Yhteystiedot

Metsäalan Ammattilehti
Vironkatu 9,
00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi
Puh. 050 412 9030

Kävijälaskuri (1.1.2009 alkaen)

Käyntejä kotisivuilla:9371700 kpl

Uutiset (päivittyy 24h/vrk)

14.8.2018 15:01Digitaalinen Siirrot.fi -palvelu tehostaa nyt metsäkoneiden siirtoa ja tuo elinvoimaa maaseudulleLue lisää »14.8.2018 8:00VTT kehittää metsänarviointiin ja puunkorjuuseen digitaalisia apuvälineitäLue lisää »13.8.2018 14:35DAF esittelee uuden 3D kuorma-autojen kokoonpano-ohjelmanLue lisää »

Uutiset (päivittyy 24h/vrk)

14.8.2018 15:01Digitaalinen Siirrot.fi -palvelu tehostaa nyt metsäkoneiden siirtoa ja tuo elinvoimaa maaseudulleLue lisää »14.8.2018 8:00VTT kehittää metsänarviointiin ja puunkorjuuseen digitaalisia apuvälineitäLue lisää »13.8.2018 14:35DAF esittelee uuden 3D kuorma-autojen kokoonpano-ohjelmanLue lisää »

Maanmuokkausta metsään kehitetyllä kaivukoneella

Share |
29.07.2018 17:01

kuokka1.jpg

Maanmuokkaus on osa metsän uudistustoimia. Hakkuun jälkeen metsänpohjalta paljastetaan kivennäismaata, jolloin istuttaminen ja kylvö helpottuvat ja taimi lähtee paremmin kasvuun sille otollisella kasvupaikalla. Yleisimmin metsämaanmuokkaus suoritetaan mätästyksenä tai laikutuksena kaivukoneella, mikä on varustettu tarkoitukseen soveltuvalla muokkauskauhalla. Metsä-Multia Oy aloitti metsämaanmuokkausten tekemisen itse vuonna 2015 ja tänä päivänä toiminta on tärkeä osa asiakkaille tarjottavaa kokonaispalvelua. 

(kuva yllä: Metsä-Multia Oy palvelee asiakkaitaan laajasti ja metsämaanmuokkaus on tullut osaksi kokonaisurakointia. Keväällä 2018 investoitiin kahteen uuteen Volvo -kaivukoneeseen joista kuvassa oleva Volvo ECR145 on varustettu joustavalla Nisula Flex 18 -alustalla, mikä parantaa oleellisesti kaivukoneen ominaisuuksia metsäkäytössä.)

Metsä-Multia Oy tunnetaan kokonaisvaltaisesta palvelusta, pitävistä aikatauluista ja yli neljän vuosikymmenen mittaisesta historiasta. Kasvava yritys työllistää tällä hetkellä noin 80 metsäalan terävinta ammattilaista päätoimialueen ollessa keskeisessä Suomessa - asiakkaita ovat useat metsäteollisuuden yritykset ja organisaatiot. Metsä-Multian käytössä on yli neljäkymmentä nykyaikaista metsäkonetta ja muuta kalustoa. Huolto-, korjaamo- ja toimitilat sijaitsevat aivan Multian keskustassa, Keski-Suomessa.

- Koneellinen puunkorjuu muodostaa toiminnastamme ison osan; rinnalle on noussut puunkorjuun tukitoimia ja metsänhoitopalveluita. Palvelukokonaisuuteemme kuuluukin tänä päivänä korjuun lisäksi koko puun kierto eli maanmuokkaukset, istutukset, raivaukset, energiapuunkorjuut ja metsälannoitukset, kertoo Metsä-Multia Oy:n Aki Laaja.

kuokka2.jpg

(kuva: Metsä-Multian kuljettaja Tuomas Saarinen teki hakkuualueen mätästystä toukokuun lopulla Petäjäveden lähettyvillä. - Nisula Flex 18 -alusta on näyttänyt etunsa heti alusta lähtien erityisesti kovemmalla maalla, missä se pitää koneen mahdollisimman suorassa sekä tasaa kuljettajaan kohdistuvat jyrkät liikeet ja rytkytyksen. Jo nyt voin todeta että alusta säästää todella paljon kuljettajaa ja tehostaa työskentelyä, sanoo Saarinen.)

Maanmuokkaus osa palvelukokonaisuutta

Metsämaanmuokkausta Metsä-Multia tekee neljällä omalla kaivukoneella ja lisäksi käytössä on neljä yhteistyökumppaneiden kaivukonetta. 

- Kokonaisurakointi on koko ajan laajentunut ja metsämaanmuokkaus on tullut osaksi puunkorjuusopimuksia metsänistutuksen ohella. Hankimme hiljattain metsäalustaisen Volvo EC 140:n ja Nisula Flex 18 -alustalla varustetun Volvo ECR145:n muokkaustoimintaan. Töitä on kaivukoneille läpi sulan ajan ja talvella niiden kuljettajat työllistyy muissa tehtävissä. Muokkaustyö kaivukoneella on kivien ja kantojen keskellä sekä pehmeissä paikoissa kuljettajalle haastavaa puuhaa ja halusimme kokeilla tuoko uusi Flex -alusta helpotusta työhön, sanoo Laaja. 

kuokka3.jpg

(kuva: Nisula Flex 18 on ajon aikana joustava telakoneen monikäyttöalusta, joka pysähdyttäessä lukittuu automaattisesti maaston mukaan.)

