Yhteystiedot

Metsäalan Ammattilehti
Vironkatu 9,
00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi
Puh. 050 412 9030

Kävijälaskuri (1.1.2009 alkaen)

Käyntejä kotisivuilla:15208620 kpl

Hyviä uutisia (päivittyy 24h/vrk):

12.11.2019 14:30Metsien hiilinielun vertailutasolaskenta valmistuu joulukuussaLue lisää »12.11.2019 10:11Ilkka Hämälä jatkaa Metsäteollisuus ry:n puheenjohtajanaLue lisää »12.11.2019 10:11LUE TÄSTÄ! Uusin jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt - 156 sivua koneurakointi- ja kuljetusalan asiaaLue lisää »

Hyviä uutisia (päivittyy 24h/vrk):

12.11.2019 14:30Metsien hiilinielun vertailutasolaskenta valmistuu joulukuussaLue lisää »12.11.2019 10:11Ilkka Hämälä jatkaa Metsäteollisuus ry:n puheenjohtajanaLue lisää »12.11.2019 10:11LUE TÄSTÄ! Uusin jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt - 156 sivua koneurakointi- ja kuljetusalan asiaaLue lisää »

Traffic Management Finland: Talven lähestyminen vaikuttaa eri liikennemuotoihin

28.10.2019 15:00

Trafic_Management_Finland.png

Talveen valmistautuminen on hyvässä vauhdissa eri liikennemuodoissa. TMFG:n liikenteen ohjauksen tavoitteena on kaikissa liikennemuodoissa turvallisen ja sujuvan liikenteen mahdollistaminen myös talvisissa keliolosuhteissa. Talviliikenteeseen saa apua Liikennetilanne-sovelluksesta, josta löytyvät muun muassa häiriötiedotteet, kelikamerat ja kelitiedot sekä maanteiden talvikunnossapidon reaaliaikaiset tiedot.

Koko Suomessa tieliikenteessä siirrytään talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin 29.10.2019. Tästä hetkestä alkaa siirtymäaika, joka kestää enintään marraskuun loppuun saakka.

”Tämä tarkoittaa, että erittäin hyvissä sää- ja keliolosuhteissa ja valoisaan aikaan nopeusrajoitus voidaan nostaa 120 kilometriin tunnissa. Tänä vuonna siirtymäaika koskee ainoastaan E18 -tieosuutta Turusta Vaalimaalle”, kertoo TMFG:iin kuuluvan ITM Finlandin liikenteen ohjausyksikön päällikkö Mika Jaatinen.

Pimeään aikaan tai talvisissa keliolosuhteissa myös yllä mainitulla tieosuudella korkein mahdollinen nopeusrajoitus on 100 km/h.

”Jos keliolosuhteet muuttuvat talvisiksi, siirtymäaika voi päättyä jo ennen marraskuun loppua”, Jaatinen jatkaa.

Rautatietoimijat varautuvat talveen – Menettelyjä ja keinoja kehitetty yhteistyössä

Talvi on rautateillä haasteellista aikaa, koska pöllyävä ja kinostuva lumi, kova tuuli sekä pakkanen vaikuttavat mm. rautateiden teknisiin järjestelmiin. Rautateillä talveen varautuminen vaatii yhteistyötä kaikkien toimijoiden kesken. Rautatieliikenteen ohjauksesta TMFG-konsernissa vastaava Finrail on varautunut tulevan talven tuloon tiivistämällä tätä yhteistyötä entisestään. 

”Viime talvi oli monin tavoin haasteellinen. Olemme yhteistyössä eri toimijoiden kanssa käyneet läpi viime vuoden tilannetta ja määritelleet kehittämistoimenpiteitä, joista osa saadaan käyttöön jo tulevaksi talveksi ja osa vaatii pidemmän aikavälin kehitystyötä. Tavoitteena on, että pystyisimme valmistautumaan tulevaan talveen aiempaa paremmin, kertoo Finrailin operatiivinen johtaja Sanna Järvenpää.

Yhteisesti eri toimijoiden kesken on tunnistettu useita kymmeniä toimenpiteitä, varautumisen menettelyjä sekä keinoja. Yksi konkreettinen esimerkki varautumisesta on lumityösuunnitelmien laatiminen aiempaa huomattavasti tarkemmalle tasolle koko rataverkon osalta.

”Olemme tehneet järjestelmä- ja toimintatapakehitystä. Yhteistyössä laaditut suunnitelmat ovat aiempaa tarkempia ja niiden laatimiseen on panostettu huomattavasti enemmän. Olemme myös kehittäneet lumitilanteeseen liittyvää viestintää rautateiden operatiivisten toimijoiden kesken”, Järvenpää kertoo.

Finrail Oy vastaa rautateiden liikenteenohjauksesta, liikennesuunnittelusta, kapasiteetinhallinnasta, käyttökeskustoiminta sekä matkustajainformaatiosta. Muita rautatietoimijoita on esimerkiksi infrasta ja kunnossapidosta vastaava Väylä ja sekä operaattorit kuten VR.  

