Sataneljäkymmentä nuorta työelämän alkuun Metsähallituksen luontopalveluissa

23.10.2014 15.15

Metsähallituksen luontopalvelut on auttanut tänä vuonna eri puolilla Suomea työelämän alkuun 140 nuorta työtöntä tai työttömyysuhan alla olevaa ammattilaista. Nuorten työllistämisen teki mahdolliseksi eduskunnan myöntämä lisätalousmääräraha, jota luontopalvelut toivoo saavansa myös jatkossa. Nuorisotyöllistetyt hoitivat esimerkiksi erävalvontaa verkossa, ohjasivat vankityötä ja kartoittivat maakotkan levinneisyyttä. Kaikki voittivat: vastavalmistuneet nuoret kartuttivat työkokemustaan, Metsähallituksen luontopalvelut sai osaavaa työvoimaa luonnonsuojelualueille ja nuorten syrjäytymisriski pieneni.

taimet_istutus.bmp

Metsähallituksen luontopalveluille myönnettiin vuonna 2013 valtion lisätalousarviossa 2,5 miljoonan euron määräraha nuorten työllistämiseen ja valtioneuvoston nuorisotakuun toteuttamiseen. Luontopalvelut työllistää määrärahan turvin vuonna 2014 alle 30-vuotiaita kaikkiaan 750 henkilötyökuukauden eli noin 70 henkilötyövuoden verran tasaisesti ympäri Suomen.  Metsähallituksen luontopalvelut on saanut erillisrahoitusta nuorten työllistämiseen vuosina 2010–2013 yhteensä 4 875 000 euroa ja tarjonnut näin työtä yhteensä 343 nuorelle.

Tavoitteena on saada työttömien, jo ammattiin opiskelleiden nuorten työura alkuun, ja monille nuorisotyöllistetyistä Metsähallituksen luontopalvelut on ollut ensimmäinen työpaikka. Nuoret tekivät monenlaisia töitä Suomen luonnon hyväksi: heidän tehtävinään oli luonnonhoitotöitä, kartoituksia, palvelurakenteiden rakentamista ja huoltoa, luontokeskusten asiakaspalvelua, erätalouden töitä ja viestintää. Yksi nuori sai työkokemusta keskimäärin viiden kuukauden työjakson ajaksi.  Monet nuoret työllistyivät korkean työttömyyden alueilla tai vaikeasti työllistyvillä koulutusaloilla.

Pudasjärveläinen Kirsi-Maria Kontas työskenteli nuorisotyöllistettynä muun muassa maakotkien tarkkailutehtävissä.  Hän pääsi töissään pysyvämmin kiinni työelämään, sillä hänet palkattiin kesken työllistämisjaksonsa metsänhoitoesimieheksi Metsähallituksen metsätalouden yksikköön.

– Olen kiitollinen työllistymisen mahdollisuudesta. Nuorisotyöllistettynä tekemäni luontotyyppien kartoitus antoi paljon hyviä eväitä nykyiseen tehtävääni. Osaan vastaisuudessa ottaa luontoarvoja huomioon metsätaloustoimissa entistä paremmin, metsätalousinsinöörin koulutuksen saanut Kontas sanoo.

Nuorten työllistämiseen ensi vuonna ei ole kuitenkaan vielä osoitettu lisävaroja.

– Olisi sekä yksittäisten nuorten tulevaisuuden että yleisemmin yhteiskunnan kannalta järkevää osoittaa nuorten työllistämiseen varoja jatkossakin. Nuorten syrjäytymisuhka vähenee merkittävästi, jos he pääsevät hyvään työpaikkaan pian valmistumisensa jälkeen. Työt luontopalveluissa ovat olleet mielekkäitä tekijöilleen, ja nuoret ovat antaneet merkittävän panoksensa Suomen luonnon ja riista- ja kalakantojen hyväksi. Metsähallituksen luontopalveluilla on hyvät valmiudet ja tahtoa työllistää myös jatkossa nuoria koko Suomessa, sanoo kehityspäällikkö Pertti Itkonen Lapin luontopalveluista. 

Lisätietoja antaa:
Metsähallituksen luontopalvelut, kehityspäällikkö Pertti Itkonen, puh. 0400 193 647

ESITTELYSSÄ NELJÄ NUORISOTYÖLLISTETTYÄ

Ihan uusi ammatti: historian ensimmäinen nettierätarkastaja

Toni Murto Oulussa on ensimmäinen nettierätarkastaja ehkä koko maailmassa. Nettierätarkastajan tehtävänä on seurata metsästykseen ja kalastukseen liittyvää keskustelua internetin keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa ja ohjata oikeisiin toimintatapoihin. Näin tuetaan muuta erävalvontaa. Murto on liikkunut myös maastossa ja yleisötapahtumissa.

