Mäntyöljy tulisi ensin käyttää korkeamman jalostusasteen tuotannossa

11.01.2019 10.03

risto-nasi.jpgRaumalaisen mäntyöljyjalostamon toimitusjohtaja Risto Näsi on yllättynyt MTK:n, 20.12 julkaisemasta, yksipuolisesta tulkinnasta olla noudattamatta EU:n suosittamaa jätehierarkiaa kun kyseessä on pohjoismainen määrällisesti rajallinen mäntyöljy.

”Biotalous ja kemianteollisuus ovat olleet jo vuosia Suomen viennin vetureita. Niiden kautta Suomessa on ajettu innovaatiota ja suuria investointeja, joilla edistetään biotuotteita, niiden kehitystä ja resurssitehokkuutta. Jätehierarkia tulisi nähdä positiivisena innovaation ja laajemman hyvinvoinnin luojana”, toimitusjohtaja Risto Näsi toteaa.

Metsäbiomassan kestävässä käytössä on huomioitava monta seikkaa aina raaka-aineen saatavuudesta sen vaihtoehtoiseen käyttöön. Tavoite on äärimmäisen tärkeä, mutta keinot niiden saavuttamiseen eivät ole optimaalisia.

Uusi EU-direktiivi, RED II nostaa polttoainejakelijoiden sekoitevelvoitetta merkittävästi päästövähennysten saavuttamiseksi. Korkeat sekoitevelvoitteet ja niiden täyttämättä jättämisen sanktiot ovat jyrkkiä. Päästövähennykset on kaavailtu saavutettavan liikenteen taakanjakosektorilla biopolttoaineiden kautta. Sallittujen biopolttoaineiden raaka-aineiden vaihtoehtoista käyttöä tai elinkaaren aikaisia ilmastovaikutuksia ei kuitenkaan ole huomioitu lainkaan.

Direktiivi kuitenkin huomioi myös, että jäsenvaltioiden tulisi noudattaa jätehierarkiaa (Artikla 3(2a)). Käytännössä tämä tarkoittaa, että raaka-aineet tulisi käyttää korkeimman mahdollisen jalostusasteen tuotantoon.

Suomessa on lähes satavuotiset perinteet mänty-, eli biokemian puolelta. Mäntyöljyn käyttö kemian puolella tuottaa fossiilisia kemiantuotteita korvaavia valmisteita, tuottaen lisätyöpaikkoja, suurempaa taloudellista arvoa kuin sen käyttö alemman tuotantoarvon polttoaineeksi. Korkean jalostusasteen myötä mäntyöljystä voidaan valmistaa mm. kolesterolia alentavia Benecol-tuotteita sekä Forchemin ja Hankkijan yhdessä kehittämää Progres® -rehua, joka voitti viime vuonna Kemianteollisuuden innovaatiopalkinnon. Rehulla voidaan korvata antibioottien käyttöä kotieläintuotannossa.

Jätehierarkian kautta jäsenvaltioita kehotetaan tekemään kokonaisvaltaisesti hyödyllisiä päästövähennyksiä ja panostamaan innovointiin sekä uusiin teknologioihin. Mikäli raaka-aineelle on olemassa olevaa vaihtoehtoista korkeamman jalostusasteen käyttöä, ei sitä tulisi ohjata raaka-ainemarkkinoita vääristävällä lainsäädännön keinoin muualle.  Korkea jalostusaste edistää innovaatioita ja tukee resurssitehokkuutta.

Euroopan Unionin Uusiutuvan energian direktiivi (RED II) saatiin viime vuoden lopulla päätökseensä pitkien neuvottelujen jälkeen. Avainasemaan nousivat metsäbiomassan kestävä käyttö ja puun kaskadikäyttö

28.03.2024 11.00Bensiinin keskihintojen nousu kiihtyi maaliskuussa 2024
28.03.2024 8.00Metsäalan kannattaa kohdata luontovaikuttajat ennakkoluulottomasti
27.03.2024 10.30Ranuasta kaavaillaan yli 120 tuulivoimalan tuulivoimapuistoa
26.03.2024 11.00Henry Äyräväinen nimitetty Nisula Forestin aluemyyntipäälliköksi
26.03.2024 10.00Markus Ritala nimitetty Sajas Groupin toimitusjohtajaksi
26.03.2024 9.00Kymmenen miljoonan tutkimushankkeessa kehitetään liikkuvien työkoneiden ja ihmisten yhteistoimintaa
26.03.2024 8.00Valmet toimittaa Valmet DNA -automaatiojärjestelmän Lostockin jätteenpolttolaitokselle Northwichiin Isoon-Britanniaan
25.03.2024 12.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
25.03.2024 11.45Päivittynyt Vito-mallisto on saatavana sekä taka- että nelivetoisina
25.03.2024 10.10Suomen metsäkeskuksen tulevaisuuskatsauksen mukaan metsähakkeelle riittää kysyntää jatkossakin

Siirry arkistoon »