Yhteystiedot

Metsäalan Ammattilehti
Vironkatu 9,
00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi
Puh. 050 412 9030

Kävijälaskuri (1.1.2009 alkaen)

Käyntejä kotisivuilla:11449004 kpl

Uutiset (päivittyy 24h/vrk)

22.1.2019 15:00Ford esitteli uuden Mondeon ja Mondeo Hybrid WagoninLue lisää »22.1.2019 14:55Järvileasingin vahva kasvu jatkuuLue lisää »22.1.2019 14:20Metsäkonevalmistaja Logsetilla historiansa paras vuosiLue lisää »

Uutiset (päivittyy 24h/vrk)

22.1.2019 15:00Ford esitteli uuden Mondeon ja Mondeo Hybrid WagoninLue lisää »22.1.2019 14:55Järvileasingin vahva kasvu jatkuuLue lisää »22.1.2019 14:20Metsäkonevalmistaja Logsetilla historiansa paras vuosiLue lisää »

Suomi tukee metsiensuojeluohjelmaa Keniassa: alkuperäisväestön häädöt loukkaavat ihmisoikeuksia

Share |
15.05.2018 10:09

kenian_metsat.png

Kenian hallitus pakottaa alkuperäisväestön kodeistaan ja siirtää sengwer-kansan laittomasti ja väkivaltaisesti pois esi-isiensä asuinmailta, kertoo Amnesty Internationalin tänään julkaistava raportti. Suomi tuki metsäohjelmaa seitsemän vuoden ajan, ja suunnittelee hankkeelle jatkoa.

Kenian hallitus sijoittaa Embobutin metsän alkuperäisväestöä uudelleen metsän hävittämisen vähentämiseksi. Sengwer-alkuperäiskansa pakotetaan asumaan huonokuntoisissa ja tilapäisissä asunnoissa, koska heidän kotejaan hävitetään jatkuvasti polttamalla.

Sengwereitä ei ole kuultu, eikä heidän vapaata ja tietoon perustuvaa suostumustaan haettu ennen häätöjen aloittamista, toisin kuin Kenian perustuslaki ja kansainvälinen oikeus edellyttäisivät.

Amnestyn raportin mukaan sengwereitä vastaan on käytetty voimaa, mikä on johtanut jopa kuolemaan. Pakkohäädöt oikeuttavassa päätöksenteossa on merkittäviä puutteita.

“Kehitys on Kenialle tärkeää, mutta se ei saa maksaa ihmishenkiä. Kaikkien metsähankkeita Embobutissa rahoittavien tahojen tulee varmistaa, etteivät aiheuta ihmisoikeusloukkauksia”, sanoo Irungu Houghton, Amnestyn Kenian osaston toiminnanjohtaja.

Huhtikuussa kävi ilmi, että Kenian metsähallitus (Kenya Forest Services, KFS) on ollut osallisena laittomiin hakkuisiin Embobutissa, joista sengwerejä syytetään ja vainotaan.

Perheet hajoavat häätöjen seurauksena

Häädöt ovat hajottaneet monia sengwer-perheitä, kun yksi vanhemmista on jäänyt metsään vartioimaan esi-isien perintöä, ja muu perhe muuttanut turvallisuussyistä metsän ulkopuolelle.

“Tilanne on akuutti, koska ihmisiä uhkaa edelleen häätö kodeistaan. Hallituksen täytyy välittömästi lopettaa kaikki häädöt ja taata kaikille arvokas ja turvallinen paluu koteihinsa”, sanoo Irungu Houghton.

Amnesty International vaatii rahoittajia varmistamaan hankkeiden ihmisoikeusvaikutukset ja sen, että projektit perustuvat alkuperäiskansojen valinnanvapauteen ja tietoon perustuvaan suostumuksen. Yksi rahoittajista on Suomi.

Suomi tuki metsäsektorin uudistamista seitsemän vuoden ajan

Suomi on tukenut Keniaa metsäsektorin uudistamisen tukiohjelmaa kehitysyhteistyövaroilla. Ohjelmaa toteutettiin seitsemän vuoden ajan, vuosina 2009–2016, ja sen tarkoituksena oli kehittää metsien hallinnon ja käytön tapoja. Yhteisöjen, yksityisen sektorin, kansalaisyhteiskunnan ja hallituksen tarpeisiin haluttiin vastata politiikkaa ja hallinnollisia järjestelyjä muuttamalla.

