Valmennus terävöitti metsänparannusyrittäjien toimintaa

13.06.2018 15.01

parannusta.jpg

Kun markkinat ja asiakkaan vaatimukset muuttuvat, yrittäjän on uudistettava toimintamallejaan. Muutoksen helpottamiseksi Koneyrittäjät, Metsähallitus, OTSO Oy ja Työtehoseura järjestivät metsänparannusyrittäjille Laajavastuinen metsänparannusyrittäjä -valmennuksen, jonka suoritti kaikkiaan kymmenen yrittäjää. Työtehoseura vastasi valmennuksen käytännön toteutuksesta.

Metsänparannustöiden markkinat ovat muuttuneet. Asiakkaiden vaatimukset ovat lisääntyneet, töiden kannattavuus on heikko ja työmäärät ovat romahtaneet. Muutosten vastalääkkeeksi Laajavastuinen metsänparannusyrittäjä -koulutuksessa kehitettiin koneyritysten metsänparannus- ja metsänhoitotöiden palveluja ja yrittäjäosaamista.

- Työtehoseuran kouluttajien tapa esittää ja perustella asioita haastoi yrittäjät arvioimaan omaa toimintaansa uudesta näkökulmasta, totesi Koneyrittäjien metsänparannustyöryhmän jäsen Antti Sorri Pirkanmaalta.

Hinnoittelu ja laskenta olivat valmennuksen parasta antia

Yrittäjät ideoivat ja tekivät valmennuksen aikana kehitystehtävän valitsemastaan aiheesta. Tehtävän tavoite oli auttaa yrittäjiä kehittämään toimintaansa, laajentamaan asiakaskuntaansa tai tehostamaan toimintaansa.

- Valmennuksessa käytetyt ohjelmat auttoivat yrittäjiä hahmottamaan oman liiketoimintansa talouslukuja. Erityisen antoisia olivat yrittäjien väliset keskustelut käsitellyistä aiheista.

Mukana olleet yrittäjät kokivat koulutuksen parhaaksi anniksi talousosion, jossa käsiteltiin palvelujen hinnoittelua, kate- ja kustannuslaskentaa, erilaisia hinnoittelutapoja, hinnoittelun vaikutusta yrityksen tulokseen, kassavirtalaskentaa ja tuloslaskelmaa sekä tasetta. Nämä asiat eivät ole toimialasidonnaisia, mutta vaativat valmentajalta pienyritysten toiminnan tuntemusta ja yrittäjien ymmärtämää esitystapaa sekä asennetta.

Asiakkaille kyettävä tarjoamaan palveluita

Metsähallitus ja OTSO Oy esittelivät valmennuksessa asiakkaiden vaatimuksia. Metsähallitus ostaa hankinnoissaan nykyisin työn sijasta palveluita, joiden sisältö on selvitetty yrittäjille palvelukuvauksissa. Esimerkiksi maanmuokkauksissa vaaditaan laadun seurantaa varsinaisen muokkaustyön lisäksi. Yrittäjän tarjoaman palvelun on täytettävä Metsähallituksen asettamat, työlajin mukaan vaihtelevat laatukriteerit. Käytännössä muutos tarkoittaa, että yrittäjät ovat entistä enemmän myös työnjohtajia metsänparannustyömailla.

Koulutuksessa pyrittiin antamaan yrittäjille taitoja kehittää toimintaansa vastaamaan paremmin näihin muuttuneisiin vaatimuksiin. Koulutusta rahoitti Metsämiesten Säätiö, joka on viime vuosina tukenut merkittävästi pienyritystenkin kehittämiseen tähtääviä hankkeita. Pienillä yrityksillä ei useinkaan ole taloudellisia mahdollisuuksia hankkia yritysvalmennusta yksinään.

18.04.2024 9.39Finnveran Rahoitus ja kasvu -katsaus: Valtiontukikilpailu on Suomelle myrkkyä
17.04.2024 11.11MAN laajentaa eTruck-valikoimaa kolmesta yli miljoonaan vaihtoehtoon
17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 13.00Nimitykset: Juha-Matti Raatikainen Witraktorin liiketoimintajohtajaksi
16.04.2024 11.35Metsäteollisuus ry: Historiallisen korkeat kantohinnat - kaikelle puulle hyvä kysyntä
16.04.2024 11.11Trelleborg ja Mitas -renkaiden hintoihin korotuksia toukokuun alusta lukien
16.04.2024 11.00Metsäbiotalouden tiedepaneeli: Erot metsävaroissa ja niiden laskennassa mutkistavat EU:n yhteistä metsä- ja ilmastopolitiikkaa
16.04.2024 10.45Mikkeliin rakenteilla S ja V Variksen uusi Scania-palvelukeskus - avajaisia vietetään loppuvuodesta 2025
16.04.2024 10.00Uusi Dacia Duster sai Suomen hinnat
16.04.2024 9.00Nokian Renkaat esittelee Soil King VF -tuoteperheen suuritehoisille traktoreille

Siirry arkistoon »