Yhteystiedot

Metsäalan Ammattilehti
Vironkatu 9,
00170 Helsinki
www.ammattilehti.fi
Puh. 050 412 9030

Kävijälaskuri (1.1.2009 alkaen)

Käyntejä kotisivuilla:8488460 kpl

Uutiset (päivittyy 24h/vrk)

24.4.2018 14:14Vuoden odotetuin retrouutuus on Honda MonkeyLue lisää »24.4.2018 9:34Ahlstrom-Munksjö ostaa erikoispaperitehtaan BrasiliassaLue lisää »24.4.2018 9:17Alle puolella suomalaisista metsäyhtiöistä on digitaalinen liiketoimintastrategiaLue lisää »

Uutiset (päivittyy 24h/vrk)

24.4.2018 14:14Vuoden odotetuin retrouutuus on Honda MonkeyLue lisää »24.4.2018 9:34Ahlstrom-Munksjö ostaa erikoispaperitehtaan BrasiliassaLue lisää »24.4.2018 9:17Alle puolella suomalaisista metsäyhtiöistä on digitaalinen liiketoimintastrategiaLue lisää »

Kesän kiinnostavin näyttely kulkee pyörillä - Tiedekeskusrekka on lastattu biotalouden innovaatioilla

Share |
10.07.2017 15:00

Kesällä rekka vierailee tapahtumissa, kuten Seinäjoen Farmarissa. Elokuusta alkaen kohteena ovat koulut: Bioaika-näyttelyn tärkein kohderyhmä on nuoret. Kuva: Anna Kauppi

Metsäala lahjoitti sata vuotta täyttävälle Suomelle Bioaika-tapahtumakiertueen. Paljon huomiota saanut näyttelyrekka kiertää Suomea marraskuuhun asti. forest.fi tutustui biotalouden tulevaisuuteen Seinäjoen Farmari-maatalousnäyttelyssä.

Suomea kiertävän tiedekeskuksen seinällä vilisee digitaalisia numerosarjoja, jotka kertovat maapallon tilasta. Maailman väkiluku raksuttaa 7,5 miljardista tasaisesti suuremmaksi. Kuluvan vuoden hiilidioksidipäästöt ovat ylittäneet 17 miljardia tonnia. Yksi nopeimmin muuttuvista luvuista on sähköpostiviestien määrä: niitä on lähetetty kesäkuisena torstaina lähes 140 miljardia iltapäivään mennessä.

Suuret luvut ovat osa Bioaika-tapahtumaa, joka kiertää parhaillaan ympäri Suomea. Tiedekeskusnäyttely on todellinen road show. Näyttelytila on rekassa ja sitä vetää amerikkalaistyylinen vetoauto, joka kääntää katseet tien päällä ja huoltoasemilla.

”Moni tulee kysymään, mitä tässä kulkee”, sanoo kiertueen pääkuski Tomi Lohivuo, jolla on satojen tuhansien kilometrin verran kokemusta isojen esittelyrekkojen vetämisestä.

Nyt tietoa on karttunut biotaloudesta. Lohivuo esittelee sujuvasti näyttelyn ”hottiksia” eli uusia puupohjaisia tuotteita. Hänen suosikkinsa on puukivi, jota käytetään piharakentamisessa, ja joka on valmistettu pääosin rakennus- ja purkutuotteiden puuaineksesta.

Bioaika-kiertue esittelee suomalaista metsäbiotaloutta laajasti. Jopa biotalous on monelle kävijälle melko vieras sana, mutta ymmärrys kasvaa nopeasti rekan vihreässä tietomaassa.

”Bioajan käsite on luotu tätä kiertuetta varten, mutta se herättää yllättävän monessa kävijässä selkeän mielikuvan. Se on kestävyyttä, metsää, ilmastonmuutosta, tulevaisuutta ja energiatehokkuutta, mutta usein myös virkistystä”, sanoo Bioaika-rekan toteutuksesta vastaava Heikki Hepoaho, joka on myös Rovaniemellä sijaitsevan tiedekeskus Pilkkeen päällikkö.

