Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luontokeskusten luontoilloissa nyt tuplasti tietoa

16.02.2017 15.12

Metsähallitus

Suosituissa ja perinteisissä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luontokeskuksissa tarjotaan kevättalvella luentoja luonnosta ja retkeilystä.

 Tuplaluontoillat ovat kevään erikoisuus - kaksinkertaisesti tietoa ja elämyksiä yhdellä istumalla. Aiheina on luonto monesta kulmasta katsottuna - hyönteisten hyötykäytöstä pissihaukkaan ja kotkista kahdella tapaa porojen laidunnukseen. 

Äkäslompolossa Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa, Pallastunturin luontokeskuksessa ja Tunturi-Lapin luontokeskuksessa Hetassa on kevättalvella hieno kavalkadi luontoiltoja viikoilla 8-17. Yhdeksästä luontoillasta kolmessa tuplataan asiantuntemus, sillä mukana on kaksi luennoitsijaa. 

Tuplaluontoilloissa retkeilyä, hyönteisiä ja kotkia

Tiesitkö, että maailman tieteellisesti kuvatuista eliölajeista suurin osa on hyönteisiä? Läntiselle maailmalle hyönteiset ovat vielä uusi asia ravintona, mutta ehkäpä piankin voimme tilata grilliltä hyönteishampurilaisia. Ensimmäisessä tuplaluontoillassa Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Marja Tuiskula-Haavisto ja Metsähallituksen suojelubiologi Jukka Salmela kertovat hyönteismaailman monimuotoisuudesta ja hyönteisten hyötykäytöstä ihmiskunnan ravinnonlähteenä. 

Toisessa tuplaluontoillassa on kaksi miestä ja kaksi tarinaa kotkista. Ylitarkastaja Tuomo Ollila Metsähallituksesta ja lintuharrastaja Vesa Kaulanen tutustuttavat kotkien elämän saloihin. Kolmannessa tuplaluontoillassa esitellään retkeilijän ja tutkijan näkökulmat luonnosta. Retkeilykirjailija Harri Ahonen ja Luken tutkija Mikko Jokinen kertovat retkeilijän ja lappilaisen ihmisen luontosuhteesta. 

Tuplaluontoillat ovat osa Suomi 100 -tapahtumia.

Myös eläimellistä menoa ja lapinkylän selviytymistarina

Muissa luontoilloissa pääsemme pissihaukan ja muiden Lapin petolintujen reviireille huippusuositun luontoiltavieraan, lintututkija Pertti Koskimiehen kanssa. Riistabiologi Keijo Taskinen taas kertoo pohjoisen eläinten erikoisista elintavoista luontokuvien kera. Biologi Paavo Hellstedtin petoillassa tutustutaan Tunturi-Lapin lajistoon ja petojen merkitykseen Lapin rikkaaseen, mutta karuun luontoon. Luontokuvaaja Martti Rikkonen vie meidät tunturipöllön mukana revontulten maille. 

Porotutkija Jouko Kumpula Lukesta vie meidät pohjoisen porolaitumille ja kertoo poronhoidon muutoksesta. Luken petotutkija Ilpo Kojolan mukana pääsemme suurpetojen maailmaan. Tutkija Jukka Pennanen kertoo Enontekiöläisen lapinkylän, Kultiman, selviytymistarinan vuodesta 1851 tähän päivään. Selviytymistarina kuvastaa elämäntavan muutosta myös koko Suomen Lapissa ja sitä, kuinka taitavasti ihmiset ovat mukautuneet ulkopuolisen maailman jatkuviin haasteisiin. 

Kaikkiin luontoiltoihin pääsevät alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Liitteenä olevia kuvia saa käyttää asiasta uutisoitaessa.

Lisätietoa ja aikataulut

www.luontoon.fi/tapahtumat

Asiakasneuvoja Satu Kotavuopio, puhelin 040 7341175, sähköposti satu.kotavuopio(at)metsa.fi

Luontoiltojen esitelmöitsijöiden yhteystietoja voi tarvittaessa tiedustella Satu Kotavuopiolta

19.04.2024 17.00Kuorma-autoilla kuljetettujen tonnikilometrien määrä väheni vuonna 2023
19.04.2024 14.00TAVO Oy:stä Champion voiteluaineiden virallinen jälleenmyyjä
19.04.2024 9.00Energiapäivä Karvialla lauantaina 4. toukokuuta - esittelyssä laajasti alan kalustoa
18.04.2024 9.39Finnveran Rahoitus ja kasvu -katsaus: Valtiontukikilpailu on Suomelle myrkkyä
17.04.2024 11.11MAN laajentaa eTruck-valikoimaa kolmesta yli miljoonaan vaihtoehtoon
17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 13.00Nimitykset: Juha-Matti Raatikainen Witraktorin liiketoimintajohtajaksi
16.04.2024 11.35Metsäteollisuus ry: Historiallisen korkeat kantohinnat - kaikelle puulle hyvä kysyntä
16.04.2024 11.11Trelleborg ja Mitas -renkaiden hintoihin korotuksia toukokuun alusta lukien
16.04.2024 11.00Metsäbiotalouden tiedepaneeli: Erot metsävaroissa ja niiden laskennassa mutkistavat EU:n yhteistä metsä- ja ilmastopolitiikkaa

Siirry arkistoon »