– Parasta on ollut monipuolinen työnkuva. Jakso toi tilaisuuden kehittää aivan uudenlaista toimintaa, ja pääsin näkemään paikkoja, joita en varmasti olisi muuten nähnyt. Pääsin tutustumaan useisiin sidosryhmiin ja sain paljon uutta tietoa sekä lakipuolelta että eräasioista yleensäki, sanoo Murto, jolla on muun muassa poliisin koulutus. 
Haastattelupyynnöt: Toni Murto, puh. 040 830 5045

Maakotkien tarkkailija näytti kyntensä  –  sai lisää töitä

Metsätalousinsinööri Kirsi-Maria Kontas on työllistynyt jo muualle. Hän aloitti Metsähallituksen Pudasjärven toimistolla nuorisotyöllistettynä yhdistetyn huoltomiehen ja suunnittelijan työn mutta joutui keskeyttämään pestin, koska osoittautui niin kykeneväksi, että hänet vetäistiin uuteen työsuhteeseen. Nyt Kirsi-Maria työskentelee Metsähallituksessa metsänhoitoesimiehenä.

– Maakotkien pesien kartoitus  oli hyvin mielenkiintoista ja elämyksellistä puuhaa. Luontotyyppien kartoituksessa puolestaan metsä- ja suotyyppien tuntemukseni syventyi oleellisesti. Osaan vastaisuudessa ottaa luontoarvoja huomioon metsätaloustoimissa entistä paremmin ja ymmärtää erilaisten kohteiden merkitystä suojelun kokonaiskuvan kannalta. Mukava ja virkistävä maastotyöjakso! Kontas sanoo.
Haastattelupyynnöt: Kirsi-Maria Kontas, puh. 040 767 6292

Muoniolainen Maija sai töitä kotinurkiltaan

Eläintenhoitajaksi opiskellut 20-vuotias Maija Yliniemi oli onnekas: hänen ei pitänyt muuttaa työn perässä perheensä, hevosensa ja koiransa luota pois vaan hän pääsi nuorisotyöllistetyksi kotikulmille Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Tämä ei ole itsestäänselvyys, koska Muonion suhteellinen työttömyysaste on Lapin kunnista toiseksi korkein, 23 prosenttia, ja kausi- ja nuorisotyöttömyys on kunnassa yleistä.

– On mahtavaa, että sain näin vähällä työkokemuksella näin hyvän työpaikan. Olen oppinut hurjasti uusia taitoja töissä ollessani: olen päässyt opettelemaan valokuvausta, valokuvien käsittelyä, videoiden editoimista ja sosiaalisessa mediassa viestimistä. Lisäksi olen siistinyt niin autiotupia kuin luontokeskuksia ja tehnyt asiakaspalvelutöitä, Yliniemi kertoo.
Haastattelupyynnöt: Maija Yliniemi, puh. 050 408 8613

Yhteiskuntavastuullisissa tehtävissä vankien parissa

Avolaitosvankeja työskentelee säännöllisesti Metsähallituksen luontopalvelujen hallinnoimissa kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla muun muassa rakennusten purkutöiden ja peruskorjauksen, luonnonhoitotöiden sekä laidunaitojen, pitkospuiden ja opastaulujen rakentamisen parissa. Tänä vuonna Aulangon luonnonsuojelualueella ja Evon retkeilyalueella vankien työnjohdossa on toiminut Jethro Nevalainen. 

– 
Työskentely luontopalveluissa on ollut erittäin hieno kokemus. On ollut hienoa olla erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, saada vastuuta sekä olla erinäköisissä projekteissa osallisena. Tämä on ollut työpaikkana mukavin! Sana ”luonto” on saanut itselleni toisen merkityksen täällä työskennellessäni. Vankityönjohto on ollut yksi mielenkiintoisimmasta osa-alueista työhistoriani aikana Metsähallituksella. Siellä olen saanut oppia,  ja toisaalta tullut ymmärtämään elämää toiselta kantilta sekä saanut erilaisia näkökulmia moniin elämän asioihin. Myös sen, että ei tämä  elämä ole aina ruusuilla tanssimista, niin kuin moni meistä varmasti tietää. Jotkut ovat vaan joutuneet kokemaan asiat kovemmin ja kantapään kautta. sanoo Jethro Nevalainen.

26.04.2024 9.00SKALin hallitus: Suomi ei saa tinkiä TEN-T-ydinverkosta
24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut

Siirry arkistoon »