Suomalaiskeksintö mullistaa biomassan käsittelyn

18.06.2019 10.22

chforce.jpg

Kotimainen start up CH-Bioforce on kehittänyt täysin uudenlaisen tavan käsitellä biomassaa. Menetelmän avulla biomassasta voidaan erotella sen kaikki kolme jaetta – selluloosa, hemiselluloosa ja ligniini – ja hyödyntää ne raaka-aineina esimerkiksi pakkauksissa, tekstiilileissä ja kemianteollisuudessa. 

Tällä hetkellä puun biomassasta pystytään hyödyntämään tehokkaasti lähinnä selluloosa, jota on puun massasta alle puolet. Loput poltetaan useimmiten energiaksi, vaikka myös hemiselluloosa ja ligniini olisivat loistavia raaka-aineita moneen arkielämän tuotteeseen.

CH-Bioforce tarjoaa maailmanlaajuisesti ensimmäisenä teknologian, jolla voidaan erotella samassa prosessissa kaikki biomassan pääkomponentit kustannustehokkaasti ja erittäin korkealaatuisina. CH-Bioforcen teknologian avulla voidaan tuottaa biopohjaisia raaka-aineita, jotka tarjoavat vaihtoehdon öljypohjaisille materiaaleille paitsi ominaisuuksiensa, myös hinnan osalta.

Uudenlaiset materiaalit auttavat pienentämään hiilijalanjälkeä

Suomalaiskeksintö mahdollistaa öljy- ja elintarvikepohjaisten raaka-aineiden korvaamisen biopohjaisilla vaihtoehdoilla useilla teollisuudenaloilla, kuten tekstiili- ja pakkausteollisuudessa. Kiinnostavia sovelluskohteita löytyy myös kemianteollisuuden, lääketieteen ja elintarviketeollisuuden parista.

 – Keksinnöllämme on potentiaalia muuttaa teollisuuden toimintatapoja kaikkialla maailmassa. Tiimimme laaja-alaisen asiantuntemuksen ansiosta olemme pystyneet kehittämään ympäristöystävällisen tavan valmistaa korkeatasoisia biopohjaisia materiaaleja, kertoo Sebastian von Schoultz, yksi CH-Bioforcen perustajista ja teknologian kehittäjistä.

 – Avainsana tässä on nimenomaan kustannustehokkuus. Tarjoamme teollisuudelle täysin uudenlaisen, biopohjaisen raaka-ainelähteen, ja mahdollisuuden pienentää myös tuotannon hiilijalanjälkeä merkittävästi. 

Raaka-aineeksi soveltuu lähes mikä tahansa – jopa sahanpuru tai olki

CH-Bioforcen teknologiasta tekee poikkeuksellisen myös sen monipuolisuus. Lähes mitä tahansa biomateriaalia voidaan käyttää raaka-aineena. Monet puulajit ovat helposti hyödynnettävissä, kuten koivu, mänty, kuusi ja eukalyptus.

 – Menetelmämme raaka-aineeksi sopivat hyvin myös heikompilaatuinen puu ja maatalouden sivuvirrat, joita perinteisesti ei ole voitu hyödyntää. Tämä on globaalisti erittäin merkittävä kilpailuetu. Ympäri maailmaa hukkaan menevän materiaalin määrä on valtava, kertoo von Schoultz.

Materiaalien soveltamiskohteet ovat monipuoliset. Selkeimpiä esimerkkejä ovat tekstiiliteollisuus ja pakkaustuotanto, mutta potentiaalia löytyy myös yllättävämmiltä aloilta, kuten lääketeollisuudesta tai kosmetiikka- ja elintarviketeollisuuden alalta.

 – Kehittämämme teknologia on täysin skaalautuva. Perinteinen sellutehdas edellyttää miljardiluokan investointeja, mutta CH-Bioforcen menetelmä on taloudellisesti kannattava myös pienemmällä tuotantokapasiteetilla. 

EU-rahoituksen avulla kohti kansainvälisiä markkinoita

Tällä hetkellä CH-Bioforcella on kymmenen työntekijää Raisiossa ja Espoossa. Raision Smart Chemistry Parkissa toimiva pilottilaitos pystyy kapasiteetiltaan käsittelemään tuhannen kilon tuotantoeriä.

Yrityksen tavoitteet ovat selkeästi kansainvälisillä markkinoilla ja teknologian kaupallistamiseen on saatu merkittävä EU-rahoitus. Euroopan unionin Horizon 2020 SME Instrument myönsi yrityksen kaksivuotiselle kehitysprojektille vuoden 2018 lopussa kahden miljoonan euron tuen.

27.03.2024 10.30Ranuasta kaavaillaan yli 120 tuulivoimalan tuulivoimapuistoa
26.03.2024 11.00Henry Äyräväinen nimitetty Nisula Forestin aluemyyntipäälliköksi
26.03.2024 10.00Markus Ritala nimitetty Sajas Groupin toimitusjohtajaksi
26.03.2024 9.00Kymmenen miljoonan tutkimushankkeessa kehitetään liikkuvien työkoneiden ja ihmisten yhteistoimintaa
26.03.2024 8.00Valmet toimittaa Valmet DNA -automaatiojärjestelmän Lostockin jätteenpolttolaitokselle Northwichiin Isoon-Britanniaan
25.03.2024 12.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
25.03.2024 11.45Päivittynyt Vito-mallisto on saatavana sekä taka- että nelivetoisina
25.03.2024 10.10Suomen metsäkeskuksen tulevaisuuskatsauksen mukaan metsähakkeelle riittää kysyntää jatkossakin
25.03.2024 10.00Ajokortin ulkoasu uudistuu vastaamaan nykyaikaisia turvavaatimuksia
25.03.2024 9.13Ensimmäinen julkinen latausdemonstraatio yli 700 kW:n ja 1 000 A:n teholla sähköauton kanssa

Siirry arkistoon »