Yhteystiedot

Metsäalan Ammattilehti
Vironkatu 9,
00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi
Puh. 050 412 9030

Kävijälaskuri (1.1.2009 alkaen)

Käyntejä kotisivuilla:14869286 kpl

Hyviä uutisia (päivittyy 24h/vrk):

16.10.2019 20:00Ammattilehden Facebook sivuilla jo yli 9.500 tykkääjää - määrä kasvaa nopeaa tahtia!Lue lisää »16.10.2019 16:11PARI PÄIVÄÄ AIKAA EHTIÄ MUKAAN ILMOITUKSELLE! Seuraava jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti tarjoaa 156-sivuisen lukupaketinLue lisää »16.10.2019 14:15Yrittäjägallup: Ongelma yritysten välisistä ylipitkistä maksuajoista laajeneeLue lisää »

Hyviä uutisia (päivittyy 24h/vrk):

16.10.2019 20:00Ammattilehden Facebook sivuilla jo yli 9.500 tykkääjää - määrä kasvaa nopeaa tahtia!Lue lisää »16.10.2019 16:11PARI PÄIVÄÄ AIKAA EHTIÄ MUKAAN ILMOITUKSELLE! Seuraava jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti tarjoaa 156-sivuisen lukupaketinLue lisää »16.10.2019 14:15Yrittäjägallup: Ongelma yritysten välisistä ylipitkistä maksuajoista laajeneeLue lisää »

Kuhinaa Uusi puun Kuntamarkkinat -osastolla

17.09.2019 12:15

Susanna Rahikkala Asikkalasta ja Antti Anttonen Hollolasta kiinnostuivat puupohjaisista kosmetiikkarasioista ja kahvikapseleista. Molemmat kunnat ovat mukana Hinku-hankkeessa.

Susanna Rahikkala Asikkalasta ja Antti Anttonen Hollolasta kiinnostuivat puupohjaisista kosmetiikkarasioista ja kahvikapseleista. Molemmat kunnat ovat mukana Hinku-hankkeessa.

Puukuidusta valmistetut kompostoituvat kahvikapselit saivat asikkalalaisen elinvoimakoordinaattori Susanna Rahikkalan ja hollolalaisen hyvinvointikoordinaattori Antti Anttosen pysähtymään Uusi puun näyttelyosastolle.

”Tällaisia en ole nähnyt missään aikaisemmin. Tämähän on tosi hyvä juttu, koska kahvikapselit ovat yleensä alumiinisia. Tämä on sen sijaan täysin ympäristöystävällinen ja kierrätettävä materiaali ja tulevaisuuden ratkaisu. Myös kierrätettävä pahvimuki ovat erittäin hyvä ja nykyaikaan sopiva tuote”, Anttonen iloitsee.

Uudet puupohjaiset tuotteet kiinnostavat kovasti myös naapurikunnan Rahikkalaa.

”Olen seuraillut nimenomaan näitä kauniita kosmetiikkapurkkeja. Tämä on aivan loistava tuote ja juuri tällaisia markkinat ovat kaivanneet. Olen välillä googlaillutkin, mistä purkkeja saisi, mutta niitä on vielä hirmuisen vähän tarjolla. Toivoisin, että tarjonta lisääntyisi”, Rahikkala sanoo.

Asikkala ja Hollola ovat mukana Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeessa (Hinku). Rahikkala kertookin, että ympäristöasioita ja hiilijalanjäljen pienentämistä pohditaan koko ajan enemmän ja enemmän kunnan päätöksenteossa.

Ruokahävikkiä pienemmäksi

Limingan kunnanjohtaja Pekka Rajala ja tekninen johtaja Seppo Pöllänen pysähtyivät keskustelemaan Uusi puu -hankkeen puheenjohtajan Hanna Kalliomäen kanssa puupohjaisten ruoanlaittovuokien ja -papereiden käytöstä julkisissa keittiöissä.

”Meillä oli hyvä keskustelu ruoanlaittopapereista ja niiden ruokahävikkiä vähentävistä vaikutuksista. Vien viestiä ehdottomasti eteenpäin kunnan ruokahuollosta vastaaville henkilöille. Mahtavaa, että pääsin keskustelemaan tällaisista asioista ammattilaisten kanssa”, Rajala kiittelee.

”Haluamme Limingassa olla vahvasti eturivissä kehittämässä kestäviä ratkaisuja kuntatalouteen. Kiertotalous on linjattu meille ylätasolla strategiseksi asiaksi ja haluamme löytää siihen uusia, kiinnostavia biopuolen ratkaisuja.”

Pöllänen kertoo, että esimerkiksi uuden koulun suunnittelussa ja rakentamisessa otettiin huomioon kaikki kierrätykseen tähtäävä toiminta.

