Sitran toimintakertomus 2016: Kasvun lähteitä ja uudistuvan yhteiskunnan kirittämistä

26.04.2017 17.45

SitraTulevaisuustalo Sitran tavoite on nostaa Suomi kestävän hyvinvoinnin edelläkävijäksi. Työ tavoitteen saavuttamiseksi eteni harppauksin vuonna 2016. Kipeästi kaivattuja uuden kasvun lähteitä haettiin kiertotaloudesta, älykkäistä ja puhtaista ratkaisuista sekä hyvinvointidatan hyötykäytöstä. Myös Sitran rooli uudistuvan yhteiskunnan kirittäjänä vahvistui muun muassa sote-uudistuksen, perustulokokeilun, työelämäkysymysten sekä vaikuttavuusinvestoimisen ekosysteemin parissa.

“Kesäkuussa perustettu Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö on hyvä esimerkki Sitran peräänantamattomasta yrityksestä yhdistää ekologinen kestävyys ja uudet kasvun lähteet. Säätiön tavoitteena on rakentaa suomalaisille yrityksille kansainvälisen tason puhtaiden ja älykkäiden ratkaisujen referenssialue”, Sitran yliasiamies Mikko Kosonen sanoo.

Konkreettinen ratkaisujen tekeminen eteni, kun Sitra lahjoitti säätiölle 50 000 euron peruspääoman ja lupasi lisäksi rahoituksena kolmanneksen säätiön toiminnasta, maksimissaan 2,5 miljoonaa euroa. Työhön lähti mukaan alueen kaupunkien ja valtion lisäksi yliopistoja sekä mittava määrä yrityksiä.

“Suomeen tarvitaan nyt kuumeisesti uusia kasvun lähteitä, joten smart & clean -työ on juuri sitä mitä kaipaamme. Toinen potentiaalinen kasvualue löytyy hyvinvointidatan hyötykäytöstä, jolle luomme edellytyksiä hyvinvoinnin palveluoperaattori Isaacuksen kautta”, Kosonen jatkaa.

Mikään kasvu ei kuitenkaan riitä, ellei julkisia varoja käytetä viisaasti. Vastavoimaksi julkiselle velkaantumiselle Sitra on kehittänyt Suomeen vaikuttavuusinvestoimisen toimintamallia. Tulosperusteinen rahoitussopimus (Social Impact Bond eli SIB) on yksi vaikuttavuusinvestoimisen toteutusmuoto. “SIB-mallin avulla valtio ja kunnat voivat kehittää hankintakäytäntöjään suoritteiden ostamisesta kohti tulosten ja vaikuttavuuden ostamista. Tämä tarkoittaa samalla miljardien eurojen verotulojen tuloksellisempaa käyttöä”, Mikko Kosonen kertoo. Työkalua kokeillaan Suomessa jo kahdessa hankkeessa.

Lähestyvien viisikymppistensä kynnyksellä Sitra nostaa vauhtiaan kestävään hyvinvointiin tähtäävän strategiansa toteutuksessa. Visio on kunnianhimoinen, mutta työtä tehdään siiloja ylittäen ja laajoja kansalais- ja asiantuntijajoukkoja mukaan ottaen. Pitkäjänteinen työ tuo nyt tulosta.

Eduskunnan alaisen Sitran toiminta rahoitetaan peruspääoman tuotoilla.Peruspääoman markkina-arvo oli vuoden 2016 lopussa 807 miljoonaa euroa ja sijoitusomaisuus tuotti 7,1 prosenttia. Tänään julkaistu Sitran toimintakertomus ja tilinpäätös avaavat Sitran toimintaa, tuloksia ja taloutta tarkemmin. Tutustu kertomukseen tästä.

Tulevaisuustyön tuloksia 2016

  1. Kiertotalouden kansallinen tiekartta. Sitra kokosi tuhat suomalaista asiantuntijaa yhteen, ja maailman ensimmäinen kansallisesti yhdessä sovittu kiertotalouden tiekartta julkaistiin syyskuussa 2016. Sitra päätti lisäksi tehdä vuonna 2017 yhteensä 5 miljoonan euron ylimääräisen erityispanostuksen tiekartan toimeenpanoon. Panostuksella on tarkoitus katalysoida arviolta viisinkertainen määrän muuta julkista ja yksityistä rahoitusta hankkeiden edistämiseen.
     
