Yhteystiedot

Metsäalan Ammattilehti
Vironkatu 9,
00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi
Puh. 050 412 9030

Kävijälaskuri (1.1.2009 alkaen)

Käyntejä kotisivuilla:17701590 kpl

Hyviä uutisia (päivittyy 24h/vrk):

2.6.2020 12:00Brittiläinen Lister Wilder KESLA-traktorivarusteiden jälleenmyyjäksiLue lisää »2.6.2020 11:22Haluaako yrityksenne mukaan Ammattilehden Hyviä uutisia! lähetykseen? Näin helppoa se on...Lue lisää »2.6.2020 10:00Mercedes-Benz tavoittelee hybridi- ja sähköautoille yli 50 prosentin osuutta myynnistään vuoteen 2030 mennessäLue lisää »

Hyviä uutisia (päivittyy 24h/vrk):

2.6.2020 12:00Brittiläinen Lister Wilder KESLA-traktorivarusteiden jälleenmyyjäksiLue lisää »2.6.2020 11:22Haluaako yrityksenne mukaan Ammattilehden Hyviä uutisia! lähetykseen? Näin helppoa se on...Lue lisää »2.6.2020 10:00Mercedes-Benz tavoittelee hybridi- ja sähköautoille yli 50 prosentin osuutta myynnistään vuoteen 2030 mennessäLue lisää »

Suomalaisfirmat nousivat vertailussa maailman kärkeen

26.04.2019 8:45

nordic-tsi-media-deck-vnordic-final.jpg

Suomalaiset yritykset ovat maailmanlaajuisen vertailun kärjessä, kun tarkastellaan yritysten kokonaisvaikutusta yhteiskuntaan, paljastaa tuore raportti. Boston Consulting Groupin selvityksessä tutkittiin yritysten taloudellista, ekologista ja sosiaalista vaikutusta yhteiskuntaan. Tutkittavana oli siis tällä kertaa laajempi kokonaisuus kuin perinteisessä ympäristö- ja yhteiskuntavastuun tarkastelussa. Pohjoismaiset yritykset pärjäävät vertailussa huomattavasti muita paremmin, ja raportin ykköspaikkaa pitää Suomi. Raportti löytää kolme selkeää tapaa lisätä vastuullisuutta ja nostaa malliesimerkeiksi Nesteen ja Stora Enson.

Suomalaiset yritykset ovat yhteiskuntavastuussa maailman kärjessä, paljastaa Boston Consulting Groupin (BCG) tuore raportti. Myös muiden Pohjoismaiden yritykset ovat ottaneet tuntuvan etumatkan verrattuna kansainvälisiin kilpailijoihinsa. Laaja selvitys ottaa huomioon ympäristö- ja yhteiskuntavastuun lisäksi myös yrityksen taloudellisen vaikutuksen yhteiskuntaan. Näin syntyvä niin sanottu yrityksen yhteiskunnallinen kokonaisvaikutus on Suomessa ja muissa Pohjoismaissa huomattavasti muuta maailmaa paremmalla tasolla.

- Alueellisessa vertailussa paljastui, että Pohjoismaissa on huomattavasti muita maanosia enemmän vertailun ylimpään viidennekseen kuuluvia yrityksiä, ja Suomessa näitä yrityksiä on eniten. Erot ovat suuria ja löysimme taustalta selkeitä syitä, sanoo BCG:n osakas Tuomas Rinne.

BCG:n selvitys pohjautuu yritysjohdon haastatteluihin Suomessa ja maailmalla sekä CSRHubin maailmanlaajuiseen analyysiin yli 8 000 yrityksen yhteiskuntavaikutuksen keskeisistä luvuista. Tutkituista yrityksistä 413 oli Pohjoismaista ja 64 Suomesta. Jopa 77 % suomalaisista yrityksistä suoriutuu yhteiskunnallisessa kokonaisvastuussa esimerkillisesti, eli kuuluu vertailun viidestä luokasta ylimpään. Kakkosena vertailussa on Tanska, kolmantena Norja ja Pohjoismaista perää pitää Ruotsi. Kaikista pohjoismaisista yrityksistä ylimpään luokkaan kiipeää peräti 65 %. Pohjoismaiden perässä vertailussa tulee muu Eurooppa, jonka yrityksistä 41 % kuuluu parhaaseen luokkaan. Vertailun hännillä on Pohjois-Amerikka, jonka yrityksistä vain vaivaiset 9 % suoriutuu ylimpään viidennekseen.

Taulukon tiedot: CSRHub

Huonoiten pärjäävässä luokassa pohjoismaisista yrityksistä on vain 5 %, kun pohjoisamerikkalaisista yrityksistä sinne jää jopa joka neljäs (25 %).

Mitä Neste ja Stora Enso tekevät oikein?

Paneuduttuaan tarkasti pohjoismaisten yritysten toimintaan BCG listaa kolme ratkaisevaa tapaa parantaa yhteiskunnallista kokonaisvaikutusta.