Tulevaisuusvisiossa nousee esiin teknologia – ja rehellisyys

Bioaika-tapahtumakiertue kiertää kesän ja syksyn aikana sadalla paikkakunnalla. Kesäkuussa se pysähtyi Seinäjoen 100 000 kävijän Farmari-maatalousnäyttelyssä. Rekan ovesta pomppii sisään MTK:n ja puolueiden, lihanjalostajien ja traktorifirmojen ilmapalloja kaikenikäisten messuvieraiden mukana.

Heikki Hepoaho on yllättynyt, kuinka paljon tietoa nuorilla jo on. ”Tämä ei ole helppo näyttely, mutta nuoret tajuavat myös käsitteet, kuten megatrendit ja ekosysteemipalvelut.” Kuva: Anna Kauppi

Heikki Hepoaho on yllättynyt, kuinka paljon tietoa nuorilla jo on. ”Tämä ei ole helppo näyttely, mutta nuoret tajuavat myös käsitteet, kuten megatrendit ja ekosysteemipalvelut.” Kuva: Anna Kauppi

”Bioajasta tulee mieleen ympäristö, energiansäästö sekä pyrkimys elää hyvin ja kestävästi tällä planeetalla”, pohtii messuvieras Eeva Ala-Heikkilä, joka parkkeerasi rekassa suuren valopöydän ääreen.

Pöydän pinnassa on valtava sanapilvi, joka on kenties näyttelyn kiinnostavin osa. Näyttelyvieraat voivat vetää pöydän laidoilta tärkeiksi katsomiaan käsitteitä sen keskelle. Sanoista muodostuu Suomelle tulevaisuusvisio.

Farmarissa sanapilven keskeltä löytyvät tasa-arvo, rehellisyys ja onnellisuus mutta myös käsityö ja avaruushissi. Hepoahon mukaan sanat vaihtuvat paikkakunnan ja tapahtuman mukaan. Seinäjoella näkyy yrittäjähenkisyys. Viikkoa aikaisemmin kävijät valitsivat innovaatiot ja teknologian, kun rekka oli parkissa Vantaan tiedekeskuksen Heurekan pihalla.

Jalasjärveläinen Arvo pohtii tulevaisuuden tärkeintä sanaa otsa kurtussa ja lippis silmillä. ”E niin kuin eurooppalaisuus”, yhdeksänvuotias hihkaisee lopulta varmana.

Kohderyhmänä nuoret tulevaisuuden rakentajat

Satavuotiaan Suomen kunniaksi järjestettävä Bioaika-kiertue on metsäalan yhteinen ponnistus. Sen on toteuttanut Tiedekeskus Pilke. Kiertueen päärahoittajat ovat Suomen Metsäsäätiö ja Metsämiesten Säätiö.

Näyttelyrekka kulkee tietenkin biopolttoaineella. Pysähdyksiä on kaikkiaan sadalla paikkakunnalla. Kesällä rekka vierailee tapahtumissa, kuten Seinäjoen Farmarissa ja Porin Suomi-Areenalla. Elokuusta alkaen kohteena ovat koulut: näyttelyn tärkein kohderyhmä on 13–19-vuotiaat nuoret, jotka halutaan saada kiinnostumaan biotaloudesta.

Näyttely kertoo biotalouden tarjoamista ratkaisuista niin ihmisen arjen kuin koko maailman ongelmien kannalta. Se muistuttaa, että Suomessa biotalouden perusta on maan kestävästi hoidetuissa metsissä.

Puu on Suomen tärkein uusiutuva raaka-aine, jota kasvaa huomattavasti enemmän kuin sitä käytetään. Perinteisten tuotteiden lisäksi puusta voidaan jo valmistaa kankaita, lääkkeitä ja kemikaaleja. Sillä korvataan fossiilisia raaka-aineita muovissa ja älypakkauksissa.

