Luke rakentaa metsäbiotalouden näyteikkunaa

13.04.2018 7.40

suurenpuunjuurella-1600x827-1.jpg

Punkaharjulle suunnitellaan metsäbiotalouden näyteikkunaa, joka toimii tutkimustiedon välittäjänä, oppimisympäristönä ja matkailukohteena – konkreettisesti ja virtuaalisesti.

(kuva: Tieto on Punkaharjulla saatavilla reittien tietotauluista tai openmetsa.fi-portaalista. Metsässä samoillessaan saa kaupan päälle luontoelämyksen. (Kuva: Timo Kilpeläinen, Lusto)

Metsäbiotalouden mahdollisuuksien ymmärtäminen on tärkeää Suomessa, jossa metsät ovat biotalouden tärkein resurssi. Suunnitteilla olevien näyteikkunoiden avulla metsäbiotaloustietoa pystytään jakamaan monipuolisesti erilaisille kohderyhmille, erityisesti nuorille.

Luonnonvarakeskus (Luke) sekä maa- ja metsätalousministeriö ovat jo käynnistäneet pilottihankkeen, jossa kootaan yhteistyöverkostoa ja haetaan jatkorahoitusta.

Esittelykohteet syntyvät monitieteisen yhteistyön tuloksena

Punkaharjulla on pitkät perinteet metsäntutkimuksen näyteikkunana. Nyt sitä halutaan avata laajemmin metsäbiotalouden esittelyyn. Punkaharjun vahvuuksina ovat tutkimusmetsäalue monipuolisine kokeineen, alueen metsiin virtuaalisesti sukeltava www.openmetsa.fi -portaali sekä kansallismaiseman vetovoima ja matkailijavirrat. Lisäksi Punkaharjulla sijaitsee Suomen metsämuseo ja metsätietokeskus Lusto.

– Haemme tärkeälle hankkeellemme näkyvyyttä ja vaikuttavuutta, ja siksi tarvitsemme yhteistyökumppaneita sekä Luken sisältä että muista toimijoista. Punkaharjun lisäksi tavoitteena on rakentaa näyteikkunakohteita myös muihin tutkimusmetsiin, esimerkiksi Ruotsinkylään, kertoo Luken erikoistutkija Teijo Nikkanen.

Hankkeen toteuttavat Luke, Lusto, Metsähallitus, Itä-Suomen yliopisto (UEF) sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Lisäksi mukaan kutsutaan tarvittaessa eri alojen asiantuntijoita.

Digitaalinen Openmetsa.fi osaksi biotalouden opetusta

Valtioneuvoston hallitusohjelmassa painotetaan biotalouden sekä koulutuksen ja osaamisen merkitystä Suomen kilpailukyvyn nostamisessa. Biotalouden käsite ja mahdollisuudet eivät kuitenkaan vielä ole yleisesti tunnettuja, minkä vuoksi ne on tuotava yleiseen tietoisuuteen työelämän, tutkijoiden, opettajien ja opiskelijoiden ymmärryksen lisäämiseksi ja motivoimiseksi.

Savonlinnassa on tehty oppimisen ja oppimisympäristöjen kehitystyötä jo yli kymmenen vuoden ajan UEF:n opettajankoulutuksen sekä Luken, Luston, Metsähallituksen ja Suomen metsäkeskuksen yhteistyönä.

Esko-Oksa-mittaa-Suomen-suurinta-puuta-virtuaalilaseilla-1-1600x1123.jpg

(kuva: Metsätalousinsinööri Esko Oksa Lukesta mittailee Suomen pisintä puuta virtuaalilaseilla UEFin tietohallintojohtaja Juha Eskelisen opastamana. (Kuva: Teijo Nikkanen, Luke)

– Yhteistyöstä on esimerkkinä virtuaalinen Openmetsa.fi-ympäristö, josta kehitämme nyt avointa ja valtakunnallisesti monistettavaa biotalouden koulutusresurssia perusopetuksesta yliopisto-opetukseen saakka. Opettajankoulutuksessa metsät ja metsäbiotalous kytketään myös jatkossa design-suuntautuneen pedagogiikan kehittämiseen ja siihen liittyvään tutkimustoimintaan, kertoo UEF:n professori Sinikka Pöllänen.

UEF:n opettajankoulutuksen ja metsätieteiden osaston sekä Karelia ammattikorkeakoulun avaama Openbio-ympäristö kytkee jatkossa Openmetsa.fi:n nykyiset ja sinne rakentuvat resurssit biotalouden koulutuksissa piloitoiduiksi, kaikkien saatavilla oleviksi avoimiksi opetussisällöiksi.

Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden lisäksi ne sopivat myös lukiolaisille, ja kaikki biotalousalan toimijat voivat hyödyntää niitä viestinnässään. Sisältöjen pilotointia lukio-opetuksessa valmistellaan parhaillaan peruskoulujen openmetsa.fi:n käytöstä saatujen hyvien kokemusten pohjalta.

24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön

Siirry arkistoon »