  • Yhteiskuntavastuun ottaminen osaksi ydintoimintoja
  • Vastuullisuuden mittaaminen ja raportointi
  • Vahva johtajuus ja kyky yhteistyöhön

Ensinnäkin yrityksen on sulautettava yhteiskuntavastuu osaksi ydintoimintojaan. Tämä vaatii mahdollisuuksien ja riskien kartoittamista ja sen hyväksymistä, että aluksi valinnat voivat jopa syödä tuottoa. Esimerkiksi onnistumisesta raportti nostaa suomalaisen Nesteen, joka siirtyi perinteisestä öljyntuotannosta biopolttoaineisiin, vaikka muutos laskikin aluksi sen tuottoa. Nykyään noin puolet yhtiön tuotosta tulee uusiutuvista polttoaineista. Tällä hetkellä Neste on 3. sijalla maailmanlaajuisella sadan kestävimmän yrityksen Global 100 -listalla.

Toiseksi vastuullisuutta on osattava mitata ja raportoida. Selvityksen mukaan pohjoismaiset yritykset ovat johtajia myös yhteiskunnalliseen vaikutukseen liittyvän datan keräämisessä ja mittaamisessa. Tästä raportti nostaa malliesimerkiksi suomalaisen Stora Enson.

Kolmas merkittävä ominaisuus ovat vahva johtajuus sekä kyky yhteistyöhön. Pohjoismaisissa yrityksissä koko johto on usein sitoutunut yhteiskuntavastuuseen ja osaa perustella vastuullisuusvalinnat sijoittajille. Pohjoismaissa yritykset myös tekevät enemmän yhteistyötä muiden yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa.

- Merkittävää on myös se, että yritykset, jotka ovat nostaneet vastuullisuuden strategiansa ja johtamisensa ytimeen, tuottavat omistajilleen merkittävästi keskimääräistä enemmän arvoa, Rinne sanoo.

Paineita kolmelta suunnalta

Raportti löytää yhteiskunnallisen kokonaisvaikutuksen taustalta myös kolme merkittävää ulkoista tekijää: vastuulliset omistajat ja sijoittajat, vastuullinen valtionjohto sekä vastuulliset kansalaiset.

Pohjoismaisissa yrityksissä omistajilla on raportin mukaan muita korkeammat odotukset liittyen ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen. Erityisesti valtio-omistajan vaatimukset omistamiensa yritysten vastuullisuudesta koetaan raportissa tärkeiksi.

Pohjoismaissa valtionhallinto luo vahvoja kannustimia myös muiden yritysten ympäristö- ja yhteiskuntavastuulle, ja niiden vaikutus näkyy. Tämä on selvityksen mukaan vähentänyt ympäristövaikutuksia, syrjintää ja korruptiota.

Kolmas suuri ulkoinen vaikuttaja on ympäröivä yhteiskunta. Pohjoismaissa kuluttajat kritisoivat yritysten epäeettistä toimintaa muuta maailmaa avoimemmin. Eettinen ajattelu näkyy myös kuluttajien ostokäyttäytymisessä. Yrityksen vastuullisuudella on myös suuri merkitys rekrytointiin. Etenkin nuoret osaajat haluavat päätyä yrityksiin, joiden toiminnasta voivat olla ylpeitä.

Vaikka raportti ylistää pohjoismaisten yritysten toimintaa, se huomauttaa, että yritysten pitäisi entisestään lisätä yhteistyötä valtionhallinnon, eri tieteenalojen ja kilpailijoiden kanssa. Näin muutos voisi levitä myös muualle maailmaan.

Tutustu raporttiin täällä:
https://www.bcg.com/publications/2019/world-leaders-social-impact.aspx

02.06.2020 12:00Brittiläinen Lister Wilder KESLA-traktorivarusteiden jälleenmyyjäksi
02.06.2020 11:22Haluaako yrityksenne mukaan Ammattilehden Hyviä uutisia! lähetykseen? Näin helppoa se on...
02.06.2020 10:00Mercedes-Benz tavoittelee hybridi- ja sähköautoille yli 50 prosentin osuutta myynnistään vuoteen 2030 mennessä
02.06.2020 7:33Tenojoen lohiseurannat käynnistyvät hankalissa olosuhteissa
01.06.2020 19:10LUE TÄSTÄ! Järkälemäinen Kivirock lehti on ilmestynyt - 250 sivua maarakennus- ja kaivosalan asiaa
01.06.2020 16:05Naantalin Sataman liikennejärjestelyt muuttuvat 4.6.2020
01.06.2020 15:11Kiitosimeon Oy ostaa Kuljetus Mankinen Oy:n koko osakekannan
01.06.2020 15:00KATSO 29.5. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! - mahtava paketti alan tuoreimpia kuulumisia
01.06.2020 12:45Sisu Auton ja Suvanto Trucksin yhteistyö vahvistuu
01.06.2020 12:38Hyötyautokaupan alamäki muuta autokauppaa loivempi

Siirry arkistoon »