Tulevaisuuden konekalusto ja -muotoilu uudistuu yritys-yliopisto yhteistyönä

24.11.2015 5.40

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) ja Mevea, yksi maailman johtavista simulaattorivalmistajista, uudistavat simulointityökaluja koneiden tuotekehityksen ja palvelutoiminnan pullonkaulojen selvittämiseksi.

Yhtenä osana LUT:n ja Mevean yhteistyötä on konekaluston reaaliaikasimulointi. Se on virtuaalinen testausympäristö, jossa voidaan analysoida tehokkaasti konekaluston liikettä ja suorituskykyä. Siten voidaan tutkia tärkeimpiä yhteisvaikutuksia ja keskinäisiä riippuvuuksia.

Toinen uudistuksen kohde on työkalusarjojen ja menetelmien kehittäminen, joilla voidaan edistää yhteisöpohjaista reaaliaikasimulointia. Perinteisesti tuotteiden ja palvelujen kehittämistä koskevat päätökset tekee useimmiten muutama asiantuntija, joiden tehtävänä on käsitellä välittömiä kehitysongelmia ja -kysymyksiä. LUT ja Mevea vievät toimintatavan useampien sidosryhmien saataville, aina toimituksista kuluttajaan asti. Tämä toteutetaan ottamalla käyttöön yhteisöpohjaisia reaaliaikaisia työkaluja, joilla simuloidaan käytännön toimintaa.

Kumppanit odottavat, että uudet työkalut nopeuttavat innovaatioprosessia, vähentävät kehityskustannuksia ja parantavat tuoteprosessien kestävyyttä.

"Mevea on jo vuosien ajan ollut LUT:n tärkeä kumppani, ja tavoitteenamme onkin muokata uusiksi reaaliaikasimuloinnin ja konemuotoilun tulevaisuus", virtuaalisuunnittelun professori Aki Mikkola toteaa.

Nykyaikaisia digitaalisia simulointitekniikoita soveltamalla on mahdollista kuvata rakenteeltaan monimutkaisia järjestelmiä, kuten liikkuvia työkoneita, erittäin yksityiskohtaisesti ja ratkaista samalla liikeyhtälöitä reaaliaikaisesti. Virtuaalisen reaaliaikasimuloinnin ansiosta on mahdollista ottaa huomioon koneen käyttäjä ja tunnistaa käyttäjän tarpeet varhaisessa suunnitteluvaiheessa.

Reaaliaikasimulointimallit voidaan myös sisällyttää konejärjestelmien ohjauselektroniikkaan, jolloin on mahdollista mitata määriä, joita olisi muutoin vaikeaa tai mahdotonta saada. Esimerkiksi osien kulumista ja tai järjestelmän tilaa voidaan valvoa. Virtuaalinen reaaliaikasimulointi esittää käytännön toiminnan hyvin tarkasti, joten se tarjoaa mahdollisuuksia testata ja kehittää tärkeitä käsitteitä, joita olisi muutoin vaikeaa käsitellä, esimerkiksi esineiden Internet (IoT) ja älykkäiden materiaalien käyttö.

"Mevea on tehnyt Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa tiivistä yhteistyötä vuodesta 2005 alkaen. Nyt ilmoitetun yhteistyön ansiosta reaaliaikasimulointia voidaan tutkia alallamme ennennäkemättömässä laajuudessa", Mevea Oy:n toimitusjohtaja Tero Eskola toteaa.

24.04.2024 22.00Uusi standardi puunkorjuuseen - tuottavuutta ja työn iloa John Deere H-sarjan metsäkoneilla
24.04.2024 10.22Metsä Group ilmoittaa laajentavansa järeysrunkohinnan käytön kaikkiin hakkuutapoihin
24.04.2024 9.20SSAB:n osavuosikatsaus: Erikoislujat teräkset vakaat muutoin heikoilla markkinoilla
24.04.2024 8.00Nordic Bioproducts Group avasi Lappeenrantaan tehtaan, joka tuottaa innovatiivisia biomateriaaleja uudella teknologialla
24.04.2024 7.00Gasum rakentaa kaasutankkausaseman Raumalle
23.04.2024 11.11Trelleborg esittelee viimeisimmät rengasinnovaatiot Intermat Construction Fair -messuilla Pariisissa, Ranskassa 24.-27. huhtikuuta
23.04.2024 9.10Ponssen osavuosikatsaus Q1/2024 - Vuoden ensimmäinen neljännes oli haastava
23.04.2024 8.51Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi - Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet
22.04.2024 12.00Metsätuhot vuonna 2023 -raportti: Kirjanpainajan aiheuttama kuusikuolleisuus kolminkertaistunut
22.04.2024 9.55Traficomin katsastuksen vikatilastot julkaistu - miltei joka viides sähköauto hylättiin

Siirry arkistoon »