Viranomaiset opastavat turvalliseen vesillä liikkumiseen Venemessuilla 2016

10.02.2016 11.07

Liikennevirasto

Muistatko meripelastuksen hälytysnumeron? Ketkä ovat meripelastusviranomaisia? Ovatko veneilykarttasi ajan tasalla, entäpä radiolupa?


Liikennevirasto, Helsingin venepoliisi, Rajavartiolaitos, Tulli sekä Viestintävirasto seilaavat mukana perinteikkäillä Vene 16 Båt -messuilla 12–21.2.2016 Helsingin messukeskuksessa, osastolla 7a41

Tule päivittämään tietosi ja kuulemaan vinkit turvalliseen vesillä liikkumiseen viranomaisten yhteisosastolla. Saatavilla on myös uusin Veneilyturvallisuus-lehti. Osaston tavoitteena on koota vesilläliikkujille ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa tulevaa veneilykautta varten. Viranomaisten toiminta ja tiivis yhteistyö vesillä takaavat, että merellä liikkuminen on veneilijöille mahdollisimman turvallista.

Perheen nuoremmat jäsenet haastamme osallistumaan koululaiskilpailuun, jossa voi kerätä leimoja messupassiin vastaamalla merellisiin kysymyksiin kunkin toimijan luona. Tiedossa on myös piirustuskilpailu, josta kuulet lisää osastolla!

Lisätietoa messuista ja aukioloajoista: www.venemessut.fi

Liikennevirasto pitää huolta vesiväylien ja reittien navigointiturvallisuudesta

Turvallisen navigoinnin perustana ovat ajantasaiset merikartat. Liikenneviraston merikartoitus julkaisee Suomen meri- ja järvialueelta painettuja sekä elektronisia merikarttoja, ja vastaa karttoihin liittyvän jatkuvan päivityspalvelun toiminnasta. Liikennevirasto huolehtii myös valtaosasta merikartoille merkityistä yleisistä kulkuväylistä. Keväällä ilmestyy uudet merikarttasarjat A (Viipuri-Helsinki) ja M (Savonlinna-Kuopio-Iisalmi). Karttasarjat sisältävät paljon uutta ja muuttunutta tietoa muun muassa väylistä ja turvalaitteista sekä uusia merenmittauksia. 

Vesiväylillä liikkuminen pyritään pitämään mahdollisena myös vaikeissa olosuhteissa. Talvella jäänmurtopalvelut ovat näkyvä osa Liikenneviraston toimintaa. Lisäksi Liikennevirasto ohjaa alusliikennettä. Meriliikenteen ohjaus tekee merellä liikkumisesta sujuvaa ja turvallista: Liikennevirasto palkittiin vuonna 2015 arvostetulla merenkulun turvallisuuden Sea Sunday -palkinnolla. Lue lisää

Liikenneviraston messupisteellä voit tutustua merikarttasarjoihin ja antaa palautetta merikartoista, väylistä ja kanavista.

Poliisi valvoo myös vesillä

Poliisin tehtävä vesialueilla on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen, sekä vesiliikenteen, kalastuksen ja metsästyksen valvonta. Valvonnassa pyritään näkyvyyteen ja ongelma kohtiin puuttumiseen matalalla kynnyksellä. Tiedonkulkua pyritään parantamaan olemalla esillä tiedotusvälineissä sekä osallistumalla tapahtumiin.

Poliisi suorittaa valvontaa moninaisella kalustolla. Kalustoa yhdenmukaistetaan ja kehitetään vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.

Viestintävirasto myöntää radioluvat ja pätevyystodistukset veneilijöille

Meriradiolähettimen, esimerkiksi meri-VHF-radiopuhelimen käyttöön tarvitaan radiolupa ja pätevyystodistus. Lue lisää veneilyn ja merenkulun radioluvista, pätevyystukinnoista ja -todistuksista.

Tänä vuonna Viestintäviraston pisteellä voi harjoitella VHF/DSC-hätähälytyksen tekemistä radiosimulaattorilla. Pisteellä kerrotaan myös MONITORi-palvelusta, jossa on veneilijöille hyödyllistä tietoa esimerkiksi mobiililaajakaistan toimivuudesta sekä television näkyvyydestä ja alueella kuuluvista radiokanavista. 

Viestintäviraston tietoiskuja myös Purjehdussataman ohjelmalavalla:
•    pe 12.2. klo 15.00-15.30: MONITORi-palvelussa hyötytietoa myös veneilijöille
•    pe 19.2. klo 17.30-18.00: VHF turvavälineenä, mitä muuta sillä voi tehdä?
•    su 21.2. klo 15.00-15.30: Henkilökohtaiset radiolähettimet hätä- ja paikannuskäyttöön

Tulli valvoo vesillä väliaikaisessa tullittomassa menettelyssä olevia turistiveneitä

Tullin venevalvonnan yksi tehtävä on väliaikaisessa tullittomassa menettelyssä olevien huvialusten valvonta. Väliaikaisessa tullittomassa menettelyssä olevat huvialukset ovat kolmansiin maihin rekisteröityjä veneitä, joiden käyttäjille, maahantuojille ja maassaoloajalle on asetettu tiettyjä rajoituksia ja vaatimuksia. 

Veneisiin liittyy suuria fiskaalisia intressejä, koska riski, että vene rekisteröidään ja se jää pysyvästi Suomeen ilman että siitä maksetaan veroja, on kohtalaisen suuri. Väärinkäytöksistä voi seurata veroseuraamus, tai ne voivat johtaa rikostutkintaan. Vuoden 2015 aikana Tulli on tarkastanut venevalvonnan tekemiä tutkintapyyntöjä koskien useita veneitä. Näiden tapausten veroseuraamukset ovat yhteensä lähes puoli miljoonaa euroa.

Tullille on säädetty paljon erilaisia tehtäviä merellä. Tulli valvoo, että maahantuotavien tavaroiden tuontirajoituksia noudatetaan. Monet rajoitusten alaiset tuotteet ovat hengelle ja terveydelle vaarallisia. Tullin venepartiot valvovat myös veneiden polttoaineen käyttöä ottamalla polttoainenäytteitä jakeluasemilta ja veneiden tankeista. Lisäksi Tulli valvoo vesiliikennettä ja on meripelastusviranomainen. 

Tullin venepartiot hoitavat tehtäviänsä saumattomassa yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa laajalla alueella Suomenlahdella ja Saaristomerellä sekä sisävesillä, kuten Saimaalla.

Rajavartiolaitos haluaa varmistaa turvallisuutesi. Selviätkö hätätilanteesta?

Muistathan, että merellä apu ei tule yhtä nopeasti kuin maa-alueella. Rajavartiolaitos, Suomen johtavana meripelastusviranomaisena, tahtoo herätellä kansalaisia siihen, että avun odottamiseen merialueella pitää myös itse varautua mm. oikealla varustuksella.  Meripelastuksen kannalta on tärkeää, että ensimmäisen hätäviestin lisäksi kyetään myös kommunikoimaan hädässä olijan kanssa sekä paikantamaan tämä. 

Valistuneen merenkulkijan ja veneilijän tulisi tuntea meripelastuksen hälytysnumero ja tallentaa se matkapuhelimeensa, jotta hätätilanteessa sitä ei tarvitse etsiä. 

Meripelastuksen uusi valtakunnallinen hälytysnumero on 0294 1000 
(ulkomailta soitettaessa +358 294 1000) ja alueelliset suorat hälytysnumerot ovat:
•    Saaristomeri, Ahvenanmeri, Selkämeri, Pohjanlahti
MRCC Turku suora hälytysnumero on 0294 1001
•    Suomenlahti 
MRSC Helsinki suora hälytysnumero on 0294 1002

Lisätiedot:

Liikennevirasto
Suunnittelupäällikkö Jarmo Mäkinen, p. 029 534 3477, jarmo.makinen@liikennevirasto.fi

Helsingin venepoliisi 
Vanhempi konstaapeli Jukka Grönlund, p. 0504561082, venepoliisi.helsinki@poliisi.fi

Rajavartiolaitos
Viestintäassistentti Marjo Peni, p. 0295 421 333, viestintä@raja.fi

Tulli
Tulliylitarkastaja Henrik Wahlroos, Helsingin Tullin veneryhmän päällikkö, Tullin toimipaikkaosaston venevalvonnan koordinaattori, p. 040 332 6886
Tulliylitarkastaja Lasse Ryyttäri, Tulli, valvontaosasto, p. 040 332 2425

Viestintävirasto
Radioverkkoasiantuntija Ari Caselius, p. 0295 390 437
Viestintäasiantuntija Sari Salmela, p. 0295 390 429

26.04.2024 9.00SKALin hallitus: Suomi ei saa tinkiä TEN-T-ydinverkosta
24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut

Siirry arkistoon »