Metsähallitus ja NCC pilotoivat ekologista kompensaatiota

10.10.2017 10.10

Metsahallitus-logo.jpg

Yhteiskunta tarvitsee toimiakseen teitä ja rakennuksia. Niiden rakentaminen muuttaa luontoa ja heikentää luonnon monimuotoisuutta paikallisesti. Metsähallitus ja NCC selvittävät pilottiprojektissaan voisiko haittavaikutukset hyvittää. Projekti on ainutlaatuinen Suomessa ja jopa Pohjoismaissa.

Kyse on vapaaehtoisesta ekologisesta kompensaatiosta, ja pilottihankkeen tarkoituksena on kehittää Suomeen uudenlainen toimintamalli. Kompensaatio on mekanismi, jolla luonnon monimuotoisuutta heikentävää toimintaa korvataan kunnostamalla elinympäristöjä. Tavoitteena on, ettei luonnon monimuotoisuudessa tapahtuisi heikennystä.

Ekologinen kompensaatio tuo pilaaja maksaa -periaatteen luonnonsuojeluun. Kompensaatiossa maankäyttöhankkeita tekevät yritykset ja maanomistajat tekisivät osansa monimuotoisuuden vähentämisen pysäyttämiseksi.

- NCC pyrkii aktiivisesti vähentämään toimintansa negatiivista vaikutusta yhteiskuntaan ja ympäristöön. Tiedostamme, että yhteiskunnan rakentajana meillä on myös merkittävä vastuu ympäristöstä. Ekologisen hyvityksen pilottihanke edistää kestävää kehitystä ja auttaa luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä, sanoo NCC-konsernin kestävän kehityksen liiketoimintajohtaja Jukka Viitanen.

- Tulevaisuudessa uskomme, että vapaaehtoinen kompensaatio nopeuttaa toimintalupien käsittelyä, mistä syntyy merkittäviä hyötyjä kiviainestoiminnallemme, kertoo NCC Industryn kehityspäällikkö Taina Piiroinen.

- Metsähallitus on monipuolisen biotalouden edelläkävijä ja pyrkii toisaalta pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden vähenemisen valtion mailla ja toisaalta etsimään uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Kompensaatiokohteiden tarjoaminen toteuttaa kumpaakin edellä mainituista näkökulmista, sanoo Metsähallitus Kiinteistökehityksen johtaja Tuomas Hallenberg.

Suomi on sitoutunut YK:n tavoitteisiin pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja elinympäristöjen heikentyminen vuoteen 2020 mennessä. Luonnon monimuotoisuuden suojelu kaipaa kipeästi uusia keinoja, koska nykyisin keinoin asetettua tavoitetta ei saavuteta. Kompensaatio voisi olla yksi tulevaisuuden toimintamalleista.

NCC:n ja Metsähallituksen pilottihankkeessa hyödynnetään Ympäristöministeriön ELITE-hankkeen tutkimustuloksia ja siinä kehitettyä biodiversiteetin arvotusmallia yhteistyössä Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen ja Suomen Ympäristökeskuksen kanssa. Pilotista saatavia kokemuksia ja tietoa voidaan hyödyntää lainsäädännön kehittämistyössä sekä vapaaehtoisten kompensaatiotoimenpiteiden toimeenpanossa. Mukana on myös Suomen Habitaattipankki, jonka tarkoituksena on perustaa Suomeen kompensaatiomarkkinat.

24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin

Siirry arkistoon »