Yhteystiedot

Metsäalan Ammattilehti
Vironkatu 9,
00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi
Puh. 050 412 9030

Kävijälaskuri (1.1.2009 alkaen)

Käyntejä kotisivuilla:12686073 kpl

Uutiset (päivittyy 24h/vrk)

25.4.2019 19:00KiesiTech: Urakoinnin kokemukset näkyy innovatiivisissa tuotteissaLue lisää »25.4.2019 15:22Renault Trucks Master Red EDITION - uusi kevyt hyötyajoneuvoLue lisää »25.4.2019 13:01Veho Ylästön kevätpäivä huomenna perjantaina 26.4.2019Lue lisää »

Uutiset (päivittyy 24h/vrk)

25.4.2019 19:00KiesiTech: Urakoinnin kokemukset näkyy innovatiivisissa tuotteissaLue lisää »25.4.2019 15:22Renault Trucks Master Red EDITION - uusi kevyt hyötyajoneuvoLue lisää »25.4.2019 13:01Veho Ylästön kevätpäivä huomenna perjantaina 26.4.2019Lue lisää »

Lakimuutoksella positiiviset vaikutukset matkailuautokauppaan

Share |
19.10.2018 17:11

lapis1.jpg

Autoverosta vapautettujen matkailuautojen suosio ei näytä hiljenevän. Lisäpotkua myynnille antaa vihdoinkin voimaan astunut lakimuutos, mikä toi tervetulleet ja ennalta odotettua vähäisemmät muutokset matkailuauton vaatimuksiin. Vierailimme helsinkiläisellä Verhoomo Sorsa Oy:lla tutustumassa kuinka Iveco Daily umpipakettiauto muuttuu aihiosta ammattikäyttäjien suosimaksi matkailuautoksi.

(kuva yllä: Iveco Daily matkailuauto on iso ja todella monikäyttöinen. Tilavan ja hyvin varustellun matkustamon lisäksi kuormatilaa on tarjolla 3,4 metriä missä korkeutta 1,9 metriä.) 

Heinäkuun 1. päivä astui voimaan kauan odotettu ja ennalta runsaasti keskustelua herättänyt matkailuautoja koskeva lakimuutos, mikä lopulta toi ennalta odotettua vähäisemmät muutokset matkailuauton vaatimuksiin ja vähimmäisvarusteisiin. Vireillä ollut ehdotus kiinteästä vesipisteestä ymmärrettiin lainsäätäjän puolelta tarpeettomaksi. Sen sijaan kiinteä kylmäsäilytystila eli käytännössä jääkaappi nostettiin pakolliseksi varusteeksi. Se on hyvin perusteltua jo pelkästään terveydellisistä syistä. 

Seuraavassa lyhyesti keskeisimmät uuden lakiasetuksen tuomat muutokset autoverovapaan matkailuauton vaatimuksiin:

1.7.2018 ja sen jälkeen ensirekisteröity M1-luokan matkailuauto voidaan luokitella autoverosta vapaaksi ajoneuvoksi, jos omamassa on vähintään 2500 kiloa ja auton majoitustilan sisäkorkeus on vähintään 1,85 metriä alueella, jonka leveys on vähintään 0,4 metriä ja pituus vähintään 1,3 metriä auton pituussuunnassa mitattuna. Lisäksi ajoneuvolain 22 §:ssä säädettyjen varusteiden, kuten esimerkiksi makuupaikkojen ja keittomahdollisuuden lisäksi auton majoitustilojen varustukseen tulee sisältyä tukevasti kiinnitetty kylmäsäilytystila ja majoitustilan lämmitin (Autoverolaki 21§).

Ennen 1.7.2018 ensirekisteröidyn M1-luokan matkailuauton vaatimukset ovat ennallaan eli omamassa on vähintään 1 875 kiloa ja auton sisäkorkeuden tulee olla vähintään 1,90 metriä alueella, jonka leveys on vähintään 0,4 metriä ja pituus vähintään 40 prosenttia asunto-osan pituudesta (ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista annetun asetuksen 17 §:n 3 mom., 703/1998) ja ajoneuvossa on ajoneuvolain 22 §:ssä säädetyt varusteet.