”Tavoitteena on muun muassa välttää ylijäävää ruokaa ja ruokahävikkiä. Pystymme myymään tähteeksi jäävän ruoan eteenpäin. Kaikessa rakentamisessa käytämme mahdollisimman paljon uusiutuvia materiaaleja ja useissa kohteissa julkisivumateriaalina on puu”, Pöllänen kertoo.

Kalliomäen mukaan juuri ylätason strategiset päätökset ovat uusiutuvien materiaalien käytön lisäämisen perusta.

”Puupohjaiset biotuoteratkaisut sopivat moniin paikkoihin, muun muassa terveydenhuoltoon. Koululaisten retkieväätkin voidaan nykyään pakata täysin puupohjaisiin materiaaleihin. Suomesta löytyy todella paljon hyviä, ekologisia vaihtoehtoja ja maailmalla suomalaisista innovaatioista ollaan ihmeissään.”

Muovimukit kierrätettäviksi

Lappeenrannan kaupungin geodeetti Riitta Puurtinen oli kiinnostunut puupohjaisista paistovuoista.

”Uunivuoat sopivat näistä uusista tuotteista parhaiten omaan arkeeni. Asuntomessuilla ja nyt tällä Uusi puun osastolla näin myös puukomposiitista valmistettuja pesualtaita. Ne ovat kauniita, mutta eivät ole juuri tällä hetkellä itselle ajankohtaisia”, Puurtinen sanoo

Lappeenrannan kaupungissakin uusiutuvista tuotteista puhutaan lähes päivittäin.

”Tarkoitus on vaihtaa kaupungintalon kokoushuoneiden muoviset vesimukit mahdollisimman pian kierrätettäviin, puupohjaisiin mukeihin. Puukuidusta valmistetut haarukat ovat olleet käytössä jo jossain tilaisuuksissa.”

Puurtinen korostaa metsäteollisuuden merkitystä Lappeenrannan ja sen lähialueiden taloudelle.

”Kaupungissamme on todella monta puuta jalostavaa tehdasta ja ne kuuluvat oleellisena osana arkipäiväämme. Uskon, että suomalainen metsäala pärjää hyvin jatkossakin, kunhan se muuttuu yhteiskunnan mukana. Kannattaa panostaa nimenomaan tällaisiin uusiin, puupohjaisiin tuotteisiin ja raaka-aineisiin.”

uusipuu_messuilla.jpg

”Erinomainen tapahtuma”

Uusi puu -hankkeen puheenjohtaja Hanna Kalliomäki ja toiminnanjohtaja Eveliina Pokela pitivät osallistumista Kuntamarkkinoille hyvänä päätöksenä, sillä näyttelyvieraita riitti osastolle kumpanakin päivänä aamusta iltaan.

”Vaikka ihmisiä oli paljon ja näyttelyosastojakin kolmessa kerroksessa, hyvin moni pysähtyi juttelemaan puun käyttämisestä osana kuntien kestäviä ratkaisuja. Kunnat ja kaupungit haluavat selvästi tehdä ympäristöystävällisiä valintoja. Näyttelymme sijoittaminen ympäristö-, elinvoima ja hyvinvointiosastolle toimi hyvin”, Kalliomäki kokee.

Pokela piti seminaaritiloissa kumpanakin messupäivänä esityksen kunta-arjen uusista puupohjaisista ratkaisuista. Ensimmäisenä päivänä aihe kiinnosti peräti 50 kuulijaa ja sali olikin tupaten täynnä.

16.10.2019 20:00Ammattilehden Facebook sivuilla jo yli 9.500 tykkääjää - määrä kasvaa nopeaa tahtia!
16.10.2019 16:11PARI PÄIVÄÄ AIKAA EHTIÄ MUKAAN ILMOITUKSELLE! Seuraava jättikokoinen Metsäalan Ammattilehti tarjoaa 156-sivuisen lukupaketin
16.10.2019 14:15Yrittäjägallup: Ongelma yritysten välisistä ylipitkistä maksuajoista laajenee
16.10.2019 13:33Starttiboosterilla pakkasia vastaan
16.10.2019 12:01Ponssen työnäytös Kurussa 25.10. - esittelyssä mm. uusi Cobra harvesteri
16.10.2019 10:11Ammattilehti.fi myös Instagramissa - tarjolla alan kuvia ja videoita päivittäin!
16.10.2019 8:00Nokian Renkaat vahvasti mukana Agritechnica -maatalousnäyttelyssä
15.10.2019 20:11Tiestön tilaa kartoitetaan metsäsektorin ajoneuvoilla
15.10.2019 18:44Teollisuuden liikevaihto kasvoi elokuussa 1,9 prosenttia
15.10.2019 11:00Katumaasturi vaatii talvirenkailta enemmän kuin henkilöauto

Siirry arkistoon »