Nisula Flex 18 -alusta tekee kaivukoneesta paremman metsäkoneen

Nisula Forest Oy ja Volvo Construction Equipment Oy tekevät tiivistä yhteistyötä kaivukoneiden metsävarustelussa. 

- Tarjoamme yhteistyössä Volvo -metsäkaivinkoneita metsänparannustöihin sekä hakkuukäyttöön, jossa jokainen yksityiskohta on tarkasti mietitty. Uusien innovatiivisten ratkaisujen myötä kaivinkonetta voidaan hyödyntää ympärivuotisesti metsätöissä, kertoo Nisula Forest Oy:n Kalle Mattsson.

Yhteistyön tuloksena kehitettu Volvo ECR145E varustettuna joustavalla Nisula Flex18 -moni- käyttöalustalla mullistaa kaivukoneen ominaisuudet metsässä.

- Nisula Flex 18 on ajon aikana joustava telakoneen monikäyttöalusta, joka pysähdyttäessä lukittuu automaattisesti maaston mukaan. Joustava telaratkaisu, automaattinen telaston lukitus, taivutetut telalaput ja korkea maavara nostavat koneen maasto-ominaisuudet aivan uudelle tasolle vaikeakulkuisessa maastossa, lupaa Mattsson.

kuokka4.jpg(kuva: A. Hirvonen Oy:n valmistama hydraulinen Väkevä -mätästin on nopea käyttää.)

Flex -alustaratkaisu vähentää oleellisesti kuljettajaan kohdistuvaa tärinää, rasitusta ja stressiä jolloin tulee vähemmän sairauspoissaoloja, mahdollistaen myös  paremman työn laadun.

- Kun olosuhteet paraneee niin kuljettaja saa tehtyä samoilla työtunneilla enemmän laadukasta suoritetta. Myös koneeseen kohdistuvat rasitukset vähenevät oleellisesti jolloin syntyy vähemmän vaurioita. Flex -alusta mahdollistaa myös saman koneen käytön paremmin eri työlajeissa, toteaa Mattsson.

kuokka5.jpg

(kuva: Volvon kaivukoneessa on metsätöissä tarvittavat suojaukset sekä tehokkaat työvalot.)

Kuljettajan olosuhteet paranee oleellisesti ja työnteko tehostuu

Metsä-Multian kuljettaja Tuomas Saarinen oli haastatteluhetkellä ajanut uudella Flex -alustalla varustetulla Volvolla kuukauden verran. 

- Muokkaustyötä olen tehnyt kaivukoneella metsässä reilun vuoden päivät joten homma alkaa jo sujumaan mutta paljon on vielä opittavaakin. Tämä uusi lyhytperäinen Volvo ECR145E on kaikin puolin hyvä kone ja ohjaamo ergonominen työpaikka. Nisula Flex 18 -alusta on näyttänyt etunsa heti alusta lähtien erityisesti kovemmalla maalla, missä se pitää koneen mahdollisimman suorassa sekä tasaa kuljettajaan kohdistuvat jyrkät liikeet ja rytkytyksen. Jo nyt voin todeta että alusta säästää todella paljon kuljettajaa ja tehostaa työskentelyä. Flex -alusta toimii kaikin puolin hyvin ja luotettavasti - tavallisella koneella jos ajaa isoon kantoon tai kiveen niin kone jää jauhamaan paikalleen mutta Flex-alustainen menee nätisti yli. Kun mennään oikein pehmeille paikoille niin koneessa voisi olla leveämmät laput mutta kovemmalla maalla tämä on ehdottoman hyvä kokonaisuus, kertoo Saarinen.

kuokka7.jpg(kuva: Metsä-Multia Oy otti toukokuussa 2018 käyttöön myös toisen uuden kaivukoneen maanmuokkaustöihin; metsäalustaisen Volvo EC140:n.)

 
14.08.2018 15:01Digitaalinen Siirrot.fi -palvelu tehostaa nyt metsäkoneiden siirtoa ja tuo elinvoimaa maaseudulle
14.08.2018 8:00VTT kehittää metsänarviointiin ja puunkorjuuseen digitaalisia apuvälineitä
13.08.2018 14:35DAF esittelee uuden 3D kuorma-autojen kokoonpano-ohjelman
13.08.2018 12:52Rakennusliiton Suokas: Pienipalkkaiset ulkomaalaiset eivät paikkaa huoltosuhdetta
13.08.2018 12:00Metsä Groupin biotuotetehdas on saavuttanut täyden tuotantokapasiteetin
13.08.2018 10:11Farmikko uuden konekentän avajaiset Kuopiossa perjantaina 24.8. - tervetuloa!
13.08.2018Maan puolustuskurssi torjuu Itämeren rehevöitymistä ja ilmastonmuutosta
12.08.2018 11:01Power Truck Show oli onnistunut kuljetusalan suurtapahtuma
11.08.2018 13:33Kesla Oyj puolivuosikatsaus: liikevaihto kasvoi hieman, liikevoitto koheni ja tilauskanta kasvoi selvästi
11.08.2018 10:53Stora Enso: Uusi metsänomistaja tarvitsee omaa asiantuntijaa

Siirry arkistoon »