Joka paikkakunnalla rekan ympärille pystytetään Bioaika-tori, jossa paikalliset biotalouden osaajat esittelevät omaa toimintaansa. Samanaikaisesti paikkakunnalla järjestetään muitakin metsään ja biotalouteen liittyviä tapahtumia, kuten tehdasvierailuja ja metsäretkiä.

Tämä saa viisi tähteä, ihan varmasti!

”Se menee aika korkealle. Istu vaan tiukasti kyydissä”, kuuluu Bioaika-rekan takanurkasta, jossa kiertueen järjestelyistä vastaava Laura Kuusisto neuvoo virtuaalilasit päässä istuvaa Hannes Närvää.

”Vau”, sanoo seitsemänvuotias Närvä. Hän on juuri päässyt virtuaalisesti hommiin metsäkoneen ohjaamoon ja lentänyt kopterilla ylös puunlatvojen yläpuolelle. Koskenkorvalainen unohtaa tyystin eläimet, joita hän oikeastaan tuli maatalousnäyttelyyn katsomaan.

”Onhan tässä, mitä harventaa”, kuuluu viereiseltä jakkaralta, jolla eläkeläismies tarkastelee virtuaalikuvaa hakkuusta. ”Täältä mettäkoneen hytistä on kyllä parempi näkyvyys kuin luulisikaan.”

Vaikka Bioaika-näyttely ei ole käsitteiltään helppo, se on rakennettu niin, että jokaiselle jää mieleen jotakin biotaloudesta. Tiedon saa esiin painamalla nappeja, kiertämällä kampea ja skannaamalla tuotteita.

Seinäjokelaiset teinipojat innostuvat yleisön arvioitavina olevista uusista innovaatioista siinä määrin, että antavat jokaiselle ”ihan takuuvarmasti viisi tähteä!”. Yleisön ykkössuosikki oli kesäkuussa Biobattery, VTT:n kehittämä uudentyyppinen sähkövarasto, joka voidaan kokonaan valmistaa uusiutuvista raaka-aineista.

”Moni tulee kysymään, mitä tässä kulkee”, sanoo kiertueen pääkuski Tomi Lohivuo, jolla on satojen tuhansien kilometrin verran kokemusta isojen esittelyrekkojen vetämisestä. Kuva: Anna Kauppi

”Moni tulee kysymään, mitä tässä kulkee”, sanoo kiertueen pääkuski Tomi Lohivuo, jolla on satojen tuhansien kilometrin verran kokemusta isojen esittelyrekkojen vetämisestä. Kuva: Anna Kauppi

24.04.2018 14:14Vuoden odotetuin retrouutuus on Honda Monkey
24.04.2018 9:34Ahlstrom-Munksjö ostaa erikoispaperitehtaan Brasiliassa
24.04.2018 9:17Alle puolella suomalaisista metsäyhtiöistä on digitaalinen liiketoimintastrategia
24.04.2018 9:00Ahlstrom-Munksjö suunnittelee miljoonainvestointeja
23.04.2018 16:15KATSO VIDEO! Continental Construction Innovation Days 2018 -tapahtuma esitteli kuorma-autojen ja työkoneiden uusimmat rengasinnovaatiot
23.04.2018 16:13Volvo Trucks haluaa kasvattaa käytettyjen autojen markkinoita
23.04.2018 15:41Kiinan pehmopaperijättiläinen osakkaaksi -­ Finnpulp aloittaa tehtaan perussuunnittelun
23.04.2018 14:24Kansainväliset öljymarkkinat - huhtikuu 2018
23.04.2018 13:09Milwaukee esittelee modulaarisen säilytyslaatikkojärjestelmän
23.04.2018 10:12KATSO VIDEO! Ammattilehti pääsi kokeilemaan kuorma-autojen letka-ajoa Hollannissa

Siirry arkistoon »