metsä.fi: Riekkosuo syntyy metsurityönä

19.02.2014 0.05

Puolanka-8.jpg

– Kyllä näillä keleillä kelpaa työmaalle patikoida. En muista, että tammikuussa olisi ollut näin vähän lunta, Mauno Ravaska tuumii.

Teeriparvi pölähtää lentoon Puolangan sydänmailla Ruostesuon laidalta. Hirvetkin ovat tallustelleet suon laitamilla komeita kuuramaisemia ihastelemassa. Ympärillä aukeaa talvisen äänetön metsä – kunnes moottorisaha rikkoo hiljaisuuden. 

Pakkasmittari näyttää –22 astetta, hengitys höyryää ja pieni viima nipistää posken kärkeä. Yllättäen jostakin alkaa kuulua moottorisahan pärinää. Pian selviää, että ääni kantautuu Puolangan tiimin metsuriporukan työmaalta, niin sanotulta REAH-kohteelta. Lyhenne REAH tarkoittaa riistan elinympäristöjen aktiivista hoitoa; täällä kiikarissa ovat erityisesti riekot. – Tässä ihan lähettyvillä metsurit ovat nähneet riekkojen jälkiä, suunnittelija Esko Laitinen tietää.

Metsurit patikoivat työmaalta tien varteen, laittavat tulet loimottamaan ja kahvipannun pöhisemään. Iloinen rupattelu kuuluu nuotion ympärillä.

– Tämä on oikein hyvä lisä taimikkotöiden jatkoksi. Sopivan kevyttäkin, sen kun kaatelee puita, kasausta ei tarvitse tehdä. Miestähän tämä säästää, puntaroi Mauno Ravaska.

– Ja nythän on aivan ihannekeli, kuiva pakkanen. Reilu viikko sitten vesi putoili niskaan, ja keli oli hankala. Lumikaan ei haittaa työtä, Ari Juntunen miettii.

– Eipä ole minun muistissani tammikuuta, että olisi näin hyvät kelit. Kohta on jo parempi liikkua kuin kesällä, taivastelee Sakari Holappa.

– Tuskin tällaista työmaata koneella tekisi nopeammin. Saattaisi pikemminkin kone jäädä meidän vauhdista, metsurit ynnäilevät kahvikupposten äärellä.

Puolanka-5.jpg
Puolangan metsuriporukkaa kahvitulilla, Mauno Ravaska (vas), Sakari Holappa, Mauno Heikkinen ja Ari Juntunen.

Tänne syntyy todellisia monikäyttömetsiä

Nyt ollaan oikein tyypillisellä riistakohteella. Taustalla avautuu laaja neva, jonka reunarämeet on vuosikymmeniä sitten ojitettu, parhaat kahteen kertaan. Metsää tänne ei kuitenkaan koskaan syntynyt, matalaa kitumännikköä ja koivua sikisi sentään jonkin verran. Niidenkin kasvu on pysähtynyt ajat sitten.

Nyt täältä kaadetaankin suuri osa puustosta pois, vain kelot ja ikiaikaiset käkkärämännyt jäävät pystyyn. Ojat laitetaan kevään tullessa umpeen.

– Nämä ovat varvukkoisia reunasoita, joista saadaan aivan loistavaa elinympäristöä riekoille, miksei noille teerillekin. Hillanpoimijoille saadaan taas ämpärin täytettä, ja ehkä läheinen tammukkapurokin elpyy vanhaan loistoonsa, kun vesiensuojeluasiat saadaan kuntoon, Laitinen laskee.

– Valtion mailla puhutaan monikäyttömetsien hoidosta. Täällä se konkretisoituu oikein hienosti, Länsi-Kainuun metsätiimin tiimiesimies Ahti Juntunen kiteyttää.

Parasta tuottoa riistan kautta

Ei Puolangalla ihan ensi kertaa olla riistakohdetta rakentamassa. Työtä on tehty jo kuusi vuotta noin 50 hehtaarin vuositahdilla. Lähivuosien kohteitakin on jo katsottu.

Vuosien kokemuksella tiedetään myös, miten tällainen toiminta saadaan taloudellisesti kannattavaksi.

