Luonnonvarakeskukselta uudet suositukset männyn siemenviljelysten käyttöalueiksi

01.10.2016 11.00

Männyn siemenviljelysten käyttöalueiden rajoja on tarkennettu. Uusien käyttöalueiden määrittämisessä on otettu huomioon ilmastonmuutoksesta johtuva kasvuolosuhteiden paraneminen, ja alueiden rajat siirtyvät aiempaa jonkin verran pohjoisemmaksi.

Jalostetun siemen- ja taimiaineiston viljely sille suositellulla käyttöalueella antaa parhaan viljelytuloksen.

Siemenviljelysten käyttöalueiden rajat siirtyvät entisiin verrattuna Etelä- ja Keski-Suomessa noin 50 kilometriä pohjoisemmaksi. Pohjois-Suomessa siirtymät pohjoisen suuntaan ovat hieman pidempiä. Uusien mallien myötä siemenviljelysten käyttöalueiden rajat muuttuvat myös entistä enemmän leveysasteiden suuntaisiksi.

Siemenviljelyssiemenen käyttöalueet ovat tähän asti perustuneet käytännön kokemuksiin sekä tutkimustietoon siemensiirtojen vaikutuksesta puiden kasvuun ja elävyyteen. Uudet rajat on määritelty Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Ruotsin Skogforskin laatimien mallien pohjalta. Mallit pohjautuvat laajaan kokeelliseen aineistoon ja ilmastotietoihin, ja ne ennustavat männyn alkuperien menestymistä eri ilmastoissa. Siemensiirtomallit mahdollistavat myös joustavan reagoinnin tulevaan ilmaston muutokseen.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira merkitsee käyttöalueet perusaineistorekisteriin ja julkaisee siemenviljelysten käyttöaluekartat ensi vuonna verkkosivuillaan.

Ilmaston lämpeneminen mukana malleissa

Puut ovat sopeutuneet kasvupaikkansa paikalliseen ilmastoon. Sopeutuminen vuosien väliseen vaihteluun kasvukauden pituudessa on johtanut siihen, että metsäpuilla on melko laaja ”kotiseutu”, jonka sisällä siemensiirrot ovat turvallisia. Siemensiirtojen pidentämisestä alueen ulkopuolelle aiheutuu ongelmia, jotka ilmenevät usein heikentyneenä viljelyvarmuutena.

Käyttöalueiden määrityksessä otettiin huomioon tuleva ilmastonmuutos käyttämällä pituuskasvulle viljelypaikan tämän hetkisen lämpösumman sijaan vuodelle 2050 ennustettua arvoa. Tämä kuvaa sitä ilmastoa, jossa lähivuosina viljeltävät männyt kasvavat voimakkaimman kasvunsa. Sen sijaan puiden eloonjäämisen kannalta ratkaisevin on nykyilmasto eli metsänviljelyä seuraavien lähivuosien ilmasto-olot, mistä syystä puuston elävyyden ennustamisessa käytettiin vuoden 2020 lämpösummaennustetta.

Uudet käyttöalueet perustuvat kiertoajan puuntuotokseen, jota ennustettiin elävyyden ja pituuden tulon avulla. Laskennassa huomioitiin sekä siemenviljelyksen geneettisestä tasosta riippuva jalostushyöty että siirtomatkan vaikutus. Siemenviljelyssiemenen ennustettu tuotos suhteutettiin paikallisen metsikköalkuperän tuotokseen, ja nämä suhteelliset tuotosindeksit laskettiin koko Suomen kattavalle 10×10 kilometrin hilaverkolle. Käytetty menetelmä mahdollistaa jatkossa käyttöalueiden määrittämisen myös ruotsalaiselle siemenviljelysaineistolle Suomessa sekä siemenviljelysten yhteiset Suomen ja Ruotsin kattavat käyttöalueet.

23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Liikevoitto jäi heikoksi
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin
22.04.2024 9.09Kohlerilta uusi HVO generaattori teollisuuskäyttöön
22.04.2024 8.55MAN käynnistää autonomisen kuorma-auton koeajot liikenteessä
21.04.2024 12.00Uusiutuvan dieselin käyttö raidekuljetuksissa pienentää WISA-vanerien hiilidioksidipäästöjä neljänneksen
21.04.2024 9.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
20.04.2024 17.00JENZ - synonyymi hakkurille on myös murskain

Siirry arkistoon »