Ohjelma tuki metsäyhdistyksiä, joissa Embobutin metsän lähellä asuvat yhteisöt olivat edustettuina. Yhteisöille sallittiin rajallinen pääsy metsiin ja niiden hyödyntämiseen ilman metsän hallintaoikeuksia.

”Kenian metsähallituksella on kaikki valta ja yhteisöillä on vain käyttäjän oikeuksia. Metsien suojelua lähestytään rautanyrkillä”, sanoi suomalainen virkamies Amnestylle syyskuussa 2016.

Ulkoministeriö teetti hankkeesta ulkopuolisen selvityksen vuonna 2016. Raportissa todetaan, että Kenian hallituksen mukaan ihmisten pakkohäätöjä metsästä ei ole ollut, vaan hallitus tarjosi 400 000 Kenian shillingin, noin 3 550 euron, kompensaation pois muuttaville perheille. Tarjouksen hyväksyi 2 874 perhettä, ja he muuttivat pois metsästä vapaaehtoisesti.

Selvityksen mukaan osa ihmisistä kokee silti olevansa historiallisesta taustasta johtuen oikeutettu alueeseen. Yhteisöiltä puuttuvan hallintaoikeuden ongelmallisuus tunnistetaan, mutta sengwerien muutto nähdään myönteisenä kehityksenä tilanteeseen.

Ihmisoikeusvaikutukset huomioitava nykyistä paremmin

Kenian metsähallituksen ja Suomen ulkoministeriön tekemässä hankkeen loppuraportissa ei mainita Embobutin metsää, sengwer-väestöä tai pakkohäätöjä lainkaan, vaan hankkeen sukupuoleen ja alkuperäiskansoihin kohdistuvien vaikutusten arvioimista pidetään onnistuneena. Raportissa ei mainita konsultointia sengwer-kansan kanssa, eikä heidän huoliaan maanomistukseen, häätöihin tai suostumukseen liittyen.

Ulkoministeriön virkamies on vakuuttanut Amnestylle, että ihmisoikeusnäkökulma on huomioitu ja aiheesta on annettu koulutusta metsähallitukselle metsään liittyvissä kiistoissa. Metsästä elantonsa saavien ryhmien suhteen ihmisoikeusnäkökulmaa on virkamiehen mukaan erityisesti korostettu.

Suomi esittää uutta, 9,5 miljoonaan euron hanketta Kenian yksityisen metsäsektorin tukemiseksi. Aiempi hanke priorisoi metsien suojelua, uudessa hankkeessa keskiössä on elinkeino: paikallisia yhteisöjä tuetaan metsätuotteiden kaupallistamisessa. Projektin toteuttajana olisi edelleen Kenian metsähallitus.

Sengwer-kansan edustajat ovat vedonneet Suomen hallitukseen tammikuussa 2018, ja pyytäneet rahoituksen keskeyttämistä. He pelkäävät, että metsähallitus jatkaisi hankkeen tukemana häätöjä. Embobutin metsä kuului alkuperäiseen hankesuunnitelmaan, mutta ihmisoikeusloukkausten synnyttämän kritiikin vuoksi alueesta on luovuttu. Myös hankkeen aloitusajankohtaa on kritiikin vuoksi siirretty.

Amnestyn suositukset Suomelle

Embobutin metsä kuuluu useisiin, kansainvälisten rahoittajien tukemiin metsänsuojeluprojekteihin. Suomen ulkoministeriön lisäksi rahoittajia ovat muun muassa Maailmanpankki ja Euroopan unioni.

”Kansainvälisten rahoittajien on varmistettava, että projektit eivät aiheuta ihmisoikeusloukkauksia”, sanoo Anu Tuukkanen, Amnestyn Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija.

Tuukkasen mukaan Suomen tulisi tehdä uusi arviointi Kenian metsäsektorin uudistamisen tukiohjelmasta ihmisoikeussitoumustensa näkökulmasta.

”Uudessa tarkastelussa tulisi erityisen tarkasti selvittää mahdolliset ihmisoikeusloukkaukset, jotka tapahtuivat ohjelman aikana”, sanoo Tuukkanen.