Uuden lain ansiosta entistä useampi automalli sopii nyt sisäkorkeuden puolesta matkailuautoaihioksi. Toisaalta 1,3 metrin sisäpituusvaatimus tarkoittaa useissa automalleissa väliseinän vientiä entistä taaemmaksi tai ainakin yhden istumapaikan vähentämistä sohvapenkistä, jotta ns. käytäväsääntö täyttyy. Makuupaikkojen, säilytystilojen ja keittomahdollisuuksien osalta laki säilyi ennallaan. Uutena vaatimuksena lisätty majoitustilojen lämmitin on lukeutunut jo vuosia useimpien matkailuautojen varusteisiin. Järkevästi ja tarpeeksi tehokkaan invertterin, jääkaapin ja mikroaaltouunin avuin umpipakettiautosta muutettu matkailuauto puolustaa entistä paremmin paikkaansa alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan.

lapis3.jpg(kuva: Keinonahka päällysteiset istuimet ovat kotimaista valmistetta. Vakioasettelussa istuinpaikkoja on neljä rinnakkain. Uuden lakimuutoksen myötä istuimien määrää vähennetään yhdellä. Se tuo uusia mahdollisuuksia makuutiloihin kulkuun.)

Tilaa ja mukavuutta

Iveco Daily on yksi markkinoiden suosituimmista, mutta myös yksi tilavimmista matkailuautovaihtoehdoista. Iveco Suomen yhdessä Verhoomo Sorsan kanssa toteuttama matkailu-/retkeilyautokonsepti on saavuttanut konstailemattomalla toteutuksellaan ja kilpailukykyisellä hinnoittelullaan laajaa suosiota asiakkaiden keskuudessa. 

- Konsepti on osoittautunut varsin onnistuneeksi sekä valittujen materiaalien että perusratkaisujen osalta. Markkinoiden parhaimmistoon lukeutuvat sisätilat tarjoavat ensiluokkaiset puitteet myös asiakaskohtaisiin räätälöinteihin. Iveco on ottanut jo Daily-mallistoa suunniteltaessa huomioinut sen mahdollisuuden että auton rakenteisiin saatetaan kiinnittää erilaisia seinä- ja hyllyratkaisuja sekä rakenteisiin eristemateriaalia. Näin aihion varustelu matkailuautoksi sujuu nopeasti, mutta myös kustannustehokkaasti, mikä on tuonut runsaasti asiakkaita Dailyn pariin sekä yritys- että yksityisasiakkaiden puolelta, kertoo Raimo Haavikko Ivecolta.

Nyt koeajettava Iveco Daily 35-180 sisältää yleisimmin valitut varusteet. Istuinpaikat löytyy kuljettajan lisäksi viidelle matkustajalle. Vielä vanhan säännön mukaan rakennettu auto tarjoaa runsaat tilat ja huippuluokan mukavuuden. 

-  Rakenteilla olevissa uuden säännön mukaan valmistuvissa Dailyissä jalkatilaa on vielä täs- täkin enemmän, mutta vierekkäisten istuimien määrä vähenee yhdellä. Toisaalta runsaat sisätilat jättävät mahdollisuuden istuimien järjestyksen muuttamiseen, vaikka nyt on huomioon otettava myös jääkaapin tarvitsema tila, Haavikko toteaa.

lapis4.jpg(kuva: Matkailuauton varustelu käynnistyy sisustan purkutöillä. Seuraavaksi kaikki ulkopellit eristetään sisäpuolelta ja lisätään tarvittavat sähköt.)

