Metsäkoneyrittäjä Hans Gummerus: "Koneiden uusi teknologia tehostaa puunkorjuuta"

13.02.2019 19.11

gumm2.jpg

Hans Gummerus Kannonkoskelta on nuoren polven metsäkoneurakoitsija, joka perusti yrityksensä Gummerus Forest Oy:n vuonna 2008 heti lukion ja armeijan käynnin jälkeen. 

(kuva: Hans Gummerus aloitti metsäkoneyrittäjänä 18-vuotiaana heti lukion ja armeijan käynnin jälkeen. Koneiden kehitystä hän seuraa tarkasti aitiopaikalta kuljettajan roolissa.) 

- Olin silloin 18-vuotias ja uravalinta oli selvä asia jo lapsesta. Edesmennyt isäni Jorma Gummerus aloitti metsäkoneurakoinnin vuonna 1974 Yhtyneille Paperitehtaille. Tämä yhteistyö jatkuu osaltamme katkeamattomana edelleen tänä päivänä UPM:n ja Viitaforest Oy:n välillä, missä olemme osakasyrityksenä, kertoo Hans Gummerus

Hyvää yhteistyötä

Vuonna 2006 perustettu Viitaforest Oy tarjoaa puunkorjuuta seitsemän ammattitaitoisen metsäkoneyrityksen voimin UPM Metsälle: vuodessa pyöreää puuta korjataan yli 400 000 kuutiota. Viitaforest Oy:n osakasyrityksiä ovat Gummerus Forestin lisäksi Koneyhtymä Veikko Pasanen ja pojat, Lahtinen Forest Oy, Metsäkone Honkoset Ay, Metsäkoneurakointi Välipakka, Moisio Forest Oy ja Puunkorjuu J. Valkeinen Oy. Aliurakoitsijoina toimivat lisäksi Koneurakointi Kananen Oy, Koneurakointi Pekka Närhi Ky ja Veli Paananen. 

Viitaforestin toimialuetta on pohjoinen Keski-Suomi: Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Pihtipudas, Viitasaari ja Keitele. Toimenkuvaan kuuluu myös saaripuun korjuu Keitelejärvellä ja lähialueen vesistöissä, mihin kanavia myöten pääsee. Konekalustoa Viitaforestin käytössä on tällä hetkellä 11 ketjua puunkorjuussa sekä 5 kaivuria maanmuokkauksissa. Viitaforestilla on palkattuna kaksi toimihenkilöä, jotka vastaavat yrityksen korjuuohjauksesta. Yhteensä osakasyrityksien palveluksessa on henkilöstöä nelisenkymmentä.

- Yhteistyö Viitaforestin osakasyritysten välillä sujuu mallikkaasti hyvässä hengessä ja toiminta on kaikin puolin tehokasta. Itse olen mieltynyt yhdellä koneketjulla operointiin; siinä saa omalla työpanoksella vaikuttaa vahvasti tekemiseen ja pystyy keskittymään koneella ajoon enemmän kuin hallinnollisiin asioihin. Alueellamme leimikkorakenne on hyvä joten saamme toimia noin 70 kilometrin säteellä kotoa eikä siirtojakaan tarvitse tehdä liikaa, toteaa Gummerus. 

gumm1.jpg

(kuva: Syksyllä 2018 Gummerus Forest Oy:lle tuli harvesteriksi uusi 8-pyöräinen John Deere 1170G varustettuna IBC-kärkiohjauksella. ”Kun kärkiohjaukseen tottuu ei enää tee mieli ajaa konetta missä joutuu itse käyttämään yletintä”, kommentoi Hans Gummerus.)

Kokemusta kaikista valtamerkeistä

Hans Gummeruksen isän ensimmäinen metsätraktori oli vuonna 1974 Ford ja sitten alkoi Valmetien aika; ensimmäinen harvesteri, nelipyöräinen 901 tuli ajoon 1980-luvun lopulla: 

- Timberjackeihin meillä siirryttiin 1990-luvun alussa ja ensimmäinen vihreä kone oli 1270 harvesteri. Itse aloitin harvesterihommat Komatsulla joita tuli sitten kaksi peräkkäin ja ajokoneina oli viimeiset kymmenisen vuotta Ponsseja. Viime syksyn FinnMetkon jälkeen harvesteriksi vaihtui uusi 8-pyöräinen John Deere 1170G ja nyt talvella kuormatraktoriksi tulee uusi John Deere 1210G, joista kaupat tehtiin John Deere Forestryn Herkko Saukkomaan kanssa.