  2. Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö. Kesäkuussa 2016 perustettu Sitran ideoima ja kehittämä Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö puolestaan kehittää Suomeen maailman parhaan testialueen älykkäille kiertotalousratkaisuille. Käytännössä tavoitteena on 20–30 uutta liiketoimintareferenssiä.

  3. Soten rahavirrat näkyviin: palvelupakettimalli soten ohjaus- ja raportointijärjestelmäksi. Sitran pitkäjänteinen työ sote­uudistuksen raamittamiseksi toi jälleen tulosta: Sitran kehittämä ja kokeilema palvelupakettimalli päätettiin ottaa soten kansalliseksi läpivalaisujärjestelmäksi kustannusten ja toiminnan seurantaan. Palvelupakettien avulla palveluiden tilaaja voi sopia sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta ja seurata miten niitä tuotetaan.

  4. Vaikuttavuusinvestoiminen. Sitran suomalaiseen yhteiskuntaan kehittämä vaikuttavuusinvestoiminen painottaa vaikuttavuuden ostamista suoritteiden sijaan. Vaikuttavuusinvestoimisen ekosysteemi on rakentumassa ja Social Impact Bond (SIB) ­mallilla on jo käynnissä kaksi hanketta, työhyvinvointiin panostava TYHY-SIB ja TEMin maahanmuuttajien kotouttamiseen tähtäävä KOTO­SIB.
  5. Megatrendit. Sitran megatrendilistaa ladattiin verkosta yli 240 000 kertaa, ja sitä käytettiin tulevaisuuden suunnittelun työkaluna valtionhallinnossa, järjestöissä ja yrityksissä. Megatrendityöstä on kasvanut yksi Sitran odotetuimmista vuosittaisista avauksista.

  6. Nordic Green to Scale. Ottamalla käyttöön 15 pohjoismaista ilmastoratkaisua maailma voisi vähentää päästöjä neljällä gigatonnilla 2030. Selvityksellä Sitra osoitti, että ilmastokuorman keventäminen ei ole rakettitiedettä, ratkaisuja on jo olemassa.

  7. Genomikeskus. Suomen hallitus päätti Sitran ja sosiaali­ ja terveysministeriön genomistrategian pohjalta perustaa genomikeskuksen. Päätös on 17 miljoonan euron sijoitus suomalaisten terveyteen. Strategiat eivät ole pelkkää pöytälaatikkopuuhastelua.

  8. Palveluväylä etenee. Sitran käynnistämä Suomi­Viro ­yhteistyö kansallisen palveluväylän rakentamiseksi huipentuu keväällä 2017: uusi Suomi.fi­palvelu on vankka pohja digitaaliselle yhteiskunnalle. Kahden kansakunnan yhteistyö antaa mallia muulle maailmalle.

  9. Kokeilut suurten uudistusten välineenä. Kokeilukulttuuri löi läpi toden teolla, myös laajojen, perustulokokeilun ja valinnanvapauskokeilujen kaltaisten yhteiskunnallisten kehityshankkeiden välineenä. Monimutkaisessa maailmassa asioita kannattaa kehittää kokeillen, kunhan oppii ja korjaa välissä – eikä luovuta heti ensimmäisen vastoinkäymisen edessä. Kiistelty soten valinnanvapaus on tästä hyvä esimerkki: sen toimivuudesta ei tiedetä ennen kokeilemista. Sitran yhdessä viiden alueen kanssa kehittämät valinnanvapauskokeilut ovat käynnissä, ja tuloksia odotetaan vielä vuoden 2017 aikana.

    + 1. 
    Odotettavissa 2017: Suomesta hyvinvointidatan edelläkävijä. Hyvinvoinnin palveluoperaattori Isaacus nostaa Suomen hyvinvointidatan hyötykäytön edelläkävijäksi. Työ on käynnissä, luvassa on uusia kansainvälisesti merkittäviä kasvun mahdollisuuksia. 

Lisätietoja:

Mikko Kosonen, yliasiamies, mikko.kosonen(at)sitra.fi, 0294 618 403
Veera Heinonen, viestintäjohtaja, veera.heinonen(at)sitra.fi, 0294 618 505

Linkit

24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin

Siirry arkistoon »