Käydään yhdessä metsässäsi!

20.10.2014 16.06

Näin kasvukauden päättyessä on hyvä tarkistaa taimikot sekä tämän kesän istutuksen ja viime kesän kylvön tulokset. Pyydä mukaasi metsäasiantuntijamme, joka tarvittaessa järjestää metsääsi ammattilaiset töihin.

”Metsänomistajan kannattaa käydä metsässään mahdollisimman usein, jotta se tulee tutuksi ja sitä ’ymmärtää’ paremmin”, metsäasiantuntija Keijo Vartiainen Loimaalta sanoo.

”Ainakin etelässä puut ovat vielä muutaman viikon lehdessä, joten esimerkiksi mahdollisen taimikonhoidon tarpeen havaitsee metsäkäynnillä hyvin. Havupuutaimikossa jo vähäinenkin lehtipuuvesakon kilpailu haittaa kasvua.”

Kuluneena kesänä vesakot kasvoivat huomattavan voimakkaasti. Varhaisperkauksen nopea tarve voikin yllättää metsänomistajan. Perkauksen ajoitus vaikuttaa sekä taimikon kasvuun että sen hoitokustannuksiin.

”Ajoitukseen puolestaan vaikuttavat kasvupaikka ja aikanaan käytetty uudistamismenetelmä. Kun metsänviljelystä on kulunut 4–6 vuotta ja havupuut ovat noin metrin mittaisia, metsikkö alkaa olla varhaisperkauksen tarpeessa.”

Kun varhaisperkaus tehdään oikeaan aikaan, sitä myöhemmin seuraava taimikonharvennus tulee edullisemmaksi, kun poistettava puusto on pieniläpimittaista ja työ sujuu nopeasti.

”Meiltä saa ammattilaisia myös taimikoiden harvennustyömaille. Taimikonharvennuksessa valitaan ensiharvennukseen asti kasvatettavat rungot ja pidetään taimikon kunto ja kasvuolosuhteet hyvinä. Kuusikossa se tehdään noin kolmen metrin ja männikössä viiden–kuuden metrin pituudessa. Kun taimikko hoidetaan hyvin, ensiharvennuksesta kertyy ainespuuta enemmän kuin hoitamattomasta”, Vartiainen huomauttaa.

Asiantuntija-apua metsänuudistamiseen

”Jo varttuneempien taimikoiden lisäksi on hyvä käydä tarkistamassa tämän kesän istutukset ja viimevuotiset kylvötyömaat. Jos ne eivät ole jostain syystä onnistuneet, taimikot kannattaa viljellä uudestaan mahdollisimman nopeasti. Jotta samaa virhettä ei tehdä toista kertaa, on syytä miettiä tarkoin, mitä uudistamismenetelmää, puulajia ja taimityyppiä käytetään. Meiltä löytyy tarvittaessa parhaat asiantuntijat auttamaan valinnoissa.”

”Myös muokkaustyöt ja taimet hoituvat kauttamme. Maanmuokkauksen ehtii teettää vielä syksyn kuluessa. Talven routa tiivistää muokkausta, ja istutustyöt voi aloittaa keväällä heti, kun maa on sula. Taimet ja siemenet hyvä varata jo nyt, sillä esimerkiksi männyn ja koivun taimia ei ole joka kevät kaikkein matti-myöhäisimmille riittänyt.”

Vartiainen kehottaa ottamaan yhteyttä omaan metsäasiantuntijaan ja sopia metsäkäynnistä tai jo tiedossa olevista töistä. ”Metsänhoito on syytä nähdä investointina. Taimikonhoidon ja harvennusten lisäksi on hyvä harkita myös lannoitusta – se antaa hyvän tuoton siihen sijoitetulle pääomalle. Ensi vuoden lannoitussuunnitelmat kannattaa laittaa vireille saman tien.”

24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin

Siirry arkistoon »