Yhteistyön tiivistystä talvimerenkulun toimijoiden kesken

Itämeren talvet ovat hyvin vaihtelevia, jossa esimerkiksi jääpeitteen laajuus vaikuttaa laajasti talvimerenkulun toimintaan. TMFG-konserniin kuuluva meriliikenteen ohjauksesta vastaava VTS Finland varautuu talveen muun muassa yhteistyötä tiivistämällä eri merellisten toimijoiden kanssa.

”Talvimerenkulku ja siihen varautuminen on aina monien osapuolten, kuten satamien, varustamojen, rahtaajien, murtajien, luotsien jne., saumatonta yhteispeliä.  Päivitämmekin tällä hetkellä yhteistyössä Väyläviraston ja muiden talvimerenkulun toimijoiden kanssa talvimerenkulun yhteistyöohjeita, jolla varmennetaan myös tulevaan talvikauteen turvallinen meriliikenne”, kertoo operatiivinen johtaja Sari Talja.

Lennonjohto järjestää sujuvan lentoliikenteen kaikissa keliolosuhteissa

Lennonvarmistuksen toimintamallit talven varalle on kirjattu käsikirjoihin ja ohjeistuksia käydään läpi ennen talvikauden alkua yhteistyötapaamisissa lentoasemilla. Lennonjohtajat tekevät lentoasemien kunnossapidon kanssa tiivistä yhteistyötä, jotta liikennöinti olisi sujuvaa kaikissa keliolosuhteissa. 

 ”Toimintamme poikkeaa monien muiden maiden tavoista johtaa lentoliikennettä ja aurauskalustoa talviolosuhteissa. Suomessa lentoasemia ei tarvitse sulkea lumenpoistoa varten, vaan lennonjohto järjestää lentoliikenteen siten, että kunnossapidon liukkaudentorjuntaan liittyvät toimenpiteet onnistuvat oikeaan aikaan”, kertoo ANS Finlandin Suomen Lennonjohtokeskuksen johtaja Karri Hannula.

Reaaliaikainen liikennetieto nyt myös mobiilisti

Minkälainen on ajokeli? Onko häiriöitä, jotka vaikuttavat matkaan ja jotka tulisi huomioida? Talveen voi ja kannattaa varautua matkaajan jo etukäteen ennen matkalle lähtöä. Nämä monet muut liikenteeseen liittyvät asiat voi tarkistaa Liikennetilanne-palvelusta.

Traffic Management Finland on julkaissut suositusta Liikennetilanne -palvelusta käyttäjien toivoman mobiilisovelluksen, jonka ansiosta eri liikennemuotojen liikennetilanteen reaaliaikainen seuraaminen muuttuu entistä yksinkertaisemmaksi. Tämä auttaa oman matkan suunnittelussa sekä edistää turvallista ja sujuvaa talviajan liikkumista.

Liikennetilanne-sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Play Storesta tai App Storesta. Liikennetilanne-palvelu löytyy myös verkosta osoitteesta https://liikennetilanne.tmfg.fi

Lisätietoja: yhteydenottopyynnöt viestintäpäällikkö Johanna Majamäki, 040-8431087, johanna.majamaki@tmfg.fi

 

Seuraa Twitterissä TMFG:n eri liikennemuotojen tilejä

Traffic Management Finland Group

  • Twitter: @TrafficFinland

Tieliikenne:

  • Twitter: @liikennePKS
  • Twitter: @liikennetilanne
  • Twitter: @Finlanditm

Rautatieiliikenne

  • Twitter: @Rataliikennekeskus
  • Twitter: @Finrail

Meriliikenne

  • Twitter: @FinlandVts

Lennonvarmistus

  • Twitter: @ANSFinland
12.11.2019 14:30Metsien hiilinielun vertailutasolaskenta valmistuu joulukuussa
12.11.2019 10:11Ilkka Hämälä jatkaa Metsäteollisuus ry:n puheenjohtajana
12.11.2019 10:11LUE TÄSTÄ! Uusin jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti on ilmestynyt - 156 sivua koneurakointi- ja kuljetusalan asiaa
12.11.2019 8:23Konepaja- ja Nordic Welding Expo -messut maaliskuussa Tampereella
12.11.2019 8:00Enemmän tilaa, liitettävyysmahdollisuuksia ja tunteita - uusi Skoda Octavia
11.11.2019 19:11UPM Metsän taimille Avainlippu merkiksi suomalaisuudesta
11.11.2019 16:20AMMATTILEHTI KOEAJAA: RAM 3500 - Jättiläisen askeleet
11.11.2019 10:01Laukaan Tupaswilla osti Suomen Metsämuseo Luston harvinaisen metsäkoneen
11.11.2019 8:00Merja Rehn projektipäälliköksi JAMKin liki miljoonan euron Biotalouden yrityskiihdyttämö -hankkeeseen
10.11.2019 14:20Laurinaho-Yhtiöt Oy: Laadukasta kuljetuskalustoa Parkanosta

Siirry arkistoon »