Metsäpeurat siirtyvät Kainuussa talvilaitumilleen - olethan tarkkana liikenteessä!

02.12.2018 11.01

peurat1.jpg

Kuhmossa liikkuvien autoilijoiden kannattaa olla lähiviikkoina tavallistakin valppaampina, sillä pakkasjakso ja lumentulo ovat saaneet Kainuun metsäpeurat liikkeelle. Riskialttiita paikkoja löytyy eri puolilta Kuhmoa.

Metsäpeurojen elinympäristövaatimukset vaihtelevat vuodenkierron mukana. Kesällä tavallisesti piilottelevaa erämaaelämää viettävät eläimet hakeutuvat talveksi jäkälikkökankaille ja luppokuusikoihin. Vaellusmatkat ovat joskus pitkiä, ja niiden varrelle mahtuu monta tietä ylitettäväksi.

Luonnonvarakeskus seuraa metsäpeurojen muuton edistymistä ja talvilaidunten sijaintia satelliittipantoja kantavien peurojen avulla. Tähän aikaan vuodesta metsäpeurat ovat jo ehtineet kerääntyä isoihin laumoihin eli tokkiin, joten pannoitettujen yksilöiden sijainti paljastaa myös lajitovereiden liikkeet.

Kuhmossa autoilevien kannattaa nyt olla tarkkana. Erityisen riskialttiita paikkoja löytyy Sotkamontieltä Kuhmon ja Jämäksen väliltä ja Nurmestieltä Särkijärven lähialueelta. Myös Pohjoispuolentiellä Hietaperän kohdilla sekä Lentiirantiellä kannattaa hellittää kaasujalkaa.

Liikenne merkittävä uhka metsäpeuralle

Peurakolareista aiheutuu onneksi harvoin henkilövahinkoja, mutta metsäpeurakantaa onnettomuudet verottavat.

– Liikenne on suden saalistuksen jälkeen merkittävin aikuisten metsäpeurojen kuolleisuuden aiheuttaja, kertoo tutkija Antti Paasivaara Luonnonvarakeskuksesta.

Metsäpeurakolareiden ennaltaehkäisyyn pureudutaan Metsähallituksen koordinoimassa MetsäpeuraLIFE-hankkeessa. Vuonna 2019 työnsä aloittava asiantuntijaryhmä ryhtyy kehittämään eri viranomaisten välistä yhteistyötä, jotta ajallisesti ja alueellisesti muuttuvaan metsäpeurakolaririskiin pystyttäisiin reagoimaan mahdollisimman tehokkaasti.

Metsäpeurakolarista tehtävä ilmoitus viranomaisille

Kuten suurpeto- tai hirvikolaristakin, on törmäyksestä metsäpeuran kanssa ilmoitettava hätäkeskukseen. Ilmoitus on syytä tehdä, vaikka ajoneuvolle ei olisi tapahtunut näkyviä vahinkoja, sillä eläin on voinut loukkaantua vakavasti.

Ilmoituksen perusteella poliisi tekee virka-apupyynnön (suurriistavirka-apu; SRVA), ja vapaaehtoiset metsästäjät tarkistavat kolaripaikan. He jäljittävät ja tarvittaessa lopettavat loukkaantuneen eläimen, ja huolehtivat ruhon pois tiealueelta. Jäljitystehtävän onnistumiseksi on erittäin tärkeää merkitä onnettomuuspaikka selkeästi maastoon, mikäli eläin on kadonnut kolaripaikalta.

18.04.2024 9.39Finnveran Rahoitus ja kasvu -katsaus: Valtiontukikilpailu on Suomelle myrkkyä
17.04.2024 11.11MAN laajentaa eTruck-valikoimaa kolmesta yli miljoonaan vaihtoehtoon
17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 13.00Nimitykset: Juha-Matti Raatikainen Witraktorin liiketoimintajohtajaksi
16.04.2024 11.35Metsäteollisuus ry: Historiallisen korkeat kantohinnat - kaikelle puulle hyvä kysyntä
16.04.2024 11.11Trelleborg ja Mitas -renkaiden hintoihin korotuksia toukokuun alusta lukien
16.04.2024 11.00Metsäbiotalouden tiedepaneeli: Erot metsävaroissa ja niiden laskennassa mutkistavat EU:n yhteistä metsä- ja ilmastopolitiikkaa
16.04.2024 10.45Mikkeliin rakenteilla S ja V Variksen uusi Scania-palvelukeskus - avajaisia vietetään loppuvuodesta 2025
16.04.2024 10.00Uusi Dacia Duster sai Suomen hinnat
16.04.2024 9.00Nokian Renkaat esittelee Soil King VF -tuoteperheen suuritehoisille traktoreille

Siirry arkistoon »