Käytännölliset ratkaisut

Helsingin Malmilla toimipaikkaansa pitävä Verhoomo Sorsa Oy tunnetaan korkealaatuisista autoverhoilu- ja varustelutaidoistaan, mikä näkyy nyt koeajettavassa Iveco Finlandin esittelyautossa hyvin kulutusta kestävinä materiaalivalintoina ja lopppuun saakka vietynä viimeistelynä. Sekä matkustamon että kuormatilan valaistukset ja lisälämmitimen käyttö sujuu auton ulkopuolisten lisävalojen ja työvalojen ohella taustapeilin viereen viedystä kosketusnäytöstä. CAN-väylään voidaan tarvittaessa lisätä myös muita asiakkaan toivomia toimintoja.

180 hevosvoimaisella moottorilla ja 8-vaihteisella automaattivaihteistolla varustetun Iveco Dailyn kulkupuoli on sujuvaa ja kaikin puolin miellyttävää.

Matkailuautossa pitää tarvittaessa pystyä nukkumaan. Dailyssä tarkoitusta varten oleva laveri taittuu näppärästi esiin takimmaisen istuinrivin selkänojan takaa. Makuulaverin pohja on sivuikkunoiden tasossa, jotka saa peiteltyä ikkunoiden pieliin vietyjen verhojen avuin. Ilman patjaa matkaan lähteneelle kovan laverin päällä vietetystä yöstä saattaa muodostua ikimuistoinen.

Pitkän tavaran kuljettamista silmälläpitäen väliseinän alaosaan on tehty leveä, kuormatilan puolelta avautuva luukku, mikä helpottaa vaikkapa tikkaiden sovittamista takimmaisten istuimien alle. 

Kuormatila on kauttaaltaan verhoiltu ja valaistus hoituu tehokkaiden led-valojen voimin. Valot saa kytkettyä päälle joko taustapeilin yhteyteen viedystä väyläohjaimesta tai kuormatilan kulmaan viedystä kytkimestä. Myös auton katon takareunaan asennetut tehokkaat led-lisävalot toimivat edellämainitulla tavalla.

mobis1.jpg

Mediamobiilista hyvät kokemukset

Ammattilehdellä on käytössään järjestyksessään jo toinen nyt koeajettavan kaltainen Iveco Daily Mediamobiili. Ensimmäinen oli Euro 5- ja nykyinen, noin vuosi takaperin hankittu Euro 6 -päästötason moottorilla. Positiivisia käyttökokemuksia mallista on kerääntynyt jo reilun 100 000 km taipaleelta. 

Yhteenvetona voidaan sanoa että Iveco Daily on sekä hankinta- että käyttökuluiltaan erittäin yrittäjäystävällinen. Suuri kori tarjoaa reilusti tilaa ja kantavuutta. Pitkäaikainen polttoaineenkeskikulutuslukema on hieman 10 litran yläpuolella, mikä on tämän kokoiselle ja automaattivaihteistolla varustetulle autolle kelvollinen lukema. Ammattilehti suosittelee!

25.04.2019 19:00KiesiTech: Urakoinnin kokemukset näkyy innovatiivisissa tuotteissa
25.04.2019 15:22Renault Trucks Master Red EDITION - uusi kevyt hyötyajoneuvo
25.04.2019 13:01Veho Ylästön kevätpäivä huomenna perjantaina 26.4.2019
25.04.2019 9:06Marcus Grönholmin rallicrosstalli matkaa Volvo kuorma-autojen voimin
25.04.2019 9:02Kotimaisen raakapuun käyttö uuteen ennätykseen 2018
24.04.2019 14:55IVECO näyttävästi esillä Kuljetus&Logistiikka messuilla
24.04.2019 12:34VTT kehitti luonnonmateriaaleista tehokkaan palonsuojapinnoitteen
24.04.2019 10:42Bioenergia-ala: Harvennus- ja hoitorästit liikkeelle
24.04.2019 8:44Vertailu moottoripyörien vakuutuksista: Bonusten kertymisessä ja alenemisessa isoja eroja
24.04.2019 8:39Tun­nustus­pal­kin­non saa­nut pro­fes­so­ri Rai­mo Alén on ke­hit­tä­nyt hii­li­neut­raalia bio­mas­san ja­los­ta­mista

Siirry arkistoon »