Suomalaiset sahatoimittajat panostavat Chilen markkinoille: Fin Scan Oy toimittaa chileläiselle metsäjätille Maderas Araucolle

23.06.2018 20.00

Sawill_SAFARI_2018_Chile_vierailee_Heinolan_Sahakoneet_Oylla.jpg
Ryhmä vierailulla Heinolan Sahakoneet Oy:llä.

- Maderas Arauco ja 14 muuta chileläistä sahaa vieraili viime viikolla Suomessa.

Suomessa vieraili viime viikolla chileläisen La Corporación Chilena de la Madera - Corman, Metsäteollisuus Ry:n sisarorganisaation, johdolla 15 chileläistä sahaa. Vierailun tavoitteena on tutustua suomalaiseen sahateknologiaan ja lisätä automaatioastetta chileläisissä sahoissa.

- Suomi on johtava metsämaa ja automaatiotaso on korkea. Suomalainen osaaminen on testattu globaalisti asiakkaiden toimesta. Nämä ovat pääsyyt miksi haluamme vierailla täällä, toteaa Corman johtaja Emilio Uribe.

Vierailu sai lentävän lähdön, kun heti ensimmäisessä vierailukohteessa nautittiin kuplivaa juomaa viime viikolla allekirjoitetun sopimuksen kunniaksi. Yritys oli Fin Scan, jonka yhteistyö chileläisen metsäjätin kanssa syvenee entisestään.
- Arauco päivittää jatkuvasti tuotantolinjoja. Nopeudet ovat kasvaneet ja ihmistyövoima lisää riskejä. Siksi olemme päättäneet aloittaa uuden teknologian käyttöönoton. Testasimme useita eri skannereita ja lopulta päädyimme Fin Scaniin, joka saavutti erinomaiset tulokset luokituksessa, myhäilee Araucon tyytyväinen edustaja Sergio Gonzales.

Fin Scan ja Maderas Arauco ovat allekirjoittaneet sopimuksen liittyen Fin Scan:in automaattisen sahatavaran laadutusjärjestelmän toimittamisesta Chileen. Toimitettava järjestelmä on malliltaan BoardMasterNOVA-N FS-180 ja laite tullaan asentamaan Araucon Nueva Aldean sahalaitokselle ensi vuoden alussa. Nueva Aldean laitoksella sahataan mäntyä. Toimitettava laite on Fin Scan:in yrityshistorian toinen toimitus Etelä-Amerikkaan, ensimmäinen laite toimitettiin vuonna 2016 Uruguayihin. 

Arauco on Chilen merkittävän sahatavaran tuottaja. Yhtiöllä on Chilessä kahdeksan sahaa sekä yksi Argentiinassa.  Vuonna 2016, yhtiön yhteenlaskettu valmiin sahatavaran tuotanto oli noin 4,5 miljoonaan m3 . Lisäksi Araucolla on 17 puulevyjen tuotantolaitosta sekä kuusi puun jatkojalostuslaitosta.

Myös toinen chileläinen osallistuja,  Aserraderos JCE,  on kartoittamassa ratkaisua sahatavaran laadutukseen.
- Haluamme nähdä Fin Scanin laitteet toiminnassa Suomessa eri sahoilla. Olemme uusimassa skanneria ja Fin Scan on vahva vaihtoehto, toteaa Alvaro Riquelme.
Aserraderos JCE tuottaa vuodessa 350 000 kuutiota sahatavaraa, josta suurin osa viedään Yhdysvaltoihin, Koreaan ja Japaniin.

Seuraavassa vierailukohteessa Valon Koneessa saatiin myös aihetta juhlaan. Ensimmäistä kertaa mukana safarilla oleva chileläinen Kimwood  kertoi investoivansa uuteen pienikokoiseen sahaan, joka otetaan käyttöön tammikuussa 2019.
- Meidän ensisijainen tavoite oli saada uusia ideoita tulevan sahan suhteen ja hankimme myös kolme kuukautta sitten Valon Koneen kuorimakoneen uutta sahaa varten, toteaa Eduardo Meschi Kimwoodista.

Vierailun kohteena oli viisi laitetoimittajaa ja sahaa. Suomalaiset isännät ovat valinneet kohteiksi täysin eri tyyppisiä sahoja, isoista pieniin, jotta osallistujat saavat mahdollisemman kattavan kuvan Suomen sahateollisuudesta.

Sawmill_Safari_2018_CHILE_Sawill_SAFARI_2018_Chile._Vierailee_Valon_Koneella..jpg
Ryhmä vierailulla Valon Koneella.

Yhteinen toiminta on tuottanut tulosta

Chileläinen sahavierailu on osa laajempaa kokonaisuutta, jonka suomalaiset laitetoimittajat laittoivat alulle Chilessä seitsemän vuotta sitten. Suomalaiset ovat toimineet epävirallisen vientirenkaan tavoin järjestäen yhteistä tiedotusta kohdealueella, yhteisvoimin seminaareja ja messuosastoja, delegaatiovierailuja sekä workshoppeja. Ryhmän pääkohde on ollut Chilen markkinat, jonne on viestitetty, että suomalaiset puhaltavat yhteen hiileen ja pystyvät toimittamaan niin yksittäisiä kuin laajempia ratkaisuja paikallisiin olosuhteisiin sujuvasti avaimet käteen-periaatteella.
- Suomalaisten vahvuus on siinä, että olemme tunteneet toisemme jopa vuosikymmeniä niin hyvässä kuin huonossa, toteaa Tuomas Halttunen Veistosta.

