Maankäytön nielujen ja päästöjen tietopohjaa on vahvistettava - nykyiset mallit tuottavat hyvin erilaisia ennusteita

18.02.2019 8.10

metsa__monikayttometsa2_1.jpg

Suomen ilmastopaneelin selvitys metsien kehitystä kuvaavien mallien eroista paljastaa uusia tutkimustarpeita ja tarvetta kehittää ilmastopolitiikkaa paremmin palvelevia lähestymistapoja.

Suomen ilmastopaneeli on selvittänyt, kuinka yhtenäisesti eri mallit kuvaavat metsän ja metsänielun kehitystä hakkuutasojen ja ilmastonmuutoksen aiheuttaman vaihtelun oloissa. Ilmastopaneeli tarkasteli selvityksessään kuuden metsien kehitystä kuvaavan mallin hiilitaseen kehitysennusteita kolmella eri hakkuutasolla (”Matala (40 milj. m3/v)”, ”Politiikka (80 milj. m3/v)” ja ”Suurin kestävä (noin 85 milj. m3/v )”). Tarkastelujakso vaihteli mallien välillä päättyen joko vuoteen 2065 tai 2100. Selvityksen keskeinen tulos on se, että tutkitut mallit tuottavat hyvin erilaisia ennusteita.  

Miten hakkuutason madaltaminen vaikuttaa puuston kasvuun? Mallien ennusteet poikkeavat toisistaan

Kaikki mallit tuottivat yhteneväisesti matalimmalla hakkuutasolla suurimman metsien hiilivaraston ja hiilinielun. Kuitenkin mallien ennusteet muun muassa puuston kasvusta hakkuutasoa madallettaessa poikkesivat merkittävästi toisistaan: joissain malleissa hakkuutason madallus pienensi kasvua jo parin vuosikymmenen jälkeen, kun taas joissakin toisissa kasvu lisääntyi. Hakkuiden lisäys pienensi hiilinielua kaikissa malleissa vähintään vuoteen 2065 ulottuvissa ennusteissa. Puuston kasvun lisäksi maaperän hiilitaseen kehitykseen liittyy suurta epävarmuutta. 

Selvityksen tulokset koskevat pääasiassa ennusteita nykyilmastossa, koska ilmastonmuutoksen vaikutusten toteutus poikkesi malleissa varsin paljon. Tämän takia selvityksen päätavoitteena olleen mallien välisten erojen esiin nostaminen, ja niiden tulkinta olivat vaarassa jäädä ilmastonmuutoksen tuoman lisävaihtelun peittoon.  

Tulevaisuuden skenaarioanalyysit tulisi perustaa laajaan ymmärrykseen metsien mallintamisen epävarmuuksista 

Maankäyttösektorin (niin sanotun LULUCF-sektorin) päästöt ja nielut ovat keskeisiä ilmastopolitiikassa, jonka avulla Suomi pyrkii omalta osaltaan saavuttamaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet, joilla rajataan globaali lämpötilannousu 1,5 asteeseen. Suomen ilmastopaneelin näkemyksen mukaan tämä edellyttää, että Suomi on hiilineutraali 2030-luvun puoliväliin mennessä ja merkittävästi negatiivisilla päästöillä vuonna 2050. 

Suomen ilmastopaneeli korostaa, että tulevaisuuteen suuntaavat skenaarioanalyysit tulisi pohjata mahdollisimman laajaan ymmärrykseen metsien mallintamiseen liittyvistä epävarmuuksista. Eri mallien viesti hakkuiden ja nielun riippuvuudesta vaihteli: kun hakattiin yhden CO2-tonnin verran, nielu pieneni mallista riippuen 1,2–2,3 tCO2 tarkastelujaksolla 2015–2055. Nielujen kehittymisen ennusteissa kyseisellä tarkastelujaksolla oli merkittäviä eroja, suurimmillaan lähes nykyisten Suomen aiheuttamien fossiilisten kasvihuonekaasupäästöjen verran.  

Energia- ja ilmastopolitiikan tueksi myös uusia lähestymistapoja, kuten hiilitaseskenaariot

Ilmastopaneeli korostaa, että maankäyttösektoriin kohdistettavien politiikkatoimien suunnittelun tueksi tarvitaan useiden mallien analyyseja ja niiden nojalta laadittua kriittistä synteesiä. Nyt laadittu raportti osoittaa, kuinka kiire on eri mallien kehitystyöhön ja yhteistoimintaan, jotta päätöksentekijät saavat nykyistä luotettavampaa tietoa metsien hiilitaseen tulevaisuuden kehityksessä. Tässä työssä eri mallien avoimuus tieteelliselle arviointimahdollisuudelle on ensi arvoisen tärkeää. 

Metsien kehitykseen ja niiden rooliin energia- ja ilmastopolitiikassa liittyvän päätöksenteon tueksi tulisi kehittää myös uusia lähestymistapoja. Esimerkiksi maakäyttösektorille tulisi tuottaa hiilitaseskenaarioita, jotka nykyistä paremmin ottavat huomioon tutkimuksen, EU:n nielujen säilyttämisen pelisäännöt ja eri mallien antamat tulokset. Samanaikaisesti tulee vahvistaa metsien, maatalouden, ja koko maankäyttösektorin nielujen ja päästöjen tutkimusta ja tutkimustuloksia integroivien mallien kehitystä. 

Lisätietoja:  

Markku Kanninen 

professori, metsänhoito
Helsingin yliopisto
Ilmastopaneelin jäsen
markku.kanninen@helsinki.fi                   
puh. 02 941 581 33 

Tuomo Kalliokoski 

yliopistotutkija, INAR Ilmakehätieteiden keskus, HELSUS-Kestävyystieteen instituutti 
Helsingin yliopisto                  
tuomo.kalliokoski@helsinki.fi                          
puh. +358 50 448753

18.04.2024 9.39Finnveran Rahoitus ja kasvu -katsaus: Valtiontukikilpailu on Suomelle myrkkyä
17.04.2024 11.11MAN laajentaa eTruck-valikoimaa kolmesta yli miljoonaan vaihtoehtoon
17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 13.00Nimitykset: Juha-Matti Raatikainen Witraktorin liiketoimintajohtajaksi
16.04.2024 11.35Metsäteollisuus ry: Historiallisen korkeat kantohinnat - kaikelle puulle hyvä kysyntä
16.04.2024 11.11Trelleborg ja Mitas -renkaiden hintoihin korotuksia toukokuun alusta lukien
16.04.2024 11.00Metsäbiotalouden tiedepaneeli: Erot metsävaroissa ja niiden laskennassa mutkistavat EU:n yhteistä metsä- ja ilmastopolitiikkaa
16.04.2024 10.45Mikkeliin rakenteilla S ja V Variksen uusi Scania-palvelukeskus - avajaisia vietetään loppuvuodesta 2025
16.04.2024 10.00Uusi Dacia Duster sai Suomen hinnat
16.04.2024 9.00Nokian Renkaat esittelee Soil King VF -tuoteperheen suuritehoisille traktoreille

Siirry arkistoon »