Kevään kelirikkokaudesta odotetaan Kaakkois-Suomessa aikaisempia vuosia vaikeampaa

21.03.2018 10.02

Hiekkatie.jpg

Kaakkois-Suomessa kevään kelirikon ennustetaan olevan tavanomaista hankalampi. Kelirikon esiintymisessä voi olla alueellisia eroja. Sorateitä koettelee aluksi pintakelirikko, kun kevät ilman lämpö sulattaa tien pintakerroksen ja kosteus ei pääse valumaan pois jäätyneestä tierakenteesta.

Poikkeukselliset talviolosuhteet ovat myös vaurioittaneet päällysteitä normaalia enemmän. Kevään sää ja paikalliset olosuhteet vaikuttavat ratkaisevasti siihen millainen kevään kelirikosta muodostuu. 

Sateisen syksyn takia teiden rungot olivat hyvinkin märkiä ennen talven pakkaskauden alkua ja tierungon jäätymistä. Kevään edistyessä tien rungossa oleva vesi alkaa sulaa. Koska tierakenteeseen on jäätynyt runsaasti vettä viime syksyn sateiden johdosta, rakenteen sulaminen voi aiheuttaa tielle suuriakin muodonmuutoksia.

Kaakkois-Suomessa on odotettavissa myös päällystetyillä teillä tavanomaisempaa enemmän reikiintymistä ja vaurioita. Päällystetyt tiet ovat kärsineet alku- ja keskitalven lauhoista ja sateisista keleistä aina tammikuun lopulle asti normaalia enemmän. Tienpäällysteissä on talven jäljiltä halkeamia ja reikiä sekä muita vaurioita.

Alenna nopeutta kelirikon aikana

Kelirikon vakavuus riippuu ratkaisevasti kevään säistä. Aurinkoiset ja tuuliset päivät yöpakkasineen kuivattavat tienrunkoa ja siten helpottavat kelirikkotilannetta. Sateet ja tämän myötä nopea roudan sulaminen puolestaan vaikeuttavat tilannetta pehmentämällä sorateiden pintaa. Kevään edistymisen myötä tiestöllä voi syntyä päivittäin yllättäviä vaurioita, mikä edellyttää erityistä varovaisuutta ajoneuvojen kuljettajilta. Kaakkois-Suomessa kelirikkokausi kestää yleensä toukokuun puoleenväliin. Kelirikkoalttiista teistä tienpitäjä varoittaa teiden alkuun asennettavilla kelirikkovaroitusmerkeillä.

Huomio kelirikko kun ajoitat raskaita kuljetuksia

Raskaampia kuljetuksia suunniteltaessa kannattaa ajoittaa kuljetukset sellaisiin ajankohtiin, jolloin vuorokauden lämpötila on alimmillaan ja tien kantavuus suurimmillaan. Usein tämä tarkoittaa aikaista aamua.

Kevään myötä lumien sulamisvesien alkaessa virrata, sivuojissa vettä voi nousta myös sorateille, jäisten maanteiden sivuojien tierumpujen kohdilla. Tierungon kuivatuksen parantamisessa ratkaiseva rooli on etenkin sivuojissa olevien tieliittymien rumpujen kunnossapito, joiden aukipitämisestä vastaa yksityinen tienpitäjä tai liittymän omistaja. Kun vesi pääsee virtaamaan vapaasti tierummussa, niin heitot tiessäkin vähenevät.

Tienkäyttäjiltä toivotaan malttia ja varovaisuutta liikennöitäessä pahimpina kelirikkoaikoina. Tienkäyttäjät voivat ilmoittaa liikennettä vaarantavista vaurioista Tienkäyttäjän linjalle 0200-2100.

23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Liikevoitto jäi heikoksi
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön
22.04.2024 8.55MAN käynnistää autonomisen kuorma-auton koeajot liikenteessä
21.04.2024 12.00Uusiutuvan dieselin käyttö raidekuljetuksissa pienentää WISA-vanerien hiilidioksidipäästöjä neljänneksen
21.04.2024 9.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
20.04.2024 17.00JENZ - synonyymi hakkurille on myös murskain

Siirry arkistoon »