Yritysriiheen kuuluu kymmenkunta alan toimijaa ja vuosien työskentely on alkanut tuottaa tulosta. Riihen vetäjänä on toiminut suomalainen konsultti Niina Fu, joka on järjestänyt lukuisia yhteisaktiviteetteja suomalaisten yrityksien kanssa.
- Ryhmässä toimimisella on erinomaiset hyödyt, saamme laadittua mielenkiintoisen ja kokonaisvaltaisen viestin luoden kysyntää suomalaiselle osaamiselle. Luonnollisesti yrityksillä itsellään on vastuu loppupeleissä kauppojen toteutumisesta, toteaa Niina Fu.

Fin_Scan_Oy_Jyri_Smagin_ja_Sergio_Gonzalez_Maderas_Arauco_S.A..jpg
Fin Scan Oy Jyri Smagin ja Sergio Gonzalez Maderas Arauco S.A.

Kauppaa Chilessä

Pitkän linjan Chile-osaajista osa on toiminut maassa johdonmukaisesti jopa kymmeniä vuosia. Valon Kone on johtavia kuorintavalmistajia maassa ja TTT TKM:n toiseksi suurin vientimaa on Chile. Heinolan Sahakoneet ovat toimittaneet Araucolle ja Veisto on avannut kauppoja useammassa maassa Latinalaisessa Amerikassa.
- Olemme koko ajan enemmän esillä eteläisellä pallonpuoliskolla, toteaa Veiston toimitusjohtaja Markku Rautio.

Osalle yrityksistä kauppa on onnistunut kertaheitolla ensimmäisen kontaktin tuloksena, kuten vuonna 2017 KPA Uniconin allekirjoittama sopimus biomassaa hyödyntävän höyrykattilalaitoksen toimittamisesta CMPC Cartulinasille vuoden 2019 alkuun mennessä. KPA UNICON on sittemmin perustanut sikäläisen tytäryhtiön Chilen metsäteollisuuden pääkaupunkiin, Concepcióniin. Myös suomalainen Pinomatic allekirjoitti kaupan vuonna 2017 pian heidän ensivisiitin jälkeen Chilen Expocorma-messujen yhteisosastolla.

Chile on Latinalaisen Amerikan sahajättiläinen

Chile tuottaa noin 9 miljoonaa m3 sahatavaraa vuodessa, josta 96 % on paikallista Pinus Radiata mäntysahatavaraa. Vuonna 2015 maassa toimii noin 1 270 rekisteröityä sahaa. Näistä kooltaan keskisuuria ja suuria sahoja, joiden vuosittainen tuotanto ylitti 100 000 m3 , oli yhteensä 20. Samalla suurten ja keskisuurten sahojen tuotanto vastasi yli 55 prosenttia koko maan sahatavaran tuotannosta. Suuria sahoja, joiden vuosittainen tuotanto oli yli 300 000 m3 listattiin vuonna 2015 kuusi.

- Emme ole suoranaisia kilpailjoita keskenämme ja voimme jakaa kokemuksia jatkaa Uribe Cormasta.
- Haluamme jatkaa hyvää yhteistyötä ja luoda Chileen teknologia- ja innovaatio-ohjelman kehittääkseen sahojen automaatiota ja tuotantoa. Suomalaisille osaajilla on erinomainen paikka tukea chileläisiä sahoja tulevaisuudessa, mikä osaltaan lisää teknologian hankitaa”.

”Chile on meille mielenkiintoisin markkina Latinalaisessa Amerikassa. Siellä on eniten kiinnostavia sahoja koko mantereella eri kokoluokissa aina suursahoihin asti, kommentoi Juha Ropilo Heinolan Sahakoneista.

“Sahat ovat dynaamisia ja haluavat kehittyä jatkuvasti. Myös ilmasto auttaa asiassa. Chilessä puut kasvavat huomattavasti nopeammin kuin Suomessa, päättää  Keijo Lamminen Nordautomationista ja muistuttaa  tämän takaavan korkealaatuisen raaka-aineen hyvän saatavuuden.

19.04.2024 17.00Kuorma-autoilla kuljetettujen tonnikilometrien määrä väheni vuonna 2023
19.04.2024 14.00TAVO Oy:stä Champion voiteluaineiden virallinen jälleenmyyjä
19.04.2024 9.00Energiapäivä Karvialla lauantaina 4. toukokuuta - esittelyssä laajasti alan kalustoa
18.04.2024 9.39Finnveran Rahoitus ja kasvu -katsaus: Valtiontukikilpailu on Suomelle myrkkyä
17.04.2024 11.11MAN laajentaa eTruck-valikoimaa kolmesta yli miljoonaan vaihtoehtoon
17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 13.00Nimitykset: Juha-Matti Raatikainen Witraktorin liiketoimintajohtajaksi
16.04.2024 11.35Metsäteollisuus ry: Historiallisen korkeat kantohinnat - kaikelle puulle hyvä kysyntä
16.04.2024 11.11Trelleborg ja Mitas -renkaiden hintoihin korotuksia toukokuun alusta lukien
16.04.2024 11.00Metsäbiotalouden tiedepaneeli: Erot metsävaroissa ja niiden laskennassa mutkistavat EU:n yhteistä metsä- ja ilmastopolitiikkaa

Siirry arkistoon »