Metsä tuottaa valtaosan kotimaisesta energiasta

24.06.2016 14.10

hakevuori2.jpg

Suomen uusiutuvasta energiasta 80 prosenttia tuotetaan metsähakkeella ja puunjalostuksen sivutuotteilla.

Metsähakkeen käyttö lämpö- ja voimalaitoksissa kuitenkin väheni vuonna 2015. Isot metsähakkeen käyttäjät näkevät kotimaisen puun saatavuuden kilpailukyiseen hintaan ja kannattavuuden kehittymisen haasteellisena. Varsinkin Itä-Suomen lämpölaitoksissa tuontihake on syrjäyttänyt kotimaista haketta.

Nyt on tärkeä miettiä, miten kotimaiselle metsähakkeelle saadaan kilpailukykyä, uutta kysyntää ja lisää käyttökohteita. Tähän kehitykseen pystytään vaikuttamaan energia- ja ilmastostrategian tulevilla linjauksilla.  

Metsä kiittää

Metsähakkeen energiakäytön lisääminen on myös metsien hoidon ja kasvun hyödyntämisen kannalta tavoiteltavaa, kun toimitaan kestävyyskriteerien mukaan.

Talousmetsien käytössä on mahdollista saavuttaa optimaalinen hiilensidonta, kun metsänhoidolla varmistetaan metsän hyvä kasvu ja metsistä korjattava puuraaka-aine käytetään korvaamaan fossiilista energiaa.

– Puuta tulisi käyttää enemmän myös tuotteisiin, joiden valmistukseen on aiemmin käytetty uusiutumattomia raaka-aineita, kuten biohiileen tai pyrolyysiöljyyn, bioenergian ja biotalouden asiantuntija Kyösti Turkia Suomen metsäkeskuksesta linjaa.

Metsäenergian ilmastomuutosta ehkäisevä vaikutus perustuu fossiilisten polttoaineiden, hiilen ja öljyn korvaamiseen biomassalla, jonka sisältämä hiili on jatkuvassa kierrossa kasvillisuuden ja ilmakehän välillä. Ensiharvennusten pienpuu ja hakkuutähteet ovat luonnossa nopeasti hajoavia, joten niiden merkitys hiilivarastona on lyhytaikaisempi verrattuna hitaasti hajoavaan kantobiomassaan.

Metsänomistajille lisätuloja

Metsänomistajille metsälähtöisen energiatuotannon lisääminen tarjoaisi lisätuloja ja kannattavuutta nuorten metsien kasvatukseen.

–Kiireellistä ensiharvennusta odottaa satoja tuhansia hehtaareja metsää. Niistä korjattava biomassa voitaisiin käyttää uusiutuvan bioenergian tuotantoon, Turkia sanoo.

Nuorten metsien hoidon tehostaminen on avainkysymys tulevaisuuden hakkuumahdollisuuksien turvaamiseen ja laadukkaan raaka-aineen tuottamiseen metsäteollisuudelle.

Energiatehokkuus on päästöjen hallintaa

Hakkeen ja puupelletin käytön lisäämiseen on runsaasti mahdollisuuksia etenkin Etelä-Suomessa, missä on runsaasti pk-yritysten ja teollisuuden toimitiloja. Lämmöntuotannon liittäminen osaksi muuta kiinteistöjen huolto- ja etävalvontaa voi tuoda uusia asiakkuuksia lämpöyrittäjäpalveluita tuottaville yrityksille.

Metsähakkeen jalostusarvoa nostaa puun myyminen lämpö- ja sähköenergiana tai jalostamalla metsähakkeesta neste- tai kaasumaisia biopolttoaineita. Yhdistetyssä lämmön- ja sähköntuotannossa käytetyn polttoaineen energiasisällöstä saadaan 2/3 lämpöä ja 1/3 sähköä eli hyötysuhde on korkea. Lämpölaitosten energiatehokkuutta on monissa kohteissa parannettu hukkalämmön talteen ottavalla ja hiukkaspäästöjä keräävällä savukaasupesurilla

18.04.2024 9.39Finnveran Rahoitus ja kasvu -katsaus: Valtiontukikilpailu on Suomelle myrkkyä
17.04.2024 11.11MAN laajentaa eTruck-valikoimaa kolmesta yli miljoonaan vaihtoehtoon
17.04.2024 10.05Työkoneiden vuokramarkkinan odotetaan supistuvan tänä vuonna - Kasvun povataan alkavan ensi vuonna
16.04.2024 13.00Nimitykset: Juha-Matti Raatikainen Witraktorin liiketoimintajohtajaksi
16.04.2024 11.35Metsäteollisuus ry: Historiallisen korkeat kantohinnat - kaikelle puulle hyvä kysyntä
16.04.2024 11.11Trelleborg ja Mitas -renkaiden hintoihin korotuksia toukokuun alusta lukien
16.04.2024 11.00Metsäbiotalouden tiedepaneeli: Erot metsävaroissa ja niiden laskennassa mutkistavat EU:n yhteistä metsä- ja ilmastopolitiikkaa
16.04.2024 10.45Mikkeliin rakenteilla S ja V Variksen uusi Scania-palvelukeskus - avajaisia vietetään loppuvuodesta 2025
16.04.2024 10.00Uusi Dacia Duster sai Suomen hinnat
16.04.2024 9.00Nokian Renkaat esittelee Soil King VF -tuoteperheen suuritehoisille traktoreille

Siirry arkistoon »