Korjuukelpoisuuskartat helpottavat puunkorjuun suunnittelua

13.11.2017 10.02

metsakeskus-logo-100vuotta-fi-w260.png

Suomen metsäkeskuksen uudet korjuukelpoisuuskartat helpottavat ympärivuotista puunkorjuuta ja sen suunnittelua. Metsäkoneyrittäjät voivat tarkastaa kartoilta, missä maasto kantaa korjuukalustoa. Myös maasto- ja puustovauriot vähenevät, kun korjuutöitä tehdään keliolosuhteiltaan sopivissa kohteissa. Korjuukelpoisuuskarttoja on kehitetty yhteistyössä metsäalan toimijoiden kanssa Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä –kärkihankkeessa. Kartat on tuottanut Arbonaut Oy.

Puunkorjuun kausivaihtelut aiheuttavat vuosittain kustannuksia metsäalalla. Kesäisin ja kelirikkoaikana hakkuita voi tehdä vain sellaisissa leimikoissa, joissa maasto kantaa raskaita metsätyökoneita. Jos sopivista kohteista ei ole tietoa, voi puuhuoltoon tulla katkoksia. Puunkorjuun ajoitus ja olosuhteet vaikuttavat myös hakkuiden korjuujälkeen.

Metsäkeskus on julkaissut uusia korjuukelpoisuuskarttoja, jotka helpottavat puunkorjuun suunnittelua alueittain. Kartoilla erottuvat selvät talvileimikot ja kesäkorjuuseen sopivat kohteet. Karttatietojen avulla metsäkoneyrittäjät näkevät, koska millekin kohteelle voi mennä töihin. Näin puunkorjuuta on mahdollista rytmittää entistä tasaisemmin ympäri vuoden. Myös maasto- ja puustovaurioiden riski pienenee, kun metsätöitä tehdään keliolosuhteiltaan sopivissa kohteissa.

Korjuukelpoisuuskarttoja on toistaiseksi saatavilla 21 alueelta eri puolilta Suomea ja yhteensä noin 4 miljoonan hehtaarin alalta. Kartta-aineistoa täydennetään ensi vuonna.

- Kartat on tehty yhdistämällä metsien laserkeilaustietoa ja muita tietolähteitä. Nyt julkaistut aineistot ovat Metsäkeskuksen aiempien vuosien inventointialueilta, ja ne on valittu yhdessä metsäalan toimijoiden kanssa, kertoo paikkatietoasiantuntija Seppo Kilpiäinen Suomen metsäkeskuksesta.

Metsäalan toimijat ovat osallistuneet aktiivisesti korjuukelpoisuuskarttojen kehitystyöhön.

- Puutavaran hankintamäärien kasvu ja korjuukaluston tehokas ympärivuotinen käyttö edellyttävät kesäkorjuukelpoisten kohteiden tarkkaa tunnistamista. Korjuukelpoisuuskartat ovat objektiivinen tietolähde, jonka avulla metsäasiantuntijat, yrittäjät ja kuljettajat voivat työskennellä laadukkaammin ja ympäristön kannalta kestävämmin. Tarkemman korjuukelpoisuustiedon avulla uraverkosto sijoitetaan maastoon paremmin ja vähennetään korjuuvaurioita, sanoo kehitysjohtaja Olli Laitinen Metsä Groupista.

Maaston kantavuusmallit karttojen pohjana

Puunkorjuuseen vaikuttavat vuodenaikojen vaihtelu, sääolosuhteet, metsäteiden kunto ja erityisesti maaston kantavuus. Suomen metsäkeskus, Luonnonvarakeskus, Metsäteho Oy ja Arbonaut Oy ovat kehittäneet Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä –kärkihankkeessa maaston kantavuutta kuvaavia malleja, joita on hyödynnetty korjuukelpoisuuskartoissa.

- Maaston kantavuusmalleja kehitetään edelleen, joten seuraavat kartta-aineistot ovat entistä laadukkaampia, lupaa metsätiedon palvelupäällikkö Jorma Jyrkilä Suomen metsäkeskuksesta.

Uusia korjuukelpoisuuskarttoja voi selata ja ladata käyttöön Suomen metsäkeskuksen verkkosivuilta. Metsänomistajat ja toimijat näkevät hakkuukohteen korjuukelpoisuuden kuviokohtaisesti myös Metsään.fi-palvelun karttanäkymässä.

23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Liikevoitto jäi heikoksi
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön
22.04.2024 8.55MAN käynnistää autonomisen kuorma-auton koeajot liikenteessä
21.04.2024 12.00Uusiutuvan dieselin käyttö raidekuljetuksissa pienentää WISA-vanerien hiilidioksidipäästöjä neljänneksen
21.04.2024 9.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
20.04.2024 17.00JENZ - synonyymi hakkurille on myös murskain

Siirry arkistoon »