottaa työvoimapalvelun ja työttömän työnhakijan välisen keskustelun tärkeyttä ja huomauttaa ettei nykyinen malli, missä tapaamisen enein aika kulutetaan päätteeltä mahdollisten sopivien työpaikkojen löytymiseen ole millään tavoin tehokasta apua työnhakijalle. Työministeri Harakka sanoo asiaan tulevan pian muutosta uusien digitaalisten palveluiden kautta.

Muutosta onkin tultava ja nopeasti, jos hallitus aikoo pitää lupauksensa työllisyysasteen nostamisesta 72 prosentista 75 prosenttiin vielä tämän hallituskauden aikana. Työministeri Harakan mukaan tavoite on realistinen. 

- Suomessa on tällä hetkellä avoinna yhteensä noin 60 000 työpaikkaa, mikä on tilastokeskuksen tietojen mukaan suurin lukema viimeiseen 11 vuoteen, työministeri Timo Harakka sanoo.

Koko Suomen kansaa koskettaviin kekseisiin työvoimapoliittisiin kohtaanto-onglemiin ei EVAn aamutilaisuudessa saatu konkreettisia vastauksia. Sen sijaan puheenvuoroja käytettiin ulkomaisen työvoiman rekrytoinnin puolesta. Ammattiyhdistys STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ehdotti tilaisuudessa työperäisen maahanmuuton asemesta puhuttavan kansainvälisestä rekrytoinnista. 

Vain Pohjoismaista henkilöstöalan yritys Baronaa luotsaava toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen osasi sohaista tapahtuman teemaa toteamalla työtä tarjoavien yritysten ja työnhakijoiden odotusten ja vaatimusten kasvavan usein turhan suuriksi, mistä syntyy automaattisesti kohtaanto-ongelmia, etenkin korkeasti koulutetuilla aloilla.

Vanhala-Hermasen mukaan elämässä ja työuralla eteen päin pääsemisenen voi tuoda eteen tilanteen jossa työuran rakentaminen pitää aloittaa uudelleen alusta, mikä on monille erittäin vaikea paikka.

Jos tapahtuma saa jatkoa on vain toivottavaa että paneelikeskustelussa ovat silloin mukana myös PK-yritysten ja työttömien edustajat. Heillä voi olla tämän päiväistä konkereettisempia vastauksia kysymykseen miksi työ ja tekijät eivät kohtaa. 

Tilastoinnissa eroja

EVAn käyttämät luvut avoimista työpaikoista ja työttömistä työnhakijoista ovat työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM:n työnvälitystilasto). Tilastokeskuksen tuoreimpien tilastojen mukaan, joihin työminsiteri Harakka puheessaan viittaa, ovat avoimien työpaikkojen sekä työttömien työnhakijoiden lukumäärät ovat huomattavasti TEM julkaisemia lukuja pienempiä.

Työnvälitystilaston ja työvoimatutkimuksen keskeiset erot:

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastoon sekä Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen. TEM:n Työnvälitystilaston lähteenä on TE-toimistojen asiakasrekisteri, kun taas Tilastokeskuksen työvoimatutkimus on otostutkimus.

TEM:n Työnvälitystilastossa työttömyyden määritelmänä on, ettei henkilöllä ole työsuhdetta eikä hän työllisty yritystoiminnassa. Lisäksi Työnvälitystilastossa kokoaikaisesti lomautetut luetaan työttömiin, mutta päätoimisia opiskelijoita ei. Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen työttömyyden määritelmä on tiukempi: se edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua edeltävien 4 viikon aikana ja valmiutta ottaa työtä vastaan seuraavien 2 viikon aikana. Kansainvälisesti vertailukelpoisena Tilastokeskuksen työvoimatutkimus tuottaa viralliset työttömyysluvut.

Lisätietoa työllisyyslukemista: https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tyottomien-tyonhakijoiden-maara-vaheni-syyskuus-1

08.05.2021 12:24Veljekset Reinikainen Oy: Telavalmistajan uutuusketjut vakuuttaneet ominaisuuksillaan
07.05.2021 23:33KATSO TÄSTÄ 7.5. LÄHETYS - Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa alan tämän viikon kuulumiset
07.05.2021 11:00Komatsu Smart Crane - digitaalisesti parempi
07.05.2021 8:33Seuraa suoraa lähetystä Kemin biotuotetehtaan satamavaraston rakentamisesta
06.05.2021 11:00Toyotalta uusi täyssähkö-pakettiauto vuonna 2022
06.05.2021 10:38Uudenkaupungin akkutehtaan tuotantolinjojen asennukset vauhtiin
05.05.2021 11:44Metsänomistajat istuttaneet satoja miljoonia puita Suomeen
05.05.2021 10:12Ponsselta uusi harvesteripää eukalyptuspuun käsittelyyn
04.05.2021 13:44Pohjois-Karjalan uuden maaseutusuunnitelman kommentointi käynnistyi
04.05.2021 8:01Neste ja Jetflite tuovat vähäpäästöisemmät liikelennot Suomeen - ensimmäinen lento toukokuussa 2021

Siirry arkistoon »