Kertomuksesta voi päätellä että kokemusta on kertynyt johtavista metsäkonemerkeistä eikä yhteen väriin ole sitouduttu ”ikuisesti”.

- Yhden ketjun yrittäjänä ajaa itse paljon joten koneiden teknistä kehitystä saa seurata aitiopaikalta. Olemme tehneet kaikkien valmistajien kanssa hyvää yhteistyötä eikä konemerkin vaihtopäätöstä ole tehty koskaan kovin nopeasti eikä ikinä hätiköiden. John Deereen vaihtamisen perusteina oli tekninen edistyksellisyys ja erityisesti uudet innovatiiviset ratkaisut kuten IBC-kärkiohjaus ja kuormatraktoriin tuleva TimberMatic Kartat -järjestelmä. John Deeren G-sarjalaiset ovat lisäksi luotettavan ja tehokkaan koneen maineessa urakoitsijoiden keskuudessa. Tärkeä asia on tietenkin myös toimivat huoltopalvelut, perustelee Gummerus.   

Kärkiohjaus saa kiitosta

Haastatteluhetkellä joulukuun alkupuolella 2018 Gummeruksen John Deere 1170G -harvesterissa on käyttötunteja n. 900.

- Ajamme kahdessa vuorossa sekä motolla että ajokoneella. Tämä uusi John Deeren harvesteri on jo nyt vakuuttanut minut siitä että, konevalinta osui oikeaan. Pääsin nopeasti sinuiksi Deeren minivipujen kanssa ja myös koneen keskellä sijaitsevaan nosturiin alkaa tottua. 8-pyöräisenä kone on erittäin vakaa vaikka nosturina on pitkäpuominen CH6 11-metrin ulottuvuudella. Kouraksi valitsin John Deere H413 -mallin, mikä on sopivan kokoinen pitkän puomin päähän sekä meidän alueen puulle: teemme pääosin harvennuksia ja aukollakin puu on yleensä melko pientä. Toki kourassa riittää kapasiteettia isommallekin puulle jos niitä kohdalle osuu ja H413 prosessoi niin järeän puun kuin kouraan mahtuu. Rullina on kumitetut mutta silti aggressiiviset Moipu-rullat, jotka pitävät eivätkä jätä puuhun liikaa jälkiä. Mitalletulon voi tehdä vauhdikkaasti ja silti mittatarkkuudessä päästään aina yhtiön asettamiin vaatimuksiin. Ja kun tarkkuus pysyy kohdillaan niin ylimääräisiä kouralle hyppimisiä ei tarvitse ohjaamosta tehdä, mikä onkin todella viihtyisä ja hiljainen työpaikka, kertoo Gummerus.

John Deeren harvesterin IBC -kärkiohjaus on ainutlaatuinen metsäkonemaailmassa ja sen kehittämisestä Gummerus antaa valmistajlle ansaitut kehut: 

- Kun kärkiohjaukseen tottuu ei enää tee mieli ajaa konetta missä joutuu itse käyttämään yletintä. Kärkiohjaus helpottaa oleellisesti kuljettajan työtä ja antaa aikaa keskittyä vaikka puuvalintoihin kuin ylettimen käyttöön tai nosturin liikkeiden korjailuun. Ja minusta tuntuu että kärkiohjauksella on vaikutusta myös siihen että pysyy töissä virkeämpänä. Odotankin innolla kun saamme IBC:n talvella myös kuormatraktorikäyttöön samoin kuin TimberMatic Kartat -järjestelmän, mistä tulee olemaan varmasti apua koko korjuutyön tehostamisessa, toteaa Gummerus. 

gumm3.jpg

(kuva: Gummerus Forest Oy on osakasyrityksenä Viitaforest Oy:ssä, mikä korjaa puuta UPM Metsälle noin 400 000 kuutiota vuodessa seitsemän urakointiyrityksen yhteisvoimin pohjoisen Keski-Suomen alueelta. Gummerus Forestin koneketju tekee pääasiassa harvennushakkuita.)

24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön

Siirry arkistoon »