Harvesterille uusi elämä koura- ja mittalaitepäivityksellä

18.12.2018 21.01

afm1.jpg

Anripuu Ay Varpaisjärveltä urakoi puuta Harvestialle yhdellä koneketjulla kotikunnan lisäksi Lapinlahden, Nilsiän ja Riistaveden alueilla. Viime keväänä päätettiin uuden koneen hankinnan sijaan päivittää hyvin palvellut harvesteri iskuun uudella kouralla ja mittalaitteella, mikä osoittautui järkeväksi ratkaisuksi.

(kuva yllä: Anripuu Ay:n uutena hankkima, vuosimallia 2011 oleva Eco Log 560 D -harvesteri päivitettiin uuteen iskuun uudella AFM 45 -kouralla ja Dasa Forester mittalaitteella. Kuvassa puuta vauhdilla tekee Lapinlahden metsissä kuljettaja Yrjö Saarelainen.)

Maataloustaustainen Jari Myöhänen aloitti metsätyöt 90-luvun lopulla traktoriharvesterilla.

- Ensimmäisen varsinaisen moton, Timberjackin, hankin vuonna 2000, mikä vaihtui sitten Logmaniin vuonna 2008. Tämän nykyisen käytössä olevan Eco Log 560 D:n ostin uutena vuonna 2011. Kolme vuotta sitten investoin käytettyyn Eco Log 574 C -kuormatraktoriin, mitä ennen ajohommat hoitui muiden urakoitsijoiden toimesta. Ajokonetta ajaa Jouni Koskela ja moton kuljettajana itseni rinnalla aloitti muutama viikko sitten Yrjö Saarelainen. Toisen kuljettajan palkkaaminen oli hyvä ratkaisu, ettei tarvi itse aivan kaiken aikaa ajaa harvesteria kun ei tässä enää ihan nuorikaan ole. Nyt ehtii vähän autella kotona vaimoa lihakarjatilamme askareissa, kertoilee Jari Myöhänen.

afm2.jpg

(kuva: Anripuu Ay:n yrittäjä Jari Myöhänen on tyytyväinen päätökseensä päivittää käytetty harvesteri uuteen iskuun.)

Harvesterille uusi elämä

Yli 13 500 tuntia ajetun Eco Log -harvesterin päivityksessä vaihdettiin Log Max 5000 -kouran tilalle uusi AFM 45 -koura ja Dasa 4 -mittalaite päivitettiin uuteen Windows 10 -pohjaiseen Dasa Forester -mittalaitteeseen. Lisäksi koneeseen vaihdettiin uusia niveliä, letkutuksia ym.

- Eco Log on vahva, teknisesti perusvarma harvesterin alusta ja olen pitänyt koneen hyvässä kunnossa - nyt remontin jälkeen sillä ajaa varmasti vielä samat tunnit kuin tähän asti. Mietin uutta kouravalintaa pitkään ja päädyin Jyväskylässä valmistettavaan AFM:ään. Minulla oli aikanaan Logmanissa hetken koekäytössä AFM 50 Corona -koura ja siitä kait asia lähti hautumaan. Keskustelin asiasta AFM-Forestin Jari Lääperin kanssa; uusi AFM 45 -koura vastasi odotuksia ja kun hintakin oli kohdillaan lähdimme toteuttamaan projektia. Kaupan toteutumisessa oli AFM:n aktiivisuus ja into yksi ratkaiseva tekijä, kehuu Myöhänen 25-vuotta harvesteripäitä valmistanutta kotimaista yritystä, jolta löytyy valtavasti teknistä osaamista ja apua kysymyksiin. 

afm4.jpg

(kuva: AFM-Forest on valmistanut harvesteripäitä Jyväskylässä jo 25 vuoden ajan. Kokemus näkyy edistyksellisessä suunnittelussa ja laadussa.)

Toimiva kokonaisuus

Anripuu Ay:n uudella AFM 45 -kouralla on tehty puuta lokakuun loppuun mennessä reilun 1000 tunnin ajan.

- Jo nyt voi sanoa että valinta oli onnistunut. Nopeakäyttöisessä AFM:n kourassa on suuri vetoteho ja terien muotoilu on hyvä; sillä onnistuu isojenkin sekä mutkaisten puiden teko. Meidän hakkuista noin 70 % on harvennuksia ja loput päätehakkuita. AFM 45 on tehokas harvennuksilla missä seassa on aina isojakin runkoja. Teräsrakenteiden kestävyyden näyttää aika mutta niiden suunnittelua kun tutkii niin uskon että siinä ei tule olemaan ongelmia. Letkuja ei ole mennyt vielä yhtään sillä niiden vedot on tehty järkevästi ja oikein mitoittaen, analysoi Myöhänen. 

afm5.jpg

(kuva: AFM 45 on tehokas harvennuksilla ja myös isolla puulla. Anripuun koura on varustettu kestävillä TP-rullilla, mitkä pitää hyvin ja paineet saa pitää pieninä.)

Yksi tärkeimmistä asioista harvesteripäässä on tietenkin sen mittatarkkuus: 

- AFM 45 -kouralla olemme päässeet hyvään tarkkuuteen mikä ylittää mittavaatimukset. Itse mittalaite, täysin uudistunut Dasa Forester pelaa hyvin ja valmistaja voi etähallita sitä Ruotsista. Dasa ansaitseekin kiitokset siitä miten he palvelevat asiakasta ja kuuntelevat tarpeita mittalaitteen osalta, niin että se saadaan pelaamaan optimaalisesti kouran kanssa. Meidän mittalaitteeseen on tehty etähallinnan kautta lukuisia päivityksiä ja muutoksia mm. kouran säätöarvoihin ja -alueisiin, raportointiin sekä itse tietokoneen toimintaan.

afm6.jpg

(kuva: Anripuu aloitti ajokonehommat kolme vuotta sitten. Jouni Koskela vastaa Eco Log 574 C -kuormatraktorilla siitä että puut saadaan laaniin.)

23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Liikevoitto jäi heikoksi
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön
22.04.2024 8.55MAN käynnistää autonomisen kuorma-auton koeajot liikenteessä
21.04.2024 12.00Uusiutuvan dieselin käyttö raidekuljetuksissa pienentää WISA-vanerien hiilidioksidipäästöjä neljänneksen
21.04.2024 9.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
20.04.2024 17.00JENZ - synonyymi hakkurille on myös murskain

Siirry arkistoon »