Amnestyn esittää, että arvioinnin tulokset saatettaisiin Kenian hallituksen tietoon. Suomen tulisi vaatia ihmisoikeuslähtöistä lähestymistä kaikkiin tuleviin hankkeisiin, jotka vaikuttavat metsissä asuviin alkuperäiskansoihin sekä tehdä yhteistyötä Kenian hallituksen kanssa korvauksen löytämiseksi niille, jotka ovat joutuneet ihmisoikeusloukkausten kohteiksi ohjelman vaikutuksesta.

”Tulevissa alkuperäiskansojen oikeuksiin vaikuttavissa hankkeissa kansojen suostumus tulee hankkia etukäteen, ja sen on perustuttava vapaaseen päätökseen ja riittävään tietoon. Aiemmista hankkeista saatuja tietoja on hyödynnettävä, ja rakennettava riittävä suoja sille, ettei uusia ihmisoikeusloukkauksia pääse enää tapahtumaan”, Anu Tuukkanen sanoo.

Taustatietoa

Sengwer on alkuperäiskansa, jolla on kulttuurinen ja henkinen suhde Embobutiin. Sekä Kenian perustuslaki että kansainväliset alkuperäiskansoihin liittyvät sopimukset suojelevat sengwer-kansan oikeuksia maahan.

Embobut-metsä sijaitsee Elgeyo Marakwetin piirikunnassa ja on noin 22 000 hehtaarin kokoinen. Se on rekisteröity suojeltavaksi julkiseksi metsäksi vuonna 1954.

Vuodesta 2009 lähtien sengwerien häätäminen Embobutista on saattanut alkuperäisväestön metsähallituksen (Kenya Forest Services, KFS) väkivallan uhreiksi. Tammikuussa 2014 metsänvartijat ja poliisi polttivat 1500 kotia, vaikka tuomioistuin oli kieltänyt häädöt.

Tammikuussa 2018 mies ammuttiin kuoliaaksi ja toinen sai vakavia vammoja, kun Kenian metsähallituksen vartijat tekivät pakkohäätöjä. Yli 300 taloa on poltettu kuluvan vuoden aikana.

Tänään julkaistu Families Torn Apart: Forced Evictions of Indigenous People in Embobut Forest, Kenya -raportti tarkastelee Kenian hallituksen vuoden 2013 päätöksen toimeenpanoa, jossa Embobutin asukkaita sijoitetaan uudelleen metsähakkuiden vähentämiseksi.

Tutkimusten mukaan alkuperäiskansan hallintaoikeuksien suojeleminen voi lisätä metsien suojelua ja lajien monimuotoisuutta sekä vähentää metsien tuhoutumista. Tämä tapahtuu etenkin silloin, jos metsiä asuttavilla yhteisöillä on pitkäaikainen suhde niiden toimeentulon lähteinä toimiviin luonnonvaroihin, kuten sengwereillä on.

Amnestyn raportti

22.01.2019 15:00Ford esitteli uuden Mondeon ja Mondeo Hybrid Wagonin
22.01.2019 14:55Järvileasingin vahva kasvu jatkuu
22.01.2019 14:20Metsäkonevalmistaja Logsetilla historiansa paras vuosi
22.01.2019 14:17Volkswagen Hyötyautot ja autourheilun SM-sarjat jatkavat monivuotista yhteistyötään
22.01.2019 14:12Metsä Board jälleen parhaalle A-tasolle CDP:n Climate- ja Water-ohjelmissa
22.01.2019 14:00Audi Q3 Launch Edition -malliston myynti alkoi Suomessa
22.01.2019 13:54Nissan Qashqai oli vuoden 2018 myydyin automalli Suomessa
22.01.2019 10:40Koneurakointi- ja korjaamopalveluyritys Metsoharju varmistaa aukottomat ajopäiväkirjat automaattisella ratkaisulla
22.01.2019 10:22MP-messut täyttää motoristin viikonlopun 1.-3.2.2019 Messukeskuksessa Helsingissä
22.01.2019 10:01Etelä-Suomen alue-ekologista verkostoa ajantasaistetaan - vaikuta ehdottamalla arvokkaita luontokohteita

Siirry arkistoon »