– Työt kohdistetaan alueille, joissa metsureilla on muutakin työtä, taimikonhoitoa tai vastaavaa. Erillistöinä näitä ei kannata tehdä. Nykyisillä työvälineillä REAH-leimikoiden suunnittelu käy todella sujuvasti. Meillä on tuore laserkeilausaineisto, ilmakuvat ja muu tarvittava. Tämän vuoden kohteiden suunnittelu vei minulta vain muutaman tunnin, 34 vuotta Metsähallitukselle metsäsuunnitelmia tehnyt Laitinen sanoo.

– Vielä muutama kymmenen vuotta sitten ajateltiin, että jokainen metsähehtaari pitää saada tuottamaan paikkaan katsomatta. Nyt jokainen ymmärtää, että paras tuotto tällaisilta paikoilta tulee riistan ja muiden luonnon antimien kautta, konkari lisää.

– Meillä on Puolangalla 7000 kuution energiapuutavoite. Pelkästään näiltä riistakohteilta saadaan siitä melkein puolet. Täältähän se kannattaakin ottaa, saadaan koko puumassa talteen, metsänhoitoesimies Aarni Tolonen huomauttaa.

Metsureiden sopivasti kasalleen kaatamat puut voi nopeasti kerätä ajokoneella ja ajaa tien varteen lansseihin kuivumaan.

Suo avartuu ihan silmissä

Lähdemme patikoimaan varsinaiselle työmaalle. Vierellä avautuu leimikko, jonka metsurit kaatoivat neljässä päivässä; rämemäntyä on sievissä kasoissa melkein silmänkantamattomiin.

– Valmista tulee todella nopeasti. Ajelin viime talvena viereisellä, pari vuotta aiemmin ennallistetulla kohteella. Oikeastaan se ennallistettu alue näytti luonnontilaisemmalta kuin viereinen koskematon suo.

– Erätalouden lupatuloilla maksetaan sitten ojien umpeen täyttö. Sekin työvaihe suunnitellaan ja toteutetaan muiden metsätalouden konetöiden ohessa, jolloin työ on kustannustehokasta toimintaa. Näin metsästäjien maksamat lupatulot palautuvat riistan hyväksi, Laitinen myhäilee.

Tammikuun vähäiset lumisateet ovat tiputtaneet tänne vain parikymmentä senttiä lunta. Miehet nyppäävät sahat käyntiin ja alkavat töihin. Lumi pölisten rämemaisema avartuu yksi puu kerrallaan, huomattavan ripeästi.

– Tästä näin poikki ja sitten kaadetaan samaan kasaan kuin viereinen puu. Vierestä on hyvä ajaa ajokoneella ja nostella puut kyytiin, Ravaska huutelee sahan äänen yli.

– Tämähän on varsin nopeaa tehdä, kun puut vaan kaadetaan sopiville kasoille. Näitä ei siis karsita eikä pätkitä, tältä paikalta kaikki menee energiapuuksi, Ari Juntunen kertoo työnsä lomassa.

Neljän metsurin rintama etenee suolla tasatahtia, ja maisema avartuu silmissä. Riekon ensimmäiset päräytykset kuullaan varmasti pian.

Puolanka-9.jpg
Yksi suuri riistakohde syntyi metsurityönä Ruostesuon laitamille.

Teksti & kuvat: Jari Salonen

28.03.2024 11.00Bensiinin keskihintojen nousu kiihtyi maaliskuussa 2024
28.03.2024 8.00Metsäalan kannattaa kohdata luontovaikuttajat ennakkoluulottomasti
27.03.2024 10.30Ranuasta kaavaillaan yli 120 tuulivoimalan tuulivoimapuistoa
26.03.2024 11.00Henry Äyräväinen nimitetty Nisula Forestin aluemyyntipäälliköksi
26.03.2024 10.00Markus Ritala nimitetty Sajas Groupin toimitusjohtajaksi
26.03.2024 9.00Kymmenen miljoonan tutkimushankkeessa kehitetään liikkuvien työkoneiden ja ihmisten yhteistoimintaa
26.03.2024 8.00Valmet toimittaa Valmet DNA -automaatiojärjestelmän Lostockin jätteenpolttolaitokselle Northwichiin Isoon-Britanniaan
25.03.2024 12.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
25.03.2024 11.45Päivittynyt Vito-mallisto on saatavana sekä taka- että nelivetoisina
25.03.2024 10.10Suomen metsäkeskuksen tulevaisuuskatsauksen mukaan metsähakkeelle riittää kysyntää jatkossakin

Siirry arkistoon »