Mercedes-Benz Unimogin rajattomat ratkaisut katujen hoitoon - esittelyautot kiertueella 2.-14.5.2016

30.04.2016 13.18

unisuomi2.jpg

Tasan kolme vuotta sitten ensiesiteltiin kymmenen uutta Euro VI -versiota Unimog-mallisarjaan, reilusti etuajassa ennen kuin nämä tiukemmat päästömääräykset tulivat virallisesti voimaan.

Mercedes-Benz pani kaikkensa peliin osoittaakseen, että se kykenee rakentamaan koetuista erikoisajoneuvoistaan paitsi mahdollisimman monipuolisia työkoneita ja myös edistyksellisen ympäristöystävällisiä. Vuosi sitten esiteltiin vielä raskaamman maasto-Unimogin uudistuneet U 4023 ja U 5023 mallit keskimoottoriratkaisulla. Näin koko Unimog-mallisto on siis tällä hetkellä mitä parhaimmassa iskussa – valmiina haastaviin tehtäviin mitä erilaisimmissa olosuhteissa.

Kompakteilla Unimog -työlaitealustoilla rajattomat käyttömahdollisuudetunisuomi1.jpg

Mercedes-Benz Unimog UGE-mallisto on kehitetty varta vasten työlaiteajoneuvoksi, kuten alkuperäinen nimikin ”Universal-Motor-Gerät” kertoo. Tukevaan tikapuurunkoon perustuvan alustaratkaisun avulla monipuolisuus ja käytettävyys on hiottu yhteistyössä päällirakentajien kanssa ylivoimaiseksi. Jatkuva neliveto, portaaliakselein aikaansaatu suuri maavara ja tasauspyörästön lukot sekä yksittäispyörät yhdistettynä optimaaliseen painojakaumaan luovat perustan mitä moninaisimpiin käyttötarkoituksiin. Tarpeen mukaan valittavissa on myös esimerkiksi rengaspaineiden säätöjärjestelmä tai VarioPilot® ohjauksen siirto oikealle tai vasemmalle. 

Hydrostaattinen vetojärjestelmä mahdollistaa ajon portaattomasti moottorin kierrosluvusta riippumatta välillä 0-50 km/h. Vaihdettaessa työskentelypaikkaa tai siirtoajossa voidaan ajon aikana vaihtaa portaattoman hydrostaattiajon ja mekaanisen kahdeksanportaisen vaihteiston välillä. Maantieajossa Unimogilla saavutetaan normaalin kuorma-auton 90 km/h nopeus.

Kompaktin auton ketteryyttä voi lisätä vielä nelipyöräohjauksella. Unimogin ajaminen on mahdollista myös monitoimijoystickin avulla: siihen on integroitu eri työskentelytoimintoa, ajonopeuden säätö ja synkronoitu suunnanvaihto. Unimogin vahvuutena on myös hyvän näkyvyyden tarjoava panoraamaohjaamo.

Unimogiin on saatavana nelilohkoinen työlaitehydrauliikka, joka koostuu kahdesta hydraulipiiristä.Piiri I ohjaa neljän kaksitoimisen venttiilin avulla 200 baarin järjestelmäpaineella (32 l/min) jopa kahdeksaa säätöliikettä työlaitteessa tai käyttää hydraulisia moottoreita alemmalla tehoalueella. Piirit I ja II (32 + 55 l/min) yhdistämällä käytettävissä on 35 kW jopa 240 baarin paineella. Säätöliikkeet ja hydraulisten moottoreiden käyttö voidaan toteuttaa toisistaan riippumatta. 

Edellisten lisäksi valittavana on myös tehokas ja taloudellinen uusi teholaitehydraulikka VarioPower®. Teholaitehydrauliikassa on kaksi piiriä, molemmissa 125 litran hydrauliöljyläpivirtaus minuutissa ja 280 baarin paine. Uuden teholaitehydrauliikan ansiosta Unimogille mikään työ ei ole liian raskas. Jos on tarkoitus suorittaa useita työsuoritteita peräkkäin tai jos yksi tehtävä edellyttää suurta tehoa – VarioPower® -teholaitehydrauliikan avulla onnistuu tämä ja vielä enemmänkin. Sillä molemmissa avoimissa piireissä III ja IV on nyt sama, 125 litran hydrauliöljyläpivirtauksen suuri teho, 280 baarin järjestelmäpaine sekä 58 kW:n huipputeho. Teholaitehydrauliikka korvaa siten ulosottoakseliin liitettävät pumput tai dieselkäyttöiset lisämoottorit. Uutta ja helppoa on VarioPower® :in ohjaaminen monitoimiohjauspyörän ohjauspyöränäppäimillä. Asetukset näkyvät uudessa mittaristossa. Teholaitehydrauliikka on asennettu lavan apurunkoon, ja sen voi irrottaa lavan rungosta – esimerkiksi kantavuuden lisäämiseksi talvikunnossapitoa varten.

Laajojen hydraulijärjestelmien lisäksi käytössä on työlaitteille mekaaninen käyttöulosottoakseli etupäähän ja tarpeen mukaan moottori- ja vaihteistovoiman ulosotto. Moottorin etupään käyttöulosotosta saadaan jopa 160kW teho. Näin Unimogin keulaan voidaan asentaa vaikkapa suuritehoinen lumilinko.

Unimog Trilety – irroitettava imulakaisulaite

Trilety on toimittanut imulakaisulaitteita Unimogeihin jo yli 30 vuoden ajan. Ratkaisu on imenomaan Unimogin toimintafilosofiaan sopiva, eli laite on helposti asennettavissa ja irrotettavissa oleva lisälaite, jolloin itse alustan käyttö on mahdollista myös moneen muuhun tehtävään tarpeen mukaan. Trilety imulakaisulaitteet soveltuvat Unimogin U423 tai U527 alustoille.

Itse imulakaisulaitteisto koostuu ruostumattomasta teräksestä valmistetusta jätesäiliöstä, suuritehoisesta imulaitteesta, vesitankista ja lakaisulaitteesta. Jätesäiliö on tilavuudeltaan 3,0 – 6,2 m3. Sen takaosassa on hydraulisesti avautuva ja sulkeutuva purkuovi. Imulaitteen suurin ilmavirtaus on mallista riippuen 9000 m3 tai 12000 m3 tunnissa. Imulaite toimii Unimogin hydrauliikkajärjestelmällä. Oikealle puolelle on asennettu Ø 700 mm:n lautasharja, jota nostetaan ja käännetään paineilmatoimisesti. Ajoneuvon alle on asennettu Ø 400 mm:n rullaharja, jonka pituus on 1 500 mm. Harjan nopeutta kuten koko imulakaisulaitteen muitakin toimintoja säädetään ajoneuvon ohjaamossa olevaan käyttöpaneeliin asennetuilla säätimillä. Lakaisulaitteet nousevat automaattisestikun peruutusvaihde kytketään. Käytetylle vedelle on kierrätysjärjestelmä, jolloin säiliössä oleva suihkutusvesi voidaan ohjata imukupuun pölyn muodostumisen vähentämiseksi. Eri toimintoja on helppo seurata joko lukuisista eri peileistä tai monitorin välityksellä. Järjestelmää voidaan täydentää monilla eli lisälaitteilla, kuten esimerkiksi etupään käännettävällä painepesulaitteella tai kääntyvällä etulautasharjalla.

Trilety-imulakaisukoneet itävaltalaista laatutyötä

Trilety on vuonna 1953 perustettu itävaltalainen yritys, joka aloitti toimintansa teknisten laitteiden myynnillä kunnallisille asiakkaille. Toimittajat olivat saksalaisia tunnettuja valmistajia, joiden myynnille Triletyllä oli yksinoikeus Itävallassa. Vuonna 1968 toiminta alkoi nykyisessä paikassa, ja 1970-luvulla aloitettiin oma tuotanto. Nykyään valikoima kattaa imulakaisukoneet 1-12 m3, pesulaitteistot katujen puhtaanapitoon sekä erikoisratkaisut tunnelien ja raiteiden puhtaanapitoon, ja laajan valikoiman alan erikoisvarusteita. Trilety on ISO9001 laatusertifioitu perheyritys kolmannessa sukupolvessa ja työllistää n. 50 henkeä. 

Unimog esittelyautossa varustelut talvikäyttöön

Teiden kunnossapito talvella onnistuu varustamalla Unimog vaikkapa lumilingolla tai auralla ja hiekottimella. Aurapuskuriin kiinnittyvää Hokken 2800 mm leveää nivelauraa on helppo hallita Unimogin ohjaamosta. Arctic Machinen noin kahden kuution sirotinautomaatti on asennettu Unimogin omalle apurungolle, jolloin sen asentaminen ja irroittaminen varastointijalkojen avulla on nopeaa ja vaivatonta. Hiekan levitystä voidaan säätää 1-6 metrin leveydelle.

Esittelyautot kiertueella 2.-14.5.2016

Veho kiertää kiinnostuneiden asiakkaiden luona toukokuun puoliväliin asti kahdella Unimogilla eri puolilla Suomea. Tutustuttavana ovat:

- Unimog U423 varustettunaTrilety -imulakaisulaitteell

- Unimog U218 varusteltuna Hokken 280 -nivelauralla ja Arctic Machinen AM3102S sirotinautomaatilla

Unimogin mallisarjat 7,5 – 16,5t. Hinnat alkaen 79.900€ (alv0%)

Mercedes-Benz Unimogit myydään keskitetysti Vehon erikoisajoneuvo-osastolta koko maahan. Myynnistä vastaa myyntipäällikkö Risto Eränen, p. 050 3377469, risto.eranen@veho.fi

26.04.2024 9.00SKALin hallitus: Suomi ei saa tinkiä TEN-T-ydinverkosta
24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut

Siirry arkistoon »