Mikko Ala-Sulkava Oy: Pitkä historia - turvattu tulevaisuus

01.12.2017 10.30

Ala-Sulkava_1016.jpg

Ulkopuoliset Komatsu-palveluyritykset ovat jokainen oman näköisensä persoonallisine piirteineen ja perinteineen. Tämä koetaan yksiselitteisesti vahvuudeksi ja kilpailua piristäväksi. Yhteistyön juuret ulottuvat monen huoltoyrityksen osalta kauas Valmet-aikaan.

Metsäkonehuolto Mikko Ala-Sulkava Oy on ollut ylivoimaisesti pisimpään mukana näissä ympyröissä, sen perustaja Mikko Ala-Sulkava aloitti metsäkoneiden huoltamisen jo silloin kun Terrojen omistajat vaihtoivat 70-luvun alussa koneitaan Valmet CK:hon. Vuonna 1988 kantatie 66:n varteen Virtain Liedenpohjaan rakennettu huoltohalli on toiminut tuosta saakka konemiesten kohtauspaikkana ja on edelleen turvaamassa tuttuun tapaan metsäisellä seutukunnalla koneyrittäjien arkea. Juuri nyt tunnelma yrityksen sisällä on positiivinen, Liedenpohjassa tulevaisuuteen katsotaan luottavaisin mielin.

Ala-Sulkava_1066.jpg

Mikko Ala-Sulkavan taival metsäkoneiden huoltajana on pitkä, jossain vaiheessa on työt jätettävä vähemmälle (kuvassa Mikko huoltohommissa vuonna 2002). Tulevaisuus ei huolestuta Mikkoa:

Mikko-Ala-Sulkava_2002.jpg

”Sami jatkaa, ja olen vielä mukana itsekin, vaikka sitten eläkeläisenä”, hän sanoo. Sami Ala-Sulkava on Mikon yhtiökumppani ja työtoveri, joka sopivasti edustaa nuorempaa sukupolvea. Tämä kaksikko täydentää toisiaan: Mikolle vuosikymmenten saatossa kerääntynyt kokemus ja Samin innostus sekä valmiudet uusiin tekniikoihin tekevät tästä kaksikosta metsäkoneiden huoltobisneksessä ketterän ja kilpailukykyisen.

Ala-Sulkava_1034.jpg

Sami taitaa ESSit ja kaikki muut systeemit

”Alkujaan koulutin itseni aivan toiselle alalle, mutta kesäkuun 3. vuonna 2002 muutti suunnitelmat. Mikko tarjosi työtä ja siitä se alkoi, olen syntyjään virtolainen, joten tämä sopi minulle.” Näin muistelee Sami uransa alkua. Sittemmin hän on hankkinut metsäkoneasentajan ammattitutkinnon Jämsänkoskelta.

Ala-Sulkava_1027.jpg

Asiakkaat kehuvat poikkeuksetta hänen ammattitaitoaan ja palvelualttiuttaan. Eikä oppi-isä jää näillä mittareilla mitattaessa yhtään huonommaksi. Komatsulla voidaan laskea tämän kortin varaan varman päälle pitkälle tulevaisuuteen. ”Tehokas palvelu on se, jonka avulla kilpaillaan. Ja ovathan edellytykset Komatsu Forestin puolelta parantuneet huimasti viime aikoina. Varaosien uusi logistiikkaratkaisu muutti tilannetta huomattavasti, olemme luvanneet osat aamu yhdeksään mennessä, käytännössä ne ovat perillä jo heti seitsemän jälkeen.”

Ala-Sulkava_1040.jpg

Digiaikaan

”Meidät on vahvasti integroitu kaikkiin Komatsun teknisen ylläpidon järjestelmiin. Käytän lähes päivittäin jokaista Komatsu Forestin teknisen ylläpidon systeemiä: yhdellä tilaan varaosia suoraan Arlandan varastolta ja toisella Pirkkalasta, tarkastelen koneen järjestelmiä digitaalisista kaavioista ja korjaamokäsikirjoista, samalla kun puhelu on auki asiakkaalle (tämä on sitä ESSiä), teen tarvittaessa takuuanomuksen ja luen Support Centerissä julkaistut huoltotiedotteet”, luettelee Sami. Hän kertoo myös suomalaisen Komatsu-huoltoverkoston keskinäisestä WhatsAppista, jossa tiedotetaan ja keskustellaan uusista huoltoon ja korjauksiin liittyvistä oivalluksista. ”Muutamassa tunnissa koko verkosto on tietoinen hyödyllisestä ratkaisusta.”

Varmin todiste huoltomiehen ammattitaidosta ovat ne lukuisat puhelut Samille eri puolilta maata; yhä useampi on kuullut, mistä saa luotettavan vastauksen tekniseen kysymykseen. ”Jokaista yritän auttaa kykyjeni mukaan”, lupaa Sami Ala-Sulkava.

Ala-Sulkava_1091-1.jpg

Marraskuun puolivälissä Ala-Sulkavan hallissa kumpikin konepaikka oli varattuna. Mikko touhusi 911.5-harvesterin taka-akselin kimpussa ja Samilla oli käsissään pienenempi osa 931:n hakkuulaitteesta. ”Tänä vuonna on ollut hallissa hiljaisempaa, se että on kaksi konetta yhtä aikaa ei ole ihan tavallista”, kertoo Mikko. Miehet tekevät työtään itsenäisesti, eikä turhia sanoja vaihdeta. Näin toimien työt edistyvät ja sujuvat turvallisemmin. ”Tähän mennessä emme ole saaneet riitaa aikaiseksi, joskus keskustellaan pitempään, mutta aina on molempia tyydyttävä ratkaisu löydetty”, vakuuttaa Mikko.

Ala-Sulkava_1025.jpg

Mikon Ulla-vaimolla on hyvä näköala toimiston pöydän takaa korjaamohalliin, hän on ollut mukana kaikki vuodet, nähnyt hyvät ja huonot ajat, hoitanut paperihommat ja rutiinit. Systeemi toimii samalla tavalla kuin monen koneyrittäjän perheyrityksessä; maksimi tehokkuuden etsiminen on ratkaissut roolituksen. Miehet pysyköön koneiden kimpussa.

Metsäkonehuolto Mikko Ala-Sulkava Oy
Kaarteentie 35, 34930 Liedenpohja
Puh. 03 475 8129
m.alasulkava@metsakonehuolto.inet.fi

24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön

Siirry arkistoon »