Yhteystiedot

Metsäalan Ammattilehti
Vironkatu 9,
00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi
Puh. 050 412 9030

Kävijälaskuri (1.1.2009 alkaen)

Käyntejä kotisivuilla:11449441 kpl

Uutiset (päivittyy 24h/vrk)

22.1.2019 15:00Ford esitteli uuden Mondeon ja Mondeo Hybrid WagoninLue lisää »22.1.2019 14:55Järvileasingin vahva kasvu jatkuuLue lisää »22.1.2019 14:20Metsäkonevalmistaja Logsetilla historiansa paras vuosiLue lisää »

Uutiset (päivittyy 24h/vrk)

22.1.2019 15:00Ford esitteli uuden Mondeon ja Mondeo Hybrid WagoninLue lisää »22.1.2019 14:55Järvileasingin vahva kasvu jatkuuLue lisää »22.1.2019 14:20Metsäkonevalmistaja Logsetilla historiansa paras vuosiLue lisää »

Venäjän puunkorjuu vahvassa vedossa - maailman suurin CTL-metsäkonemarkkina

Share |
22.10.2018 20:01

jaakko1.jpg

Venäjä kasvoi viime vuonna maailman suurimmaksi CTL -metsäkonemarkkinaksi; arvioiden mukaan uusien koneiden myyntimäärä oli yhteensä noin 680 konetta. Perinteisesti Ruotsi on ollut suurin markkina ja Suomi kakkonen mutta nyt näyttää siltä, että Venäjän toimitusmäärät jatkavat edelleen kasvuaan 2018. Kysyntä on vahvaa ja myyntiä jarruttaa ainoastaan johtavien metsäkonemerkkien valmistuskapasiteetti ja melko pitkiksi venyneet toimitusajat, sillä koneiden kysyntä on globaalisti erittäin korkealla tasolla. 

(kuva yllä: Venäjältä korjattiin viime vuonna arvioiden mukaan puuta  n. 200 miljoonaa kuutiota josta suurin osa teollisuuskayttoon; kuva savotalta Kauko-Idästä.)

Venäjän CTL-metsäkonemyynnin kasvu ei ole noussut tyhjästä vaan maahan on myyty viimeisen vuosikymmenen aikana keskimäärin noin 400 konetta vuodessa. 

- Nyt tapahtunut kasvu näyttää olevan pysyvää eli Venäjän markkina saattaa olla jatkossakin korkeammalla tasolla, mikäli metsäteollisuustuotteiden maailman markkinoilla ei tapahdu radikaaleja muutoksia. Suuressa maassa mikä omaa valtavat metsävarat on todella paljon potentiaalia jopa merkittävään konemyynnin kasvuun tulevaisuudessa, uskoo Ponsse OOO:n toimitusjohtaja Jaakko Laurila.

jaakko2.jpg

(kuva: Kuvassa Ponssen koneita junassa kohti itää.)

Puutuotteiden vienti vetää ja oma käyttö kasvaa

Venäjältä korjattiin viime vuonna arvioiden mukaan puuta  n. 200 miljoonaa kuutiota josta suurin osa teollisuuskayttoon, mikä tarkoittaa yli kolminkertaista määrää Suomen ennätyslukuihin verrattuna.

- Puusta menee vientiin eri muodoissa yli puolet ja siitä noin 60 % Kiinaan, mikä on ylivoimaisesti merkittävin vientimaa. Kiinan puutuotteiden kysyntä on pysynyt korkealla ja hinnat hyvinä, millä on merkittävä vaikutus Venäjän metsäkonemarkkinaan varmasti pitkälle tulevaisuudessakin. Mutta myös maan oma metsäteollisuus on hyvässä vedossa sillä mm. sahatavaran, sellun, paperin ja pakkausmateriaalien käyttö vain kasvaa - myös puurakentaminen lisääntyy koko ajan. Eli Venäjä ei ole missään nimessä vain Kiinaan puuta vievä maa vaan oma käyttö on merkittävää ja suuria vientimarkkinoita on muitakin, muistuttaa Laurila.

jaakko3.jpg

(kuva: Venäjä on todella suuri maa ja sen metsävarat valtavat. Maan oma metsäteollisuus on hyvässä vedossa ja vienti kasvaa koko ajan joten alan tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta.)

Puusta maksettu hinta - erityisesti Aasian vientimarkkinoilla - on ollut jo pitkään korkealla ja viime aikoina jopa nousussa myytiin sitten pyöreää puuta, sahatavaraa tai paperituotteita ym. Pyöreän puun vientiin tekee kuitenkin oman haasteensa jatkuvasti elävät tullimaksut ja valtion politiikka.

- Hakkuut on viimeaikoina pyritty maksimoimaan, niin että pystytään vastaamaan kovaan kysyntään ja tekemään rahaa korkeiden hintojen markkinoilla. Ja pitää ottaa huomioon että Venäjällä kantohinnat ovat todella alhaiset ja lähes täysin stabiilit verrattuna vaikka Suomeen. Puusta maksetaan yleisesti pari euroa kuutio, mutta hakkuualueet ovat usein kaukana, kuljetusmatkat pitkät ja teitä ym. infraa joudutaan rakentamaan. Jos metsäalueet sijaitsevat logistisesti hyvässä paikassa lähellä jalostuslaitoksia, saattaa kantohinta olla jopa 10-15 euroa kuutio. Hakkuusopimukset on tehty pitkiksi ajoiksi, joten vaikka puusta saadaan kovaa hintaa niin kantohintaan se ei juurikaan vaikuta. Näin ollen tällä hetkellä puunkorjuu ja erityisesti puukauppa ovat todella tuottavia liiketoimintoja, sanoo Laurila.

Viime aikoina Venäjän öljy- ja kaasuteollisuus on piristynyt entisestaan mikä näkyy maassa lähes kaikessa; myös metsäkonekaupassa.

- Isot öljy- ja kaasuputki ym. hankkeet merkitsevät usein myös suuria hakkuita joihin tarvitaan tehokkaita metsäkoneita, samoin kuin kaivospuolen projekteissa, toteaa Laurila.

jaakko5.jpg

(kuva: Venäjällä Ponsse toimii noin 100 oman ja 400 dealerien ammattilaisen voimin; kuva viimeksi pidetyiltä dealerpäiviltä Krasanoyarskista kesäkuulta. Yhteensä Ponssella on 10 jälleenmyyjää sekä hyvin omistautunut ja ammattitaitoinen henkilöstö Venäjallä.)

Ponsse vahvana Venäjällä

Ponsse on saavuttanut vahvan roolin Venäjän metsäkonemarkkinoilla; viime vuosina myydyistä uusista tavaralajin metsakoneista 30-40 % on ollut vuosittain Ponsseja. 

- Aktiivikäytössä on jo lahes pari tuhatta Ponssen konetta ja olemme onnistuneet rakentamaan toimivat huolto- ja varaosapalvelut tärkeille hakkuualueille laajasti eri puolille suurta maata. Myös kuljettaja- ja mekaanikkokoulutus on erittäin tärkeässä roolissa ja siinä olemme tehneet jo pitkään hyvää yhteistyötä asiakkaidemme ja partneriemme kanssa. Venäjällä operoivat korjuuyritykset ovat pääsääntöisesti erittäin kehittyneitä ja operointi on todella ammattimaista ja kustannustehokasta. Urakointiyritykset myös markkinoivat itseään yhä aktiivisemmin ja hakevat uusia toimintamalleja joten kehitys on jatkuvaa. Maailmanlaajuisesti kaikista tuottavimmat ja tehokkaimmat koneketjut taitavat löytyä nykyisin Venäjältä, sanoo Laurila.

jaakko6.jpg

(kuva: Ponsse OOO:n toimitusjohtaja Jaakko Laurila (oik.) ja Ponssen hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgrén (vas.) sekä Vuoden 2018 Dealer-yhtiö Venäjällä - Remtehnikan edustajat, joka valittiin myos koko Ponssen parhaaksi dealeriksi vuonna 2017.)

Suosituimmat Ponssen mallit ovat Venäjällä Ergo -harvesteri ja Buffalo -kuormatraktori.

- Yritykset pyrkivät käyttämään mahdollisimman paljon samoja konemalleja mikä helpottaa varaosa ym. toimintoja. Viime aikoina ollaan menty koko ajan suurempiin koneisiin, joten esimerkiksi Elephant ja Elephant King -kuormatraktoreiden sekä Bear -harvesterin myynti on kasvanut, kertoo Laurila.

jaakko7.jpg

(kuva: Kuvassa on Ponssen uuden huippumodernin koulutuskeskuksen rakennustyömaa Pietarissa; keskus valmistuu ensi keväänä. Lisäksi Ponssella on meneillään eri puolilla Venäjä 3 uuden huoltokeskuksen investointi ja lisäksi useita dealerien omia projekteja paikallisen kone- ja varaosahuollon kehittämiseksi.)

Irto harvesteripäiden markkina vetää

Irto harvesteripäiden myynnissä Ponsse on tehnyt viime vuodet paljon töitä Venäjänkin markkinoilla.

- Meillä on omassa organisaatiossa yksi henkilö joka keskittyy pelkästään irtopääkaupan kehittämiseen. Myydyimmät mallit ovat H7HD ja H8HD sillä Venäjällä hakataan aika harvoin todella isoa puuta; toki myös järeitä HS10 -kouria myydään. Kaivuukonealustaisten harvestereiden myynti on kasvanut Venäjällä myos viime vuosina ja tänäkin vuonna niitä myydään jo useampi sata. Tähän on vaikuttanut osaltaan myös CTL-pyöräkoneiden pidentyneet toimitusajat. Ponssella on erittäin hyvät HD -mallit kaivukoneasennuksiin ja teemme tiivistä yhteistyötä johtavien kaivukonevalmistajien kanssa. Markkinaosuutemme saattaa nousta tänä vuonna lähes 40 %:iin, laskeee Laurila.

jaakko9.jpg

(kuva: Kaivuukonealustaisten harvestereiden myynti on kasvanut Venäjällä myos viime vuosina ja tänäkin vuonna niitä myydään jo useampi sata. Ponssen markkinaosuus irto harvesteripäissä on todella suuri.)

jaakko8.jpg

(kuva: Ponsse Ergoilla hakataan monilla alueilla Venäjällä yli 100 000 kuoretonta mottia puuta vuodessa; kiitos tehokkaiden koneiden ja organisaatioiden.)

22.01.2019 15:00Ford esitteli uuden Mondeon ja Mondeo Hybrid Wagonin
22.01.2019 14:55Järvileasingin vahva kasvu jatkuu
22.01.2019 14:20Metsäkonevalmistaja Logsetilla historiansa paras vuosi
22.01.2019 14:17Volkswagen Hyötyautot ja autourheilun SM-sarjat jatkavat monivuotista yhteistyötään
22.01.2019 14:12Metsä Board jälleen parhaalle A-tasolle CDP:n Climate- ja Water-ohjelmissa
22.01.2019 14:00Audi Q3 Launch Edition -malliston myynti alkoi Suomessa
22.01.2019 13:54Nissan Qashqai oli vuoden 2018 myydyin automalli Suomessa
22.01.2019 10:40Koneurakointi- ja korjaamopalveluyritys Metsoharju varmistaa aukottomat ajopäiväkirjat automaattisella ratkaisulla
22.01.2019 10:22MP-messut täyttää motoristin viikonlopun 1.-3.2.2019 Messukeskuksessa Helsingissä
22.01.2019 10:01Etelä-Suomen alue-ekologista verkostoa ajantasaistetaan - vaikuta ehdottamalla arvokkaita luontokohteita

Siirry arkistoon »