Arboristit kilpailevat puukiipeilyn suomenmestaruudesta Espoossa 18.-19. toukokuuta

13.05.2019 11.05

spy-kisakuva-1.jpg

Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry järjestää 10. puukiipeilyn suomenmestaruuskilpailut Espoossa la 18.– su 19.5. Puunhoitajat eli arboristit kilpailevat lauantain karsintakilpailussa viidessä eri lajissa, joissa mitataan kilpailijoiden tekniikkaa ja nopeutta. Sunnuntain finaaliin selviytyneet suorittavat yhden laajan tehtäväkokonaisuuden, jossa ratkaistaan kilpailun voittajat. Osallistujat ovat arboristin ammatissa toimivia tai alaa parhaillaan opiskelevia miehiä ja naisia.

Puukiipeilykilpailujen tarkoituksena on kehittää suomalaisten puunhoitajien teknistä ammattitaitoa ja tarjota mahdollisuus verrata omaa osaamistaan muiden ammattilaisten osaamiseen. Kisan parhaat saavat oikeuden osallistua alan EM- ja MM-kisoihin.

Tapahtuma-areena

Kilpailu järjestetään tänä vuonna Espoossa, Marketanpuistossa, jossa on upeat puitteet puukiipeilykilpailulle. Marketanpuiston puusto on poikkeuksellisen monilajinen ja paikoin iäkäs, millä on hyvin suuri merkitys alueen muulle eliöstölle. Monilajinen ja vanha puusto lisää luonnon monimuotoisuutta, lisäksi se on arvokas osa alueen historiaa. Paikka tunnettiin aiemmin Margaretebergin kartanona ja vanhat puut edustavat kartanoalueen elävää historiaa. Nykyään alueella on myös Suomen suurin piha– ja puistorakentamisen näyttelypuisto.

Espoon kaupungin viheralueille istutetut puut ovat säännöllisessä hoidossa. Tällä hetkellä puurekisterissä on 25 300 puuta ja rekisteri täydentyy koko ajan. Kaupunkipuiden hoitoon tuo haasteita tiivistyvä kaupunkirakenne, sillä ahtaat tilat vaikuttavat puiden kasvuun ja puille tehtäviin hoitotoimenpiteisiin. Tavoitteena on elinvoimainen ja pitkäikäinen puusto.

Arboristi eli puunhoitaja

Arboristi on rakennetun ympäristön puunhoidon asiantuntija. Suomessa on noin 200 arboristin ammattitutkinnon suorittanutta puunhoitajaa, joista noin puolet on naisia. Arboristin työ on fyysisesti- ja psyykkisesti vaativaa; töitä tehdään paikoin korkeallakin puussa, työ vaatii taitoa ja -kuntoa, sekä paljon tiedollista osaamista niin erilaisista työtekniikoista kuin puiden biologiastakin. Puukiipeilykilpailujen yksi tarkoitus onkin jakaa tietoa hyvistä ja turvallisista työtavoista muiden ammattilaisten kanssa.

Arboristin ammattikuvaan kuuluu puiden kunnon arvioiminen ja sen perusteella tarpeellisten toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus. Puille tehtäviä toimenpiteitä voivat olla rakenne– ja hoitoleikkaus, latvustuennan teko tai puun poisto eri tekniikoilla. Arboristin osaamiseen kuuluvat myös puiden siirron ja istuttamisen suunnittelu ja toteutus, mikä luo hyvät lähtökohdat puun terveydelle ja kasvulle rakennetun ympäristön haasteet huomioiden.

Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry edistää rakennetun ympäristön puiden hoitoa ja levittää tietoa puiden merkityksestä ympäristön viihtyisyydelle, terveellisyydelle ja monimuotoisuudelle. Yhdistys välittää myös tietoja puunhoitoalan yrityksistä. Yhdistyksen jäsenyrityksillä on työntekijöinä koulutuksen saaneita arboristeja. Jäsenistö koostuu arboristeista ja puunhoidosta kiinnostuneista viheralan ammattilaisista. Yhdistyksellä on noin 260 henkilö- ja 28 yritysjäsentä.

www.vyl.fi
17.04.2024 11.11MAN laajentaa eTruck-valikoimaa kolmesta yli miljoonaan vaihtoehtoon
17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 13.00Nimitykset: Juha-Matti Raatikainen Witraktorin liiketoimintajohtajaksi
16.04.2024 11.35Metsäteollisuus ry: Historiallisen korkeat kantohinnat - kaikelle puulle hyvä kysyntä
16.04.2024 11.11Trelleborg ja Mitas -renkaiden hintoihin korotuksia toukokuun alusta lukien
16.04.2024 11.00Metsäbiotalouden tiedepaneeli: Erot metsävaroissa ja niiden laskennassa mutkistavat EU:n yhteistä metsä- ja ilmastopolitiikkaa
16.04.2024 10.45Mikkeliin rakenteilla S ja V Variksen uusi Scania-palvelukeskus - avajaisia vietetään loppuvuodesta 2025
16.04.2024 10.00Uusi Dacia Duster sai Suomen hinnat
16.04.2024 9.00Nokian Renkaat esittelee Soil King VF -tuoteperheen suuritehoisille traktoreille
16.04.2024 7.00Tuulivoimapuistojen maankäytön sopimuksia helppo parantaa